Жодна буковинська лікарня не отримала «побратимів» за кордоном у рамках третього Саміту перших леді та джентльменів Олени Зеленської

Жодна буковинська лікарня не отримала «побратимів» за кордоном у рамках третього Саміту перших леді та джентльменів Олени Зеленської

15.09.2023, 18:23
Українські лікарні отримали «побратимів» за кордоном: На полях третього Саміту перших леді та джентльменів започатковано програму міжнародного медичного партнерства.
 
Під патронатом третього Саміту перших леді та джентльменів, який відбувся 6 вересня у Києві за ініціативою першої леді Олени Зеленської, укладено 25 меморандумів про медичне партнерство між українськими та закордонними лікувальними закладами.
 
З українського боку партнерами виступатимуть лікарні Київської, Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської, Львівської, Тернопільської, Вінницької, Рівненської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.
 
Мета – довгострокова взаємовигідна співпраця задля посилення технічного, експертного, наукового та управлінського потенціалу медичних закладів.
 
Через повномасштабну війну медична система в Україні потерпає щодня: 1427 медзакладів пошкоджено, ще 189 – зруйновано вщент.
 
«Сьогодні наші медзаклади, як ніколи, потребують надійного плеча підтримки, щоб і далі розвиватися й надавати якісну медичну допомогу українцям. Міжнародне медичне партнерство передбачає підписання меморандуму про співпрацю між конкретними медичними закладами – українським та закордонним. Тобто український медзаклад отримає «побратима» за кордоном, із яким обмінюватиметься досвідом, перейматиме найкращі практики, стажуватиме медиків тощо», – зазначила перша леді.
 
Всього на полях третього Саміту перших леді та джентльменів укладено 25 меморандумів про медичне партнерство. Це відбулося на спеціальній додатковій локації заходу – Mental Stage – за участю міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка та міністрів охорони здоров'я різних країн, зокрема Литви, Естонії та Молдови тощо.
 
Партнерами українських лікарень стали вісім медзакладів із Франції, по два – з Литви, Латвії, Молдови та Північної Македонії, а також провідні лікарні Польщі, Австрії, Данії, Естонії, Ірландії, Швеції, Іспанії, Канади, Ізраїлю та Нідерландів.
 
З українського боку партнерами виступатимуть лікарні Київської, Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської, Львівської, Тернопільської, Вінницької, Рівненської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.
 
Так, дитячі лікарні уклали партнерство із закладами Данії, Нідерландів, Ізраїлю, Іспанії, Латвії, Польщі, Франції, реабілітаційні центри – з лікарнями Литви, Латвії та Швеції. Медзаклади, що надають послуги з ментального здоров'я, – із лікувальними установами Франції, Північної Македонії та Канади. Університетські та багатопрофільні лікарні – з Австрією, Ірландією, Естонією, Північною Македонією та Молдовою.
 
«Жодна медична система не в змозі самотужки впоратися з тими викликами, які щодня ставить перед нами повномасштабна війна та жорстокість агресора. Це можливо лише завдяки надійній підтримці, яку ми відчуваємо від усього цивілізованого світу. Впевнений, що започаткована сьогодні глобальна мережа міжнародного медичного партнерства буде розширюватися. Ще більше країн та провідних медичних закладів будуть долучатися до такого формату взаємодії. Це дасть ще один потужний імпульс для розвитку медичної сфери на всіх рівнях», – зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.
 
Нагадаємо, перший меморандум у межах Міжнародного медичного партнерства було укладено між Центром дитячої онкології Принцеси Максіми (Нідерланди) та Західноукраїнським спеціалізованим дитячим медичним центром (Україна). Це відбулося під час робочого візиту Президента й першої леді України до Нідерландів у серпні 2023 року.
 
Центр дитячої онкології Принцеси Максими в місті Утрехті – найбільший центр дитячої онкології у Європі. У березні 2022 року Центр відгукнувся на запит українських колег із Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру щодо евакуації дітей з онкологічними захворюваннями.
 
Станом на сьогодні Центр прийняв на лікування 95 дітей з України. Також відбувається активне залучення українських лікарів на стажування, щоб медики мали змогу працювати пліч-о-пліч із колегами з Нідерландів та обмінюватися досвідом.
 
Довідково.
 
6 вересня у Києві вже втретє відбувся Саміт перших леді та джентльменів, який у 2021 році започаткувала перша леді Олена Зеленська. Це міжнародна діалогова платформа подружжів перших осіб країн світу, мета якої – обмін досвідом та реалізація спільних проєктів заради добробуту людей на планеті.
 
1