«Дитинство, яке перевернула  війна» показали у катехитичному корпусі  Собору Пресвятої Богородиці (УГКЦ)  ім. Святого Апостола Петра

«Дитинство, яке перевернула війна» показали у катехитичному корпусі Собору Пресвятої Богородиці (УГКЦ) ім. Святого Апостола Петра

19.06.2023, 23:00

       Так називається виставка дитячих  малюнків, мотанок, виробив з кераміки, яка відкрилася 18 червня 2023 р. у катехитичному корпусі  Собору Пресвятої Богородиці (УГКЦ)  ім. Святого Апостола Петра (м. Чернівці,  вул. Руська, 28).

      Вступним словом  її відкрив парох  Собору отець Валерій Сиротюк, який привітав дітей.  їх батьків, гостей виставки  з Міжнародним днем батька, нагадав, що для всіх  віруючих батьком є Ісус Христос, що батьки багатьох маленьких українців із зброєю в руках нині захищають їх на фронті, боронять Україну від загарбників. 

      Проект «Дитинство, яке перевернула війна»  розпочався із роздумів педіатра В.В.Корнєвої, які були надруковані у «Буковинському  журналі» №1  за 2023 рік. Через декілька днів їх надрукувала газета Кабінету Міністрів України  «Урядовий кур’єр». Авторка повідомила страшні факти: від початку повномасштабної агресії  рашисти вбили  500  українських дітей,  тисячу   поранено, понад 20000 дітей  московіти вивезли за межи України.  І додала: якщо зараз не придумаємо   як долати наслідки злочинів загарбників   проти дітей -  в майбутньому нас чекають важкі часи. 

     Стосовно стану здоров’я  українських дітей, змін у структурі дитячої захворюваності та травматизму поки немає чіткої статистики. Частина з дітей, які  отримали поранення, на превеликий жаль, можуть залишитися інвалідами. Зараз проходить активна реабілітація більшості з них. Остаточні статистичні висновки робити ще рано, але юридичні висновки, в тому числі міжнародні,  Україна вже готує. В нашій країни  здійснюється  реєстрація всіх  відомих випадків поранення і травмування дітей, щоб загарбники, особливо їх керманичі, постали перед «Дитячим Нюрнбергом»,  як його називають багато фахівців.

      Але  все рівно не варто вважати дітей пасивними жертвами насильства, позбавленими свободи  і волі. Вони є активними членами суспільства, які створюють власні стратегії виживання і подолання труднощів. Головне, щоб цей вектор  активності був продуктивним, а не деструктивним. Психологічні дослідження показують, що попри нелюдські умови, діти мають величезний потенціал життєстійкості, що дозволяє їм подорослішати  та стати повноцінними індивідами всупереч отриманим психологічним травмам. 

       Таких дітей в Україні   є  дуже багато. Це маленькі волонтери,  що збирають донати  у вигляді турнірної гри у шахи або шашки; виступають перед своїми односельцями або у містах - з патріотичними дитячими концертами;  виготовляють  сувеніри  з патріотичною символікою.  Таких прикладів дуже багато.  І ми,  дорослі.  повинні їх  зберігати не тільки  у нашій  пам’яті,  але і як міжнародний символ спротиву і стійкості  нашої нації, її козацького генетичного коду. 

       Громадськість запропонувала   створити Міжнародний виставковий простір  з такою назвою: «Дитинство, яке перевернула  війна». Ініціативна група почала збирати малюнки  дітей – переселенців з різних областей України, в тому числі переселенців, які перебували в Чернівцях,  лікувалися у міський дитячий клінічній лікарні . 

         Багато робіт для виставки  надали  Буковинський центр культури і мистецтв, Чернівецький обласний центр естетичного виховання «Юність Буковини», Чернівецький палац дітей та юнацтва.  Потім до цього проекту приєдналися учні  еколого-просвітницького гуртка Рукшинського ліцею  колишнього Хотинського району Чернівецької області на чолі  зі своїм викладачем Л.І.Григоришеною.  Вони  надали унікальну колекцію мотанок. В ній представлені патріотичні символи, вироби світового класу. 

       З початку роботи дітей розмістили в Чернівецькому обласному  музеї  ім. Володимира Івасюка, де вони експонувалися місяць, потім виставка перемістилася в опорний ліцей імені першого космонавта України Леоніда Каденюка в селі Клішківці.  За цей  час на виставці побували: жителі та гості м. Чернівці, внутрішньо переміщені особи, діти  та вчителі з м.Новодністровька, учні чернівецького ліцею №9,  маленькі українці  та їх батьки з різних  районів Чернівецької області і  сусідніх областей західної України, гості з європейських країн, США та Канади. Кошти від    організацій – благодійників та відвідувачів виставки  оргкомітет передав   родинам воїнів – буковинців, які загинули на фронті; передали подарунки дітям, які співали, танцювали, грали на музичних інструментах  на презентаціях. 

           Згодом до проекту приєдналась відома в Чернівцях  система аптек «Гармонія».  На честь Міжнародного дня захисту дітей медико - фармацевтична фірма «Гармонія -2000» оголосила конкурс дитячих  малюнків. Їх розмістили на вітринах аптек.  Малюнки дітей оцінювали  відвідувачі  аптек, їх персонал та перехожі.      Під час відкриття виставки 18 червня 2023 р. у катехитичному корпусі  Собору Пресвятої Богородиці  були оголошені підсумки конкурсу дитячих робіт.

       Його переможцями  стали:  у номінації «За дитячу  доброту»  - Макар Пустовіт, учень 3-В класу Чернівецького ліцею №9; у номінації  «Юні патріоти України» -  Вікторія Глевко, учениця 3-В класу Чернівецького ліцею №9; у номінації   «За художню досконалість»  -  Єлізавета  Піскова, учениця 4-А класу Чернівецького ліцею №9.  Засновник медико-фармацевтичної компанії «Гармонія – 2000», доктор фармацевтичних наук Г.М.Мельник   вручила їм  грошові премії, а всім сорока учасникам – заохочувальні подарунки.

       Всі малюнки, мотанки, вироби з кераміки, представлені на виставці «Дитинство, яке перевернула війна»  показали  глибоке  розуміння маленькими громадянами України тих подій, які відбуваються сьогодні у нашій країні.  В їх роботах   переконання у нашій Перемозі над ворогом, віра у щасливе майбутнє Вітчизни,  бажання чим можуть допомогти героїчному українському народу.  І разом з тим чудові пейзажі нашої природи, рослини і квіти, які є символами України.  

 

Юрій Корнєв. 

 

1