У Чернівецькій області ТОВ “Мрія Фармінг Буковина” першим розпочало жнива ранніх сільськогосподарських культур

У Чернівецькій області ТОВ “Мрія Фармінг Буковина” першим розпочало жнива ранніх сільськогосподарських культур

14.09.2023, 10:31

Нині врожай прогнозується на рівні 75 млн тонн. Тож Україні необхідно експортувати щонайменше 5,5-6 млн тонн зерна щомісяця, аби уникнути надлишків

Український АПК може втратити за рік щонайменше $3-4 млрд, якщо Україна не збільшить щомісячний експорт зерна з 3 млн тонн до 5,5-6 млн тонн, інформує “АПК-Інформ” з посиланням на заяву члена Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитра Соломчука.

 Так, за його словами, врожай буде більшим за прогнозований — на рівні 75 млн тонн. Враховуючи ці цифри й внутрішнє споживання, Україні необхідно експортувати щонайменше 5,5-6 млн тонн зерна щомісяця, аби уникнути надлишків, що переходитимуть на наступний врожай.

Соломчук уточнив, що наразі Україна експортує суходолом і Дунаєм 3 млн тонн зерна щомісяця, але цього замало.

Експерт наголосив, що великі фінансові втрати змусять аграріїв заощаджувати на якості насіння та кількості використаних добрив. Також збитки фермерів сприятимуть проблемам із оплатою за земельні паї. Тому наступного року обсяг і якість врожаю можуть знизитися.

Нагадаємо, Українська зернова асоціація оновила оцінку прогнозування врожаю 2023 року, збільшивши її ще на 3,7 млн т — до 80,5 млн т зернових та олійних. Зауважимо, що у 2022 році показник становив 73,8 млн т.

Станом на останній день літа аграрії всіх областей України намолотили понад 33 млн тонн нового врожаю, з яких – 29 млн 184 тис. тонн зернових та понад 4 млн тонн олійних культур.

На Вінниччині агрофірма “Ольгопіль” узялася до збору нового врожаю. Стартували жнива зі збору озимого ячменю, під який господарство заклало площу до 140 га.

Збір цьогорічних зернових у ГК “Прометей” розпочали з озимого ячменю. Площі з цією культурою розташовані переважно в Баштанському районі Миколаївської області.

У Дніпропетровській області також почалися жнива. Зокрема, до збору врожаю приступили аграрії Кам’янського, Криворізького та Нікопольського районів.

У Чернівецькій області ТОВ “Мрія Фармінг Буковина” першим розпочало жнива ранніх сільськогосподарських культур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Буковині зібрали більше ранніх зернових колосових, зернобобових культур та ріпаку, ніж торік

Деякі господарники Волинської області розпочали збір озимого ячменю, загальна площа посіву якого в області становить 7,7 тис. га.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

1