«Дике літо в Криму» буковинки Зірки Мензатюк: новий подарунок читачам

«Дике літо в Криму» буковинки Зірки Мензатюк: новий подарунок читачам

18.05.2018, 15:24

Свіжодрук

Зірка Мензатюк: новий подарунок читачам

Своїх багаточисельних шанувальників, насамперед юних читачів, талановита українська письменниця, уродженка с. Мамаївці Кіцманського району, шо на Буковині, Зірка Мензатюк щойно порадувала новою повістю «Дике літо в Криму». У цій книжці діють ті ж герої, що й у пригодницькій повісті «Таємниця козацької шаблі», яка уведенна до шкільної програми за п’ятий клас.

«Дике літо в Криму» сповнене пригод і несподіванок, адже «дикий відпочинок» у наметах на морському березі є пригодою. І вже у справжнє детективне розслідування перетворюється пошук коштовного срібного пояса унікальної роботи, коли татарів вивозили з Криму.

Уперше в українській літературі для дітей розповідається про долю кримськотатарського народу у двадцятому столітті, депортацію з Криму 18 травня 1947 року і нелегкє повернення на батьківщину. Повість ламає стереотипи, нав’язані у радянський час, пропагує національну толерантність.

Книга «Дике літо в Криму» вийшла друком у видавництві «А-ба-ба-га-ла-ма-га», директор якого, лауреат національної премії імені Тараса Шевченка Іван Малкович і вів презентацію 16 травня нової повісті Зірки Мензатюк у Національному музеї літератури України у Києві. До слова, у переповненому презентаційному залі був і заступник міністра інформаційної політики України Еміле Джатар. Звісно, прийшли привітати маму і дочка Зірки Мензатюк — відома тележурналістка Наталка Фіцич та її не менш відомий чоловік — колишній медійник, а нині успішний політик і народний депутат України Володимир Арієв.

Дозволю собі тільки додати, що волею долі мені довелось вчитись разом із Зіркою Мензатюк на факультеті журналістики у Львівському держуніверситеті імені Івана Франка. Тож щиро вкотре порадів за однокурсницю, лауреата міжнародної літературної премії у США, а також літературних премій імені Лесі Українки та Наталії Забіли.

І ще таке: Зірка Мензатюк у своєму творчому доробку вже має два десятки дитячих книжок, що перекладені англійською, німецькою і румунською мовами.

Василь ГЕЙНІШ,

Заслужений журналіст України.

На знімку: Зірка Мензатюк та Іван Малкович із новою книгою «Дике літо в Криму».

1