І дні, і роки відпрацьовані, і дати підприємств ліквідованих тут можна знайти

І дні, і роки відпрацьовані, і дати підприємств ліквідованих тут можна знайти

23.12.2015, 16:59

Напередодні професійного свята журналіст Василь Гейніш мав розмову із директором Глибоцького трудового архіву Світланою Томіленко.

— Чим і коли було обумовлене створення в районі ще однієї структури — саме трудового архіву?

— Наш архів створений за рішенням сесії Глибоцької районної ради 30.12.2004 року, а функціонувати архів почав у 2006 році. Об’єднаний трудовий архів територіальних громад селища та сіл Глибоччини — є неприбутковим комунальним підприємством, заснованим на спільній власності територіальних громад для централізованого тимчасового зберігання документів, нагромаджених у процесі документування службових трудових або інших правовідносин юридичних і фізичних осіб, та інших архівних документів, що не належать до Національного архівного фонду.

 Основними завданнями архіву є:

- приймання від підприємств, установ і організацій архівних документів з особового складу;

-   науково-технічне опрацювання документів, що надійшли на зберігання, згідно з правилами Держкомархіву;

-  облік  документів, що зберігаються;

- організація користування документами у службових, соціально-правових наукових та інших цілях, видавання юридичним особам і громадянам у встановленому Держкомархівом порядку довідок, копій та витягів з документів, що знаходяться на зберіганні;

 - проведення експертизи цінності документів, що знаходяться на зберіганні, подання на затвердження експертній комісії держархіву Чернівецької області описів  справ  документів з особового складу підприємств, установ і організацій - джерел комплектування та актів про вилучення для знищення документів, строки зберігання яких закінчилися.

— Наразі, які і скільки документів зберігається у Вашій установі?

 — Нині в архіві зберігається 63 фонди загальною кількістю 8727 одиниць зберігання, переважно це ліквідовані товариства , в минулому колгоспи.

— Люди, котрі звертаються до трудового архіву за тією чи іншою довідкою впродовж якого часу можуть її отримати? Власне, і чи потрібно за цю послугу платити.

—У нашому трудовому архіві особистий прийом здійснюється директором в понеділок та середу. Надання архівних довідок, необхідних для забезпечення соціального захисту громадян здійснюється безкоштовно, термін виконання запиту 3 тижні. Платні послуги надаються згідно із переліком установам, організаціям, які передають на зберігання документи.

— Ви, Світлано Степанівно, прийшли на посаду завідувача, мабуть, з іншого місця роботи. А загалом чи є освітній заклад, що спеціально готує фахівців архівної справи?

—  Так , звичайно. Я працювала в університеті  на посаді діловода. Організація архівної освіти і післядипломної підготовки архівістів належать до пріоритетних завдань Державної архівної служби України та державних архівних установ. Тепер в Україні налічується більше 15 вишів, де ведеться підготовка кадрів для архівних установ. Дисципліни архівознавчого та документознавчого циклу викладаються на історичних, юридичних факультетах, в інститутах державного управління, інформаційних систем та технологій університетів та академій.

— Дякую за цю розмову, нехай успішним буде для Вас Новий рік.

—   Щиро вдячна.  

Фото Петра Митранюка.                                                                                      

1