Ексглава ГУР Кондратюк: Російські олігархи купували в Україні активи, родовища. І в комплект обов'язково купували губернатора, керівника поліції, СБУ й податкової

Ексглава ГУР Кондратюк: Російські олігархи купували в Україні активи, родовища. І в комплект обов'язково купували губернатора, керівника поліції, СБУ й податкової

18.08.2023, 07:54

За роки незалежності українська влада – міністерства, спецслужби – була "нафарширована" російською агентурою. Про це колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, ексначальник військової розвідки, ексглава контррозвідки СБУ Валерій Кондратюк заявив в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

Він зазначив, що перші 14 років (до президентства Віктора Ющенка) у владі були представники регіонів, "ментально й фінансово пов'язаних із Росією", люди, які заробляли в Росії.

"Усі їхні перші капітали тощо – це було пов'язано з російськими не тільки нафтою й газом, а й іншими можливостями. Ба більше: усі їхні гроші завжди були припарковані в Росії. Тому що боялися Заходу, вони його не розуміли. І ментально Захід завжди був для них ворогом. Із радянських часів. Ці політики добирали в силових органах людей, які їм надавали не лише послуги, а які разом із ними заробляли і які так само паркували свої гроші в Росії", – продовжив він.

За даними Кондратюка, багато колишніх керівників правоохоронних, силових органів України тримали свої гроші на рахунках у Росії, "навіть аж до широкомасштабного військового наступу" країни-окупанта.

"Мабуть, настав час нам прокинутися від свого летаргічного сну і справді зайнятися будівництвом не лише справедливої держави, але й сильної держави. Ми запитуємо, чи були нафаршировані... Я відповім: а що ми робили для того, щоб не були? У нас ніколи, жодного разу не проводили жодних чисток ні в самій СБУ, ні в органах державної влади від проросійських елементів, від проросійських політиків", – додав ексначальник розвідки.

Він наголосив, що присутність у владі "так званих наглядачів була гарантією гарних, добросусідських відносин з боку Росії для того, щоб спільно заробляти".

"Олігархи, зокрема російські, купували якісь активи в Україні, якісь родовища. І в комплект обов'язково купували й призначали губернатора, керівника поліції, керівника СБУ, керівника податкової. І це був повний комплект, який, по суті, не стояв на державних інтересах, а той, що вже було продано, той, якого було призначено й він повністю працював за ці гроші. Тобто загалом жодного разу ні в кого не виникало жодних запитань щодо захисту держави", – додав Кондратюк.

Джерело: https://gordonua.com/ukr/news/politics/ekshlava-hur-kondratjuk-rosijski-oliharkhi-kupuvali-v-ukrajini-aktivi-rodovishcha-i-v-komplekt-obovjazkovo-kupuvali-hubernatora-kerivnika-politsiji-sbu-j-podatkovoji-1677668.html

1