Громади з Буковини та Дніпропетровщини підписали меморандум про співробітництво

Громади з Буковини та Дніпропетровщини підписали меморандум про співробітництво

17.03.2023, 09:07

Новоселицька громада Чернівецької області та Слобожанська громада Дніпропетровської області підписали меморандум по співробітництво.

Документ 10 березня підписали голова Новоселицької громади Марія Нікорич та голова Слобожанської громади Іван Камінський.

Громади співпрацюватимуть у сферах культури, освіти, спорту, бізнесу, туризму, охорони здоров'я та обміну набутим досвідом. Також меморандум затверджує спільну участь громад у міжнародних ініціативах та інвестиційних проектах.

«Ця ініціатива не тільки сприяє діалогу між громадами, а й дає змогу ділитися досвідом один з одним, спільно працювати над розвитком своїх громад у різних галузях, разом розв'язувати проблемні питання», - сказала голова Новоселицької громади Марія Нікорич.

Нагадаємо, одним із перших законів в контексті реалізації завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади став Закон «Про співробітництво територіальних громад», прийнятий у червні 2014 року. Він став одним із інструментів для розвитку громад. За даними реєстру договорів про співробітництво територіальних громад, станом на лютий 2023 року в Україні налічується понад 900 договорів про міжмуніципальне співробітництво.

В січні 2023 року Верховна Рада України прийняла зміни до Закону, якими запроваджено можливість приєднання територіальних громад до вже організованого співробітництва за спрощеною процедурою шляхом укладення додаткового договору. Також введено поняття змішаного договору про співробітництво (договір про співробітництво з поєднанням кількох форм співробітництва), в якому можуть міститися елементи різних форм співробітництва.

1