Голова Шевченківського райсуду Чернівців та його помічник 14 днів перебували на самоізоляції через засуджену із COVID-19

Голова Шевченківського райсуду Чернівців та його помічник 14 днів перебували на самоізоляції через засуджену із COVID-19

15.04.2020, 18:45

Низка ЗМІ поширили інформацію про перший підтверджений випадок захворювання на коронавірусну інфекцію COVID-19 однієї із засуджених у Чернівецькому СІЗО. Однак ці дані не відповідають дійсності.

Про це заявила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова 15 квітня.

Вона пояснила, що затриману жінку не допустили до камерних приміщень Чернівецького слідчого ізолятора, адже наявність захворювання у неї виявили під час проходження медичного обстеження.

Денісова розповіла, що 27 березня жінку доставили до ізолятора тимчасового тримання № 1 у Чернівцях, де вона пробула наодинці до ранку 28 березня. На момент потрапляння до ІТТ симптомів респіраторного захворювання у затриманої не було, на здоров’я вона не скаржилася.

Проте під час медобстеження лікар-рентгенолог рекомендував дообстежити затриману у лікаря-пульмонолога, який діагностував підвищений тиск та температуру тіла і відправив на дообстеження до лікаря-інфекціоніста, а той діагностував «ГРВІ».

Після проведення обстежень поліцейський конвой доставив затриману до Шевченківського районного суду міста Чернівці для обрання міри запобіжного заходу, після чого жінку повезли до Чернівецького слідчого ізолятора.

І вже під час прийому в СІЗО відповідальний медичний працівник наполіг на тому, щоб затриманій зробили експрес-тест на наявність COVID-19. Його результат був «слабо позитивним», каже Денісова.

Відтак жінку негайно госпіталізували до Чернівецької обласної клінічної лікарні, де помістили в окремий бокс інфекційного відділення.

«Наголошую, що в ІТТ жінка перебувала сама, до камерних приміщень СІЗО заарештована не була допущена. Усі медичні працівники місць несвободи, лікарі, які проводили обстеження жінки та співробітники поліції, які мали контакт з заарештованою були 14 днів на самоізоляції. Після чого пройшли перевірку на наявність захворювання — у жодного з них COVID-19 не виявлено», — зазначила омбудсменка.

Вона додала, що голова Шевченківського районного суду Чернівців та його помічник, які брали участь у судовому засіданні, також перебували на самоізоляції 14 днів.

Вікторія Бега

Джерело: https://hromadske.ua/ 

1