Фірма, яка належить багамському офшору, за 15 мільйонів облаштує у Чернівецькій області систему попередження про повені

Фірма, яка належить багамському офшору, за 15 мільйонів облаштує у Чернівецькій області систему попередження про повені

21.09.2014, 00:24

Після масштабних та руйнівних повеней, які Буковина пережила 2008 та 2010 року, місцеві чиновники активно заговорили про негайну необхідність встановлення такої собі геоінформаційної системи з автоматичними підстанціями, які сповіщатимуть про ризик повені задовго до того, як вона трапиться. Говорили про це й на державному рівні – посприяти її будівництву хто тільки не обіцяв. Зрештою, домовилися робити це разом із сусідніми країнами у рамках спільної операційної програми «Румунія-Україна-Республіка Молдова 2007-2013» за проектом «East Avert MIS ETC 966». Програма передбачає спільне фінансування – частину коштів виділить ЄС, решту – із державного бюджету України.

Аби розпочати реалізацію проекту, 14 серпня Дністровсько-Прутське басейнове управління водних ресурсів, за результатами тендера, уклало угоду з ПАТ «Банкомзв’язок» на за 14,87 мільйона гривень. Про це йдеться у «Віснику державних закупівель».

Відповідно до угоди, до кінця листопада 2015 року для попередження і захисту від паводків у верхніх басейнах річок Сірет і Прут мають створити геоінформаційну систему та змоделювати карту можливих ризиків і небезпек. Для цього запровадять систему моніторингу із автоматичними станціями.

14,86 мільйона гривень, які мали виділити з держбюджету на систему оповіщення, поки що немає

У торгах брали участь дві фірми – польська «MGGP S.A.», яка пропонувала виконати роботи за 34 мільйони гривень, та ПАТ «Банкомзв’язок» із пропозицією зробити все за майже 15 мільйонів гривень, яка, власне, і виграла конкурс.

За інформацією, яка міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зареєстровано підприємство-переможець у селі Безпечна Сквирського району Київської області. А ось власником є офшорна компанія «Дітел, інк. (Ditel, inc.)», зареєстрована на Багамських островах.

Начальник Дністровсько-Прутського БУВР Ян Дзюба пояснив, до тендерної комісії входили фахівці управління, відтак обрали учасника, чия пропозиція була найбільш прийнятною. Роботи, передбачені угодою, підрядник вже розпочав. Щоправда, поки що за кошти, переказані ЄС. Запустити систему планують вже за рік.

Прикметно, що у тендері намагалося взяти участь і наше буковинське підприємство – ДП «Чернівецький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою». Роботи пропонували виконати за 15,4 мільйона гривень. Проте його до торгів не допустили за неналежне оформлення документів та.

– До участі не допустили, бо не вистачало довідки про відсутність судимості. Власне, я її таки надав, однак запізнився. Документ треба було принести до 9 ранку, я це зробив о 9.20, – прокоментував директор ДП «Чернівецький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» Григорій Павлюк.

Цікаво й інше. ПАТ «Банкомзв’язок» вже брало участь у тендері, організованому у рамках програми боротьби з повенями.

У травні управління водних ресурсів замовило будівництво автоматичних гідропостів та опадомірів. Підряд вартістю 9,78 мільйона гривень отримало ТОВ «Київська будівельна компанія «Альянс». Тоді його єдиним конкурентом було саме ПАТ «Банкомзв’язок». Власниками фірми «Альянс», відповідно до даних в ЄДР, є Олена Хоменко і «БКС-Капітал», зареєстровані за тією самою юридичною адресою, що й «Банкомзв’язок». Окрім того, «БКС-Капітал» є дочірньою компанією фірми «1 ІNC», що зареєстрована на островах Сент-Вінсент і Гренадіни (Карибське море). Яку до 2013 року очолював Дмитро Лошаков, котрий нині, за даними SMIDA, є членом наглядової ради того таки ПАТ «Банкомзв’язок».

До речі, зі слів Яна Дзюби, замовлення щодо будівництва гідропостів та опадомірів підприємство ще не виконало.

Юлія ХОРОШУН

Джерело: http://vidido.ua/index.php/pogliad/article/u_chernivec_kii_oblasti_za_15_mil_ioniv_oblashtujut_geoinformaciinu_sistemi/

1