Головним завданням місцевої влади, яку тільки 16% вважають ефективною, громадяни назвали боротьбу з корупцією, бо прокуратура і суди - лідери антидовіри

Головним завданням місцевої влади, яку тільки 16% вважають ефективною, громадяни назвали боротьбу з корупцією, бо прокуратура і суди - лідери антидовіри

27.06.2023, 17:07

Тільки 16% оцінюють як ефективну діяльність міських/сільських голів. Найнижча ефективність в органів прокуратури (5%) та судів (4%).

27 червня 2023 року відбулася презентація соціологічного дослідження “Формула стійкості України: основні складові під час війни та у поствоєнний період”, яке провела соціологічна група “Рейтинг” на замовлення Національної платформи стійкості та згуртованості.

Результати дослідження представив директор соціологічної групи “Рейтинг” Олексій Антипович. Воно проводилося 6-11 червня методом CATI (телефонні інтерв’ю) серед населення України віком від 18 років на всій території за винятком тимчасово окупованих Криму та Донбасу. Всього опитано 1200 респондентів.

Загалом відносна більшість опитаних вважають достатніми зусилля, які докладають для розв’язання важливих питань громади, міста/села місцеві громадяни (71%), влада (55%), бізнес (50%).

Головний напрямок, куди повинна спрямовувати свої зусилля місцева влада – боротьба з корупцією (51%). Вирішення господарських, комунальних проблем та допомогу армії бачать як пріоритети місцевої влади 32-34%.

Водночас сьогодні місцева влада найбільш ефективно допомагає біженцям, ВПО (43%) й у відносно меншому ступені вирішує господарські, комунальні проблеми (29%), допомагає армії (29%), відбудовує пошкоджену інфраструктуру (21%). Те, що місцева влада ефективно бореться з корупцією, на що є найбільший запит, вважають лише 5%.

69% не брали протягом останнього року участі у заходах громадських організацій та рухів, спрямованих на розв’язання важливих питань для громади, міста/села. 31% – брали участь. Натомість 82% опитаних висловлюють готовність особисто у майбутньому долучатись до розв’язання важливих питань для громади. Не готові – лише 16% опитаних.

1