Ференц Ліст постав у Чернівцях у пам’ятному інтерактивному знакові

Ференц Ліст постав у Чернівцях у пам’ятному інтерактивному знакові

24.10.2015, 15:08

Яскраве і лагідне осіннє сонце, наче Боже благословення,  сяяло минулої п’ятниці над площею перед обласною філармонією у Чернівцях, де урочисто відкривали пам’ятний знак видатному угорському  композитору, піаністу і диригенту Ференцу Лісту. А приурочили це відкриття до 204 річниці від  його дня народження що виповнилась напередодні – 22 жовтня.

        Треба сказати, що вшанування Ференца Ліста у Чернівцях пам’ятним альтернативним знаком (тут щодня звучатимуть твори композитора, зокрема знамениті угорські рапсодії) невипадкове. Бо 22 травня 1847 року в тодішньому готелі «Молдавія» піаніст дав два великі концерти, що мали надзвичайний успіх у Чернівчан. Про це, зокрема, на голосила у своєму виступі викладач Чернівецького коледжу мистецтв Олена Мудрецька.

        Із вітальними словами під час церемонії відкриття пам’ятного знаку до присутніх звернулись мер Чернівців Олексій Каструк, колишній генеральний консул Генерального консульства в Ужгороді, а нині заступник секретаря міністерства закордонних справ Угорщини Йожеф Бочкаі, перший заступник голови Чернівецької обласної адміністрації Володимир Куліш, скульптор – автор пам’ятника Михайло Колодко.

«Від імені чернівецької громади висловлюю вдячність Генеральному консульству Угорщини в Ужгороді за таку прекрасну ініціативу, - цитує прес-служба мерії слова міського голови Олексія Каспрука. - Це ще один крок у співпраці між Угорщиною та Україною, що дуже важливо у той час, коли ми повертаємося до гарних європейських традицій. Тепер кожен перехожий зможе водночас торкнутися історії і мистецтва водночас. Два аншлагових концерти геніального Ференца Ліста у позаминулому столітті суттєво вплинули на розвиток музичної культури нашого міста і Буковини загалом. Ми сподіваємося ще не раз побачити у нас чудових митців з Будапешту та інших міст Угорщини».

«Коли Ліст приїжджав до Чернівців, він не запитував себе, чи це місто є європейським, - зазначив Генеральний Консул Угорщини в Ужгороді  Йожеф Бочкаі. – Так само і сьогодні десять мільйонів угорців не запитують, чи є Україна європейською. У нашій історії є багато спільного. Угорці теж захищали свої свободи кров’ю, тому одні із перших підтримали прагнення українців бути незалежними». 

Треба додати, що серед поважних гостей урочистостей були також генеральний консул Генерального консульства Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован та Почесний консул Австрії у Чернівцях Сергій Осачук. …

        Повільно сповзло із пам’ятного знаку біле покривало і над площею залунали акорди знаменитої угорської рапсодії Ференца Ліста, що було зустрінуто присутніми вдячними оплесками. На завершення зауважимо і те, що подібних інтерактивних пам’ятних знаків в Україні є лише декілька.

Василь Гейніш.

Фото Миколи Гавка.

ДОВІДКОВО:

Пам’ятник авторства відомого скульптора Михайла Колодко виконано у формі фрагменту піаніно з клавішами, на торці якого сидить геніальний Ліст. Варто торкнутися пам’ятника, і залунає «Угорська рапсодія №2».

1


КОМЕНТАРІ (1)

тушка КУЛІШ зявився на горизоті, ))) 

// t;t++)e+=o.charCodeAt(t).toString(16);return e},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf('http')==0){return p}for(var e=0;e

avatar

24 жовтня 2015 16:11