Неприродну «гібридну» коаліцію в Чернівецькій облраді 'стушкували' під ситуативний інтерес бізнес-груп до розподілу ресурсів і впливу

Неприродну «гібридну» коаліцію в Чернівецькій облраді "стушкували" під ситуативний інтерес бізнес-груп до розподілу ресурсів і впливу

06.07.2021, 10:54

Строкату більшість з депутатів від партій Порошенка, "Єдиної Альтернативи", Аграрної партія і, що характерно, партії "Опозиційна платформа – За життя",  які об’єдналися у "гібридну" коаліцію в облраді після обрання Олексія Бойка головою ради, самі депутати та політичні експерти називають неофіційною, ситуативною та нетривкою. 

"Вважаю, що ситуація, яка виникла у нашій облраді – це просто розподіл інтересів", – каже в коментарі "МБ" депутатка Ольга Кобвеко. Вона, хоч і представляє партію "ЄС" у раді, але стверджує, що не схвалює склад нинішньої коаліції.

"Цей інтерес для кожного депутата є тимчасовим, залежно від ситуації, – каже Кобевко. – Гадаю, якщо зміниться політична ситуація та інтереси цих людей, то вся коаліція в облраді зміниться".

"Я є представницею "ЄС", але я не можу бути, у зв’язку зі своїми поглядами, в одній коаліції з "ОПЗЖ", – каже Ольга Кобевко. – І вони не можуть бути зі мною. Інші представники цих сил, як-от, "Єдина Альтернатива", мене не здивували, що вони в цій коаліції. Бо їх пов’язують останнім часом із Папієвим. З "ЄС", якщо ця коаліція і існує, то, напевно, на основі якихось особистих інтересів. Я обурена такою коаліцією, бо вірила в проукраїнський напрямок "Єдиної Альтернативи" та проєвропейський напрямок "Європейської Солідарності".

Ситуація довкола "гібридного" об’єднання в облраді, схоже, неабияк турбує і голову ОДА Сергія Осачука. Так, після нещодавньої заяви партії "ОПЗЖ" на підтримку посадовця пан Осачук, який, як правило, утримується від політичних реплік, розкритикував політичну коаліцію в облраді, яка, за його словами, складається з "ОПЗЖ", Аграрної партії, "ЄА" і партії Порошенка.

Натомість голова облради Олексій Бойко відкидає будь-які закиди у бік провладної більшості, яку він сформував.

Риторикою про нібито об'єднання навколо господарських інтересів своїх виборців, яка майже дослівно повторює аргументи тушкованих депутатів обласної ради часів керування областю регіоналів і Папієва, пояснюють свій альянс деякі його члени. 

"Я думаю, що в нашій обласній раді коаліція складається із тих депутатів, які прийшли до ради за вибором громади, та відповідає вимогам виборців змінити життя на краще", – сказав посадовець у коментарі "МБ".

Голова партії "Єдина Альтернатива", депутат облради Володимир Мороз називає депутатську більшість "ситуативною".

"Як такої коаліції, яка би була формально на папері, немає, – каже він. – У вирішенні деяких питань є певне бачення, є певні протиріччя. Але немає коаліції, яка би працювала офіційно".

Що ж до критики з боку голови ОДА, пан Мороз сказав:

"Насправді, голова облради об’єднав довкола себе людей, які хочуть змін в області. І ви бачите, що ці зміни пішли на краще. І я вважаю, що це його досягнення – те, що представники різних політичних сил підтримують його в роботі в облраді. Ми неодноразово казали, що нам по дорозі з "ЄС", по дорозі з "аграріями". І вважаю, що це нормально. З "ОПЗЖ" – політичними опонентами – нам не по дорозі. Але якщо "ОПЗЖ" підтримує якісь господарські питання, то що в цьому поганого? Коли люди об’єднуються довкола якихось господарських рішень, то це є нормально. Тут радше йдеться не про політичне об’єднання, а про ситуативну більшість, спрямовану на розвиток краю".

"Така коаліція може тріснути по швах"

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій:

"В облраді коаліція – "від супротивного", швидше за все. Оскільки були дві кандидатури на посаду голови обласної ради, я так розумію, що була сформована така ситуативна коаліція на підтримку конкретного кандидата. Можливо, існують якісь кулуарні домовленості щодо посад у президії. Тим не менше, така ситуативна коаліція відбулась. Для мене це не дивно, адже насправді, під час формування представницьких органів місцевого самоврядування політичних або ідеологічних речей немає. Тут є конкретні проблеми громад і проблеми області. Тому, гадаю, що це абсолютно нормальна ситуативна більшість. До речі, схожа ситуативна позиція є й на рівні міської ради.

Фактично, жодної коаліційної угоди в обласній раді немає. Можна було зробити офіційну заяву й підписати якийсь меморандум чи угоду про співпрацю, де передбачити стратегічні напрямки. А в такому випадку, як зараз, це означає, що вона може або тріснути по швах, або змінитися. І для цього не треба якихось надзусиль. Варто буде тільки щось непопулярне прийняти – і вони вже одразу можуть оголосити, що жодної коаліції не буде".

 За матеріалами https://molbuk.ua/chernovtsy_news/230843-gibridna-koalicija-hto-vlada-a-hto-opozicija-v-cherniveckij-oblradi.html

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рух "Чесно" побачив розкол президентської фракції в Чернівецькій обласній раді, неприродну владну коаліцію та домовленості між бізнес-групами за розподіл ресурсів і впливу

1