Гайничеру пояснював регіоналам, членів яких 'технічних' партій слід було вважати своїми. 'Братство', УНА теж годилися...  (+відео)

Гайничеру пояснював регіоналам, членів яких "технічних" партій слід було вважати своїми. "Братство", УНА теж годилися... (+відео)

12.03.2014, 18:20

Серед документів з офісу Партії регіонів активісти ОПОРИ знайшли такі, що вказують на можливі порушення виборчого законодавства під час виборів 2012 року. Зокрема: використання адміністративного ресурсу та поєднання регіоналами партійної та державної служби; непрямого підкупу виборців; використання Партією регіонів “технічних” партій для отримання більшості у виборчих комісіях; використання, обробки та зберігання персональних даних виборців.

12 березня в Українському народному домі відбулась прес-конференція за участю активістів Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА, на якій було оприлюднено частину документів, знайдених в офісі Партії регіонів в Чернівцях. Доступ до документів був наданий депутатами Чернівецької обласної ради. Протягом тижня опрацьовано більше 1000 документів. Серед них виявлено такі, які стосуються виборів 2012 року і вказують на можливі порушення виборчого законодавства.

Про використання Партією регіонів “технічних” партій для формування більшості у виборчих комісіях Чернівецької області розповів активіст ОПОРИ Владислав Баранський. Так, серед документів було знайдено доручення Чернівецького регіонального виборчого штабу керівникам міських та районних виборчих штабів здійснити набір до складу виборчих комісій членів від 20 партій. Згідно відомостей про склад комісій в Чернівецькій області, які були серед документів в офісі Партії регіонів, 60,7% членів дільничних виборчих комісій (ДВК) були “людьми регіоналів”. До речі, у загальному кошторисі витрат у виборчій кампанії 2012 року на один місяць на утримання цієї армії із членів ДВК Партією регіонів було закладено більше 7,5 млн. грн., при загальному місячному бюджеті 9,4 млн. грн.

Підтвердження того, що Партія регіонів забезпечила через “технічні” партії більшість як на рівні дільничних, так і обласних комісій, ОПОРА отримала тільки зараз. Свого часу у 2012 році ОПОРА порахувала, що половина замін в окружних виборчих комісіях Чернівецької області мала політичну історію дотичну до Партії регіонів. Тепер стало відомо, що згідно знайдених документів в 4 обласних виборчих комісіях (ОВК) регіонали самі оцінили “кількість своїх членів” цифрою 48 осіб. Тоді, як насправді, згідно з даними, що містяться на сайті Центральної виборчої комісії, членів ОВК від ПР було всього 4 (по одному в кожній ОВК).

Інформація в знайдених документах ще раз підтвердила ряд висновків ОПОРИ за результатами кампанії спостереження у 2012 році. Вважаємо, що ці матеріали мають бути опрацьовані представниками правоохоронних органів і їм повинна бути надана належна правова оцінка.

Джерело: oporacv.org

1