Хотинчани категорично не хочуть об‘єднання з центром у Кельменцях (+ВІДЕО)

Хотинчани категорично не хочуть об‘єднання з центром у Кельменцях (+ВІДЕО)

03.02.2016, 01:00

Активісти вже зібрали понад 17 тисяч підписів під зверненням до Президента

Велелюдно було сьогодні, 2 лютого, біля адмінбудівлі райдержадміністрації та районної ради – сотні небайдужих прийшли на Народне віче проти об‘єднання низки установ з кельменецькими з центром у сусідньому районі та ймовірної втрати Хотином статусу райцентру.

Це вже друга, цього разу значно чисельніша, така акція активістів, жителів району, які висловлюють глибоке невдоволення тим, що чимало структурних підрозділів установ і організацій Хотинщини уже об‘єднані з кельменецькими (причому з центром у смт. Кельменці), а ті, що залишилися, може спіткати така ж доля.

 Станом на 20.01.2016 року уже повністю ліквідовані такі служби, як відділення статистики у Хотинському районі та скорочено 3 чол., екологічна служба – 2 чол., контроль-ревізійний відділ – 5 чол. Перепорядковані у Кельменецький район Хотинське відділення поліції, фонд соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві – скорочено 2 чол., прокуратура Хотинського району, об’єднана державна податкова інспекція, районна санітарно-епідеміологічна служба – скорочено 5 чол. На черзі переведення 50 ліжкомісць з Хотинської центральної районної лікарні у Кельменецький район.

Головна вимога активістів – не тільки не допустити подальшої такої «децентралізації», а й повернути районні відділи інстанцій у Хотин. І якщо минулого разу пікетувальників було декілька десятків, то сьогодні відстоювати Хотин прийшли близько тисячі людей, зокрема багато учасників АТО.

Перед присутніми виступили учасники АТО Андрій Коломеєць, Олександр Паращук і Юрій Марко, Хотинський міський голова Микола Головльов, активіст Олександр Брус, волонтер Володимир Юзько, голова районної ради Олександр Плаксивий, депутати обласної ради Любов Годнюк та Анатолій Сухар, депутат районної ради Єлизавета Тимко, учителі гамназії та чимало інших. Усі промовці були одностайні у тому, що приєднувати тисячолітнє місто Хотин до смт. Кельменці – абсурд, і допустити цього не маємо права. Кожен з них наводив свої аргументи, однак всі вони сходилися до того, що наше місто і наш район – унікальні, мають низку переваг перед сусідніми (зокрема Хотинський район має більшу чисельність населення, територіальну площу, кількість платників податків, достатньо приміщень для офісів різних служб та установ, потрібних людям, а також туристичну перлину – Хотинську фортецю тощо).

Депутати Хотинської міської ради на сесії міської ради звернулись до Чернівецької обласної ради, Чернівецької обласної державної адміністрації із проханням підтримати ініціативу та підняти клопотання перед депутатами Верховної ради України та Кабінетом Міністрів України про повернення підпорядкованості районних підрозділів центральних органів виконавчої влади з Кельменецького, Новоселицького районів у Хотинський район!

 Насамкінець активісти за підтримки учасників Народного віче висунули ультиматум районній та обласній владі: протягом двох тижнів ужити усі можливі заходи, аби відсотяти інтереси жителів Хотинщини, аби ця справа нарешті зрушила з місця.

Представники влади запевнили краян, що скорочення ліжко-місць у Хотинській центральній районній лікарні не буде, а мова про об‘єднання Хотинського та Кельменецького районів наразі не йде, що все це чутки і неправда.

Як уже повідомляли «Хотинські вісті», триває збір підписів проти об‘єднання, яких на час проведення мітингу уже налічувалося понад 15,5 тисячі, а опісля нього – понад 17 тисяч. Тож тепер краяни чекають кроку у відповідь від тих, кого вони обирали для захисту інтересів громадян.

На підтвердження рішучості своїх намірів протестувальники на одну годину перекрили центральний автошлях, що пролягає через Атаки, та дорогу поблизу Каплівки, що веде до Кельменців. У випадку бездіяльності влади через два тижні активісти пообіцяли силами учасників АТО перекрити міст через Дністер і розбити там наметове містечко.

 * * *

Після віче відбулася зустріч ініціативної групи громади Хотинщини та представників районної, обласної влади, реорганізованих і реформованих служб, установ, структур. Усі зауваження та вимоги активістів задокументовані для подальшого їх розгляду.


Детальніше тут: 

http://www.hotvisti.com.ua/news/gromada-zibralasya-na-narodne-viche-khotinchani-kategorichno-ne-khochut-objednannya-z-tsentrom-u-kelmentsyakh/

1