Портрет першого українського керівника Чернівців до часів Незалежності Осипа Безпалка з'явиться в сесійній залі. Федорук на черзі?

Портрет першого українського керівника Чернівців до часів Незалежності Осипа Безпалка з'явиться в сесійній залі. Федорук на черзі?

08.05.2012, 19:54

Відповідне рішення прийняв сьогодні виконавчий комітет Чернівецької міської ради, враховуючи дані історичних досліджень та архівні матеріали. Вони, зокрема, свідчать про те, що з 6 по 11 листопада 1918 року міським комісаром (міським головою) нашого міста був Осип Безпалко, який таким чином є фактично першим українським керівником Чернівців до часів Незалежності. Відтак було прийняте рішення доповнити його зображенням портретну галерею бургомістрів, примарів та голів міста Чернівців, розміщену в сесійній залі Чернівецької Ратуші.

Очевидно, що рішенням по портрету Безпалка міськвиконком компесував свою ж увалу розмістити у сесійній залі портрет Трояна Поповича, яка викликала неоднозначну реакцію в місті. "Портрет Трояна Поповича, згідно з відповідним рішенням виконкому, в сесійній залі вже є, - розповів пан Паскар. - І висить він там вже півтора-два місяці. Скажу більше, вже є замовлення, над яким працюють, щодо створення портрета Осипа Безпалка..."

Особливо гостро рішення виконкому щодо портрета Поповича розкритикував громадський діяч Володимир Старик, який опублікував матеріал "Справа маршала Антонеску живе і перемагає в Чернівецькій міській раді". А резюмував він свій виступ так: "Може й добре, що в цій компанії ворогів української держави і українського народу немає портрету єдиного українського бургомістра Осипа Безпалка, котрий керував містом Чернівці в вікопомні листопадові дні 1918 року, залишивши по собі добру пам’ять серед усіх національних громад столиці Буковини, за що згодом був знищений в сталінських таборах".

Схоже, пан Старик трохи поспішив з цим своїм висновком і Осип Безпалко незабаром таки складе компанію Трояну Поповичу.

1