Гайнічеру, наче 'безбілетний заєць', головував на колегії, членом якої він ще навіть не став

Гайнічеру, наче "безбілетний заєць", головував на колегії, членом якої він ще навіть не став

18.05.2012, 21:34

Приводом для чергової зустрічі з журналістами в чернівецькому офісі "Фронту Змін" стали наступні сесії Чернівецьких обласної та міської рад, які відбудуться незабаром. Про питання, які провладна депутатська більшість у складі обох рад планує розглянути на них представникам регіональних ЗМІ розповіли депутат облради Максим Бурбак та депутат міськради Олексій Каспрук.

Лідер буковинських "фронтовиків" Максим Бурбак переконаний, що ніж набивати порядок денний кількома десятками  питань, краще частіше проводити сесії. Натомість влада тягне наскільки це можливо, а сесії якщо й скликає, то тільки за крайньої необхідності, коли треба переділити бюджетні кошти або протягнути якесь кадрове рішення.

Ось і цього разу до розгляду на черговій сесії обласної ради колегія рекомендувала 76 питань. Серед яких є щонайменше кілька, розгляд яких потребує кількох годин обговорення. Звісно, якщо в краї є місцеве самоврядування, а не просто машина для голосування яка затверджує спущені їй виконавчою владою рішення.

І якраз щодо останнього у Максима Бурбака є чималі сумніви. На думку депутата, місцеве самоврядування в області Партія регіонів та її сателіти повністю узурпували. Ця більшість не лише відмовляється розглядати запропоновані опозиційними партіями проекти рішень, а взагалі виносити їх до сесійної зали. Саме поняття депутата таким чином на Буковині фактично нівельовано.

Попри обіцянки, які прозвучали з вуст новообраного голови Чернівецької обласної ради Михайла Гайнічеру, що від однаково ставитиметься до пропозицій депутатів незалежно від їхньої партійної приналежності, цього насправді не сталося. В першому ж коментарі стосовно долі чернівецьких книгарень, які влада хоче реорганізувати, голова колегіального представницького органу назвав депутатів-опозиціонерами "робін гудами".

Остання колегія, де було затверджено орієнтовний порядок денний сесії, відмовилася внести до нього кілька питань, які пропонували депутати опозиційних фракцій. Головував на колегії голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайнічеру. Хоча питання про його введення до неї чергова сесія обласної ради ще тільки планує розглянути. Питання значиться під 71-м порядковим номером в проекті порядку денного сесії. Тож голова облради був присутнім на колегії як такий собі "безбілетний заєць".

Натомість до проекту порядку денного не потрапила пропозиції розібратися в ситуації з видачею Державних актів на право власності на землю мешканцям сіл Цурень, Радгоспівка, Маморниця. А це понад 400 сімей.  Земля тут досі не розпайована і мешканці цих сил справедливо остерігаються. що як тільки буде знято мораторій на її продаж, виявиться, що у неї вже є інший власник. Вирішити це питання обласна влада не дозволяє вже рік. На думку Максима Бурбака, керівники області просто не бажають, щоб напередодні виборів широкому загалу стали відомі можливі махінації навколо землі.

Хоча свою допомогу у вирішенні цього питання особисто Михайлові Папієву обіцяв народний депутат України (фракція "Фронт Змін") Р.Ткач. Не бажає влада також підтримувати звернення щодо недопущення в Україні фактів набуття подвійного громадянства, захисту прав людей, які мешкають у гуртожитках. Хоча ситуація з мешканцями гуртожитку в смт. Глибока вимагає негайного втручання.

Нагальної перевірки потребує також діяльність органів Держкомзему в усіх районах області. Згідно з інформацією, яка є у Максима Бурбака,  в районах області масово визнають недійсними Державні акти на право власності на землю, які люди отримали за спрощеною процедурою під час останніх президентських виборів. В одному лише Хотинському районі наразі забраковано понад 800 таких актів. А по всій області таких ситуацій може бути більше 10 тисяч. Громадян змушують повторно оформляти документи, сплачуючи при цьому по 300 гривень. Очевидно, що влада просто не хоче перед виборами привертати увагу виборців до сумного стану справ у цій галузі.

 "Не хочу, не робіт мені тут колоту", - відповідає на всі пропозиції опозиції губернатор краю М.Папієв.

Максим Бурбак сподівається, що змусити губернатора змінити своє ставлення до вимог опозиції допоможе прокуратура. Через нехтування головою Чернівецької обласної ради своїми обов'язками, його бездіяльність у справі організації роботи депутатів, керівник фракції "Фронту Змін" в облраді звернувся до прокурора  області та голови профільної комісії облради з проханням дати правову оцінку цій ситуації.

1