Грабіжницька садогурська монета, символічні пів крейцера, солдатська кокарда з ініціалами цісаря Франца Йосифа, скарб часів перших «совєтів» на Буковині: садогурські знахідки чернівецьких краєзнавців у сквері на вулиці Івана Підкови

Грабіжницька садогурська монета, символічні пів крейцера, солдатська кокарда з ініціалами цісаря Франца Йосифа, скарб часів перших «совєтів» на Буковині: садогурські знахідки чернівецьких краєзнавців у сквері на вулиці Івана Підкови

17.07.2023, 17:32

У суботу, 15.07.2023 р., команда чернівецьких пошуковців (М.Салагор, Ю.Чорней, С.Пивоваров, Я.Волощук) здійснила обстеження території скверу на вул. Івана Підкови у центрі Садгірського р-ну м.Чернівці (колишнє містечко Садогура на Буковині). Нині сквер перебуває на реконструкції й «порізаний» кількома траншеями глибиною до 0,7 м. Пошук проводився з допомогою металодетекторів на ділянках ґрунту, відкритих земляними роботами.

 З огляду на те, що Садгора виникла 1771 р. й відома завдяки приватному монетному двору, який карбував монети під час російсько-турецької війни 1768-1774 рр., обстеження давніх нашарувань могло бути досить перспективним. Тим більше, що точне місце розташування згаданої монетарні досі невідоме науковцям.

 Очікування дослідників цілком справдилися. В результаті пошуку було знайдено понад 55 артефактів (з них 26 монет), які дозволяють отримати додаткову інформацію про минуле поселення.

Немає опису світлини.

На фото: місця земляних робіт

На зображенні може бути: текст

На фото - місце знахідки садогурської монети

На зображенні може бути: дерево

 Найдавнішою знахідкою стала монета номіналом 2 пара // 3 копійки відкарбована на місцевій мінниці, - розповів журналіст, історик  Юрій Чорней, який її знайшов. - Це так звана садогурська монета, на честь якої на території того ж скверу нині встановлено пам’ятний знак. Неподалік від цієї монети виявили злиток металу, ймовірно бронзи. Це дозволяє припустити, що десь тут знаходилося саме ливарне підприємство та монетний двір.

Немає опису світлини.

 Садогурські монети (парники й двопарники) виготовлялися із металу захоплених турецьких гармат й призначалися для обігу на захоплених Росією землях Молдавського та Волоського князівств, - каже доктор історичних наук Сергій Пивоваров. - У традиціях імперської Росії ці гроші призначалися для пограбування загарбаних земель. Адже ними царська солдатня платила місцевому люду за продукти, худобу, різні роботи й послуги, але назад до казни їх не приймала. Всі податки жителі князівств мали сплатити загарбникам золотою і срібною монетою. Питання, де її взяти, військову владу не цікавило, а за несплату слідувала конфіскація майна й екзекуції.

Немає опису світлини.

 Наступною цінною знахідкою виявилася монетою в 1/2 крейцера з датою 1774 р. На ній розміщений портрет сина й співправителя імператриці Марії Терезії імператора Йосифа ІІ. На думку краєзнавця Миколи Салагора, це символічна знахідка, адже саме цього року на землі Буковини ввійшли австрійські війська й вона була приєднана до імперії.

 Садгора (тодішня Садогура), де існувало мануфактурне підприємство та мешкали численні ремісники, вихідці із різних земель Німеччини  та Польщі, стала місцем перебування численних австрійських військових. Їм тут було значно комфортніше, ніж у сусідніх Чернівцях із невеликими дерев’яними будиночками й населенням, яке не розмовляло німецькою. Австрійська адміністрація навіть певний час вагалася, яке поселення обрати за столицю краю -  Садогуру чи Чернівці. Стратегічне розташування Чернівців вирішило це питання на користь міста над Прутом.

 Інші монетні знахідки представлені монетами Австро-Угорщини (крейцер 1859 р. та геллер 1894 р.), СРСР та Румунії (20 та 2 леї 1941 1942 рр.). Цікаво відзначити, що 12 радянських монет (1930-1940 рр.) входили до мінітезаврації. Вони були знайдені в радіусі 30 см одна від одної й, очевидно, знаходилися в гаманці (хустнинці). Гарна збереженість монет (практично не були в обігу), говорить про їх втрату до початку Другої світової війни.

На зображенні може бути: гроші та текст

 Під час обстеження скверу також трапилися свинцеві пломби, ґудзики від військових мундирів доби Першої світової війни, кокарда австрійського солдата з ініціалами цісаря Франца Йосифа, стріляні гільзи від гвинтівок різних систем та побутові предмети.

 Заслуговують на увагу декілька знахідок, які пов’язуються із поштовою справою (за дослідженнями місцевих краєзнавців та зображень на поштівках, на цій території був будинок пошти). До часу її функціонування належить латунна ручка від штемпеля та штекер для переключання телефону на комутаторі.

Немає опису світлини.

 Всі знайдені предмети були передані до Чернівецького обласного краєзнавчого музею й будуть використані у подальшій виставковій роботі.

 

Сергій Пивоваров

Микола Салагор

Юрій Чорней

 На зображенні може бути: трава та дерево

На фото: місця земляних робіт

1