Головні теми нової книжки Бойченка, що вийде за тиждень, ми і Росія, ми і Польща, ми і Донбас, ми і Крим

Головні теми нової книжки Бойченка, що вийде за тиждень, ми і Росія, ми і Польща, ми і Донбас, ми і Крим

17.03.2015, 21:52

За тиждень у чернівецькому видавництві вийде нова книжка есеїста Олександра Бойченка.

Війна та фінансова криза у країні вплинули і на видавництво книг. Продажі впали на половину, нова влада, як і попередня, коштів на друк книжок не виділяє. Утім, культурний занепад - це реальна небезпека, яку суспільство недооцінює.

- Якщо ми зараз не підтримаємо книгу українську, то потім… Суспільство і так деградує. Суспільство зараз теж не читає. Але все це - наслідок минулої політики держави, - підкреслив Василь Дроняк, директор видавництва "Книги XXI". 

- В окупованій Варшаві чи в окупованому Парижі ставилися нові п’єси, виходили нові книжки. Там, де це було заборонено, вони виходили в підпіллі, але все одно виходили. Тут маєш Варшавське повстання і Варшава горить, а в підпіллі виходять збірки віршів, - зазначив Олександр Бойченко, есеїст.

Більшості українцям зараз не до читання. Ті, хто все ж книги купує, обирає здебільшого літературу про революції, війну та повстання, каже видавець Василь Дроняк. Нова книжка Олександра Бойченка, що з’явиться у книгарнях 25-го березня, - різнопланова. Це збірка текстів, різних за обсягом, тематикою і жанром.

- Нова книжка називається "Більше/менше", що, зрештою, як то завжди з моїми книжками, немає значення жодного, як вона називається. Перше, що стріляє в голову, так собі і називаю. Там так нехитро вона поділена на два розділи: більше і менше, - розповів автор.

Відповідно, у першому розділі - більші за розміром есеї, а в другому - короткі тексти. Вони про роль інтелектуала в Україні та світі, сенс іронії, нацистський і комуністичний тоталітарні режими, також Майдан і постреволюційну розгубленість, примирення з Польщею і війну з Росією, а ще проблематику анексованого Криму та Донбасу. 

- Там є трохи про літературу, але головні теми - це ми і Росія, ми і Польща. І так само "ми і Донбас", "ми і Крим". Кажу "ми" - очевидно, це когось насторожить. Що це, Донбас і Крим не ми? З моєї книжки виходить, що не ми, - сказав О. Бойченко.

Культура є такою ж важливою для людини, як дихання, розмноження чи прийом їжі. Утім, вона відрізняє людину від тварини. Перестати займатися культурою взагалі для суспільства означає визнати свою поразку. І, оскільки сьогодні держава книговидання не підтримує, підтримати книги в Україні можуть хіба що читачі.

Джерело: ТВА

1