Газзбути Фірташа цієї зими деруть з людей за газ - ніби востаннє, щоб максимально нажитися, - голова правління НАК Нафтогаз України

Газзбути Фірташа цієї зими деруть з людей за газ - ніби востаннє, щоб максимально нажитися, - голова правління НАК Нафтогаз України

23.11.2020, 15:50
З 1 серпня 2020 року на ринку природного газу для населення діє вільне ціноутворення

Висока ціна природного газу від газзбутів пов’язана не з джерелом отримання газу, а з бажанням мати високу маржу.

Таку думку висловив голова правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв в ефірі програми “Зворотній відлік” на UA Перший.

“Ціна є похідною не від того, який газ і де його беруть, а від іншої сторони бізнесу – наявності клієнтів. Коли у великого постачальника є 8-9 млн клієнтів (70% всіх споживачів газу в Україні), які дуже інертні, коли він знає, що 90% з них, найімовірніше, цієї зими нікуди не перейдуть, від слова “зовсім”, і немає якогось органу, який би на цю ситуацію дивився дуже жорстко, що він буде робити? Він буде максимізувати маржу”, – впевнений Коболєв.

Так він прокоментував 30-40% різницю в ціні газу між ГК “Нафтогаз України” та газзбутами групи Дмитра Фірташа, які з 2015 року постачають газ населенню.

“Немає ніякого логічного зв’язку між маржею газзбутів і тим, в кого вони купують газ. Більше того, я перевіряв – є приватна компанія, яка продає дешевше газ, ніж у нас. Є компанії, які продають за цінами, близьким до наших. Для Нафтогазу плюс 1 гривня, при нашій малій базі клієнтів, принесе дуже малий прибуток. Тому ми воюємо за кінцевого споживача”, – розповів Коболєв.

Нагадаємо, з 1 серпня 2020 року на ринку природного газу для населення діє вільне ціноутворення: ціну газу постачальники визначають самостійно, натомість споживач може вільно змінювати постачальника у будь-який момент.

ДОВІДКОВО:

Загалом «Чернівцігаз Збут» постачає газ до більш як 234 тисяч побутових споживачів і майже 90 тисяч з них мають заборгованість понад 1 тисячу грн за використаний газ.  Станом на початок листопада побутові споживачі блакитного палива заборгували ТОВ «Чернівцігаз Збут» за газ 388 млн грн. За перші два місяці осені ця сума зросла майже на 36 млн грн. 

«З 1 серпня 2020 року Кабінет Міністрів України припинив дію спеціальних обов’язків з постачання природного газу населенню (ПСО). Тобто більше держава не гарантує наявність газу для потреб населення. Це означає, що увесь газ для споживачів купується постачальниками на оптовому ринку за ринковими правилами. Тож, в разі заборгованостей, під загрозою опиняється закупівля газу і його постачання населенню», - зазначає Катерина Параска, директорка «Чернівцігаз Збут». 

Тенденція до накопичення споживачами боргів за комунальні послуги з початку осені й до кінця зими не є новою. «Зазвичай українці намагаються погасити накопичену за холодний сезон заборгованість у міжопалювальний період», - зазначає Євген Нацвін-Степанов, перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів. За даними Асоціації, у вересні повністю розрахувались за газ лише 40% українських споживачів. Зниження рівня оплати рахунків на 15% спостерігалось також у серпні й за інші комунальні послуги. 

1