Художниця Марина Рибачук кличе у 'Мистецькі подорожі'

Художниця Марина Рибачук кличе у "Мистецькі подорожі"

27.08.2019, 17:52

Центр культури "Вернісаж"  (вул .І.Франка,15), запрошує Вас  на відкриття ювілейної виставки чернівецької художниці, члена Національної спілки художників України, живописця Рибачук Марини.  Виставка "Мистецькі подорожі" до 55-річчя з дня народження буде урочисто відкрита у вівторок 3 вересня о 17 год. Художниця продемонструє живописні твори написані на рідних теренах та на багатьох закордонних пленерах. 

                                                      РИБАЧУК МАРИНА ВАСИЛІВНА  

     Народилась 7 вересня 1964 року в Донецькій області в Україні.

     З 1980 року проживає в м. Чернівці.

     Живопису та малюнку навчалась в студії Народного художника Івана Олександровича Холоменюка в м. Чернівці. Вищу освіту здобула на художньо-графічному факультеті Івано-Франківського педінституту їм. Василя Стефаника. (1982-1988 р.). Викладачі - Фіголь Михайло Павлович, Щебряков Борис Володимирович.

     Член Національної спілки художників України з 2010 року,  живописець.

     Лауреат міжнародної літературно-мистецької премії їм. Ольги Кобилянської в номінації образотворче мистецтво, 2013 рік. Нагороджена ювілейною відзнакою облдержадміністрації м. Чернівці  «100 років Буковинському Віче" в 2019 році.

     Живе та працює в м. Чернівці, в даний час - вільний художник.

     Картини зберігаються в Чернівецькому обласному художньому музеї, Чернівецькому будинку-музеї Ольги Кобилянської, в музеї видатних діячів української культури (музей Лесі Українки) в м. Києві, в музеї історії Буковини м. Сучава (Румунія), в осередку спілки гуцулів Румунії с. Репедя Марамориш, Румунія; в колекції Темістокля та Орисі Вірстів в м. Лес Іссамбр, Прованс, Франція та багатьох приватних та офіційних колекціях в Україні та країнаїх Світу.

     Учасник численних обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок та пленерів.

     Приймала участь в виставках НСХУ в залах Центрального будинку художника м. Київ, таких, як виставка до Дня Незалежності України 2017 року та до Дня художника, присвяченої 80-літтю створення НСХУ в 2018 році  та всеукраїнському бієнале історичного живопису «Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників» 2016 та 2018 роках; у всеукраїнському Трієнале живопису (м. Київ) в 2019 році;  у всеукраїнських проектах ЧООНСХУ - виставка абстрактного мистецтва «Арт-Акт 2016» та «Український фолькмодерн 2018»; в виставці «Спільна мова двох культур» українські та румунські митці в Чернівецькому художньому музеї 2018 році та виставці ЧООНСХУ в галереї музею історії Буковини в м. Сучава в 2019 році; в виставках українських митців у Франції в галереї «Saint-Pier» в м Лес Ісамбр в 2014 р, 2017 р, 2018 р.;  в декількох проектах під назвою «Територія душі» в  галереї сучасного мистецтва «ПластАрт» м. Чернігів, в проекті галереї «Білий Світ» м. Київ «Перше всеукраїнське бієнале левкасу», в багатьох виставках «Осіннього салону» в м. Львові та інші. Є автором багатьох персональних виставок.

     Багато подорожує, приймає участь в різноманітних живописних пленерах на рідних теренах в Карпатському регіоні (Ворохта, Верховина), м. Кам‘янці-Подільському, м. Хотин, на річці Дністер... Декілька пленерів пройшли в сусідній Румунії  в м. Ватра-Дорней (Сучавський повіт), на Мараморощині м. Борша та село Репедя  на гостинне запрошення голови Спілки гуцулів Румунії Василя Поповича;  в 2016 році відвідала пленер в м. Дрієніца (Словаччина) і пленер на підтримку Українського католицького університету, який проходив в Львівському регіоні Українських Карпат.  З 2008 року майже кожного року творчо працює на пленері в південній Франції на Лазуровому узбережжі м. Лес-Іссамбр комуни Рокбрюн-сюр-Аржан в гостинній оселі "Трембіта" Темістокля та Орисі Вірстів, французських митців українського походження. В грудні 2014 року отримала незабутні враження  в Південній  Кароліні та в столиці Північної Кароліни  місті Шарлот,  США, які також відобразились в живописних полотнах. 2019 рік означився творчити пленерами в Словаччині (Високі Татри) та на Адріатичному побережжі Montenegro (Чорногорії) в старовинних містах Бар та Будва, а також знаменитому Скадарському озері.

     Постійна та улюблена тема в творчості художниці - архітектурний пейзаж старовинних міст Західної України. Насамперед - рідне місто Чернівці є постійною неперевершеною натурою для  картин. Віденська сецесія старого центру міста захоплює і дає безліч тем для творчості. Марина Рибачук використовує переважно техніку олійного живопису, багато пише на пленері, та з цікавістю експерементує в офорті та левкасі.

1