Хрест, що подорожує світом…

Хрест, що подорожує світом…

18.09.2014, 19:04

До Чернівців прибудуть хрест та ікона Світових Днів Молоді (СДМ), які подарував молоді світу Святий Папа Іван Павло II.

Молодь нашого міста у неділю пронесе ці символи СДМ вулицями Чернівців. 21 вересня, о 16 годині розпочнеться молодіжна Хресна - від Собору Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ до римо-католицької базиліки. Доєднатися до молоді запрошуються всі чернівчани у молитві за мир в Україні.

Хрест та ікона зараз подорожують українськими містами.

До Чернівців ці два симовли СДМ прибудуть у суботу ввечері і перебуватимутьу  греко-католицькому соборі. Пісял закінчення Хресної дороги у римо-католицькому костелі, хрест та ікона залишаться тут і протягом понеділка залишатимуться тут. Відтак вирушать до Івано-Франківська, а звідти – до Харкова, Запоріжжя, Одеси, Києва…

Отож -  трохи більше про цю особливу подію для Чернівців. На цьому відео – Хресна дорога на головному бульварі Мадрида року за участі Папи Римського, майже 2 млн. молодих учасників із 190 країн світу, королівської родини та влади  Іспанії. Це був Світовий День молоді в Іспанії, на якому мала щастя бути і відчути цю неймовірну атмосферу.

СДМ передбачає двотижневу програму перебування в країні, яка приймає СДМ. Програма наповнена найрізноманітнішими заходами, а фіналом СДМ є зустріч із Папою Римським, який очолює Хресну дорогу та фінальну Святу Месу. У Мадриді Хрест та Ікону несли  молоді люди зі Святої Землі, Іраку, країн Африки, з Албанії, Гаїті та Японії, інваліди, молодь, що допомагає хворим на СНІД у Африці, імігранти, молоді люди, які в час кризи залишилися без роботи й змушені бідувати…

СДМ відбуваються щотри роки у різних країнах світу – вже протягом 30 років. За  історію свого існування, СДМ відбувся  у різних містах планети: 1985 рік- Рим, Італія, 1987 –  Буенос-Айрес, Аргентина, 1989 –  Сантіяго-де-Компостела, Іспанія, 1991  Ченстохова, Польща, (мільйон і п’ятсот тисяч учасників), 1993  -  Денвер, США, 1995 -  Маніла, Філіпіни (чотири мільйони учасників), 1997 – Париж,  Франція (мільйон учасників), 2000 -  Рим  (два мільйони учасників), 2002 -  Торонто, Канада, 2005 – Кольн, Німеччина, 2008  -  Сідней, Австралія, 2011 –  Мадриді Іспанія,  2013  –  Ріо де Жанейро, Бразилія. У 2016 році СДМ пройде у Польщі, в Кракові. На прохання української молоді вперше за історію Світових Днів Молоді, українська мова стане однією із дев’яти офіційних мов XXXI Світового Дня Молоді

Варто зауважити:  Хрест, який у 1984 році  подарував молоді світу Святий Іван Павло II та Ікона, подарована ним у 2003 році,  вперше перебуватимуть в Україні. Започаткування Всесвітнього Дня Молоді належить Святому Папі Івану Павлу II. Вперше така зустріч відбулася  у 1984 році  у Римі на площі Святого  Петра. Тоді Понтифік  передав молоді чотириметровий Паломницький хрест з дерева з тим, щоб ті возили його по всьому світу. Хрест СДМ паломництві по світу супроводжується Іконою Божої Матері. Це копія відомого образу в Римі, яка виливає повноту ласк, Salus Populi (Спасіння Народу).

До слова, кілька слів про цю ікону. Традиція свідчить, що під час страшної епідемії чуми в Римі в 590 році Папа Григорій Великий ніс цю ікону під час ходи-молитви, просячи Бога врятувати місто від лиха. В один момент він побачив чудового ангела на небі, який щойно сховав каральний меч, який був знаком Божого гніву. Коли чума поступилися, швидко поширилася набожність до Божої Матері в цій іконі. Оригінальний Чудотворний образ Божої Матері Salus Populi знаходиться в Римі, в Базиліці Санта Марія Маджоре.

У своєму посланні до Всесвітнього Дня Молоді у 2003 році Папа Іван Павло II, написав до молоді: "Знайте, що у важкі моменти, які бувають в житті кожної людини, ви не самі: так само, як Івану біля підніжжя Хреста, Він дає і вам свою Матір, щоби Вона втішала вас своєю ніжністю. ... Мої дорогі друзі, ви знаєте: християнство – це не лише ідея, що складається з пустих слів. Християнство – це Христос! Ця Особа, це Життя!»

Наталія ФЕЩУК



На відео: Хресна дорога у Мадриді, Іспанія, 2011 рік, за участі молоді світу та Папи Римського Бенедикта XVI.


На фото: Хресна дорога у Ріо-де-Жанейро, Бразилія, 2013 рік, за участі молоді світу та Папи Франциска.

1