Екс-губернатор Буковини Папієв економив на громадській безпеці та профілактиці злочинів продукуючи потенційних 'тітушок'?

Екс-губернатор Буковини Папієв економив на громадській безпеці та профілактиці злочинів продукуючи потенційних "тітушок"?

12.03.2014, 10:42

Результатом штучно створеного протистояння регіонала, екс-голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва та екс-керівника УМВС у Чернівецькій області Олександра Демидова стало безпрецендентне в історії України недофінансування можливостей й потреб обласної міліції у частині профілактики й упередження злочинів. До такого висновку дійшов депутат Чернівецької обласної ради Михайло Павлюк

На засіданні профільної комісії облради ми слухали звіт за 2013 р. про виконання "Програми профілактики правопорушень у Чернівецькій області на період до 2015 року", - повідомив депутат Павлюк. -  Податок на доходи фізосіб іде до облбюджету, тому програми він фінансує різні. От цю по всій Україні (та впевнений - світі) має облбюджет. Документами, які "встановлюють суму, яку треба виділити на ту чи іншу програму" є рішення обласної ради "Про обласний бюджет" та рішення "Про програму соціального та економічного розвитку області", де ЧОРНИМ ПО БІЛОМУ написано 1 млн. 800 тис.грн. Інша справа, як цю суму рахують (та ж міліція + пара активістів з Громаради). Тобто, чому так багато чи мало. ЦЕ ПИТАННЯ ДО ТІЄЇ БІЛЬШОСТІ, яка за це виступала.  

На минулий рік  в обласному бюджеті було передбачено  - для упередження злочинності (120 тис.грн.), профілактики у молодіжному середовищі (90 тис. грн), запобіганню поширення наркоманії, пияцтва, алкоголізму (90 тис.грн.), безпеки дорожнього руху (390 тис.грн.), охорони громадського порядку (180 тис.грн.), інших заходів матеріально-технічного забезпечення (разом 800 тис.грн.)  - загалом 1 млн. 790 тис.грн. ВИКЛЮЧНО з обласного бюджету (фактично, головний розпорядник - ОДА через тодішню більшість облради). 

 Підкреслю, це обласна програма, 100 % покривається з обласного бюджету. 

І УВАГА! Профінансовано - 0 грн., 0 коп.

Ніколи за 23 роки ця та інші правоохоронні програми на Буковині так не фінансувалися.

 Зараз міліція з народом -  не є та, сподіваюся, не буде вже ніколи інструментом у політичній боротьбі. Це не означає, що правоохоронний підрозділ не має підпадати під реформування за західними зразками, сувору антикорупійну політику чи цивільний контроль суспільства. Чи ми не маємо реагувати на безчинства деяких "перевертнів у погодах" по Україні?. Чи ми маємо забути роль ВВ чи Беркуту під час останніх протестних подій в Україні?

 Моє повідомлення тільки означає, що при розподілі коштів та визначенню пріоритетності фінансування з обласного бюджету, колишня влада не бачила необхідності фінансувати вказані заходи, які стосуються, молоді, безпеки та майбутнього цього регіону. Мабуть, майбутнє вони - ці керманичі, не пов'язували з Буковиною.

Не зрозуміло, як можна говорити про "край, де варто жити" і зовсім не дбати про правопорядок й безпеку буковинців. Уже зараз стає зрозуміло, від такої недолугої політики регіоналів страждали не тільки держслужбовці, працівники соціальних установ, але й безпосередньо прості платники податків - буковинці, для яких подібні програми приймаються, перед тим годинами обговорюються та коригуються серед депутатів задля забезпечення інтересу Буковинця.

 А правоохоронці, відповідно до покладених державою обов'язків, повинні питаннями профілактики займатися. ПРОФІЛАКТИКА - пріоритет для цивільних громадян, які хочуть спокою на вулиці і у державі! І ми, буковинці, повинні підтримувати один одного та сприяти правоохоронцям у виконання саме цих завдань.

 Дана Програма ідеологічна (очевидно, не єдина, яка фінансує міліцію.), тому вимагатиму перегляду фінансування та пояснень на черговій сесії "залишків" минулої влади.

Фото: molbuk.ua 

Водночас із 7 по 10 березня у Чернівцях провели рейди, під час яких міліціонери, працівники соціальних служб, освіти та журналісти відпрацьовували громадські місця з метою профілактики вчинення правопорушень серед неповнолітніх.

Всього перевірили 47 територій навчальних закладів, 40 місць скупчення молоді, 14 залів комп’ютерних ігор та 37 розважальних закладів. Також навідалися до 9 неблагополучних сімей, повідомляє СЗГ УМВС України в Чернівецькій області.

У результаті до адміністративної відповідальності притягнули 12 дорослих. З них четверо осіб – за доведення неповнолітніх до стану алкогольного сп’яніння. А ще чотирьох батьків притягнуто до відповідальності за неналежне виконання своїх обов’язків.

Правоохоронці провели профілактичні бесіди з 36 дітьми про недопущення вчинення ними правопорушень. І лише 9 неповнолітніх притягнуто до адміністративно відповідальності. В основному, за куріння тютюнових виробів та розпивання спиртних напоїв у громадських місцях.

Такі рейди – непоодинокі, вони проводяться в області систематично. Міліціонери наголошують, завдяки профілактичній роботі з кожним разом порушників стає все менше.

1