До кінця лютого уряд повинен вирішити  чи запроваджувати  ембарго на ввезення книжок з Росії

До кінця лютого уряд повинен вирішити чи запроваджувати ембарго на ввезення книжок з Росії

12.02.2016, 00:35

Сьогодні відбувся круглий стіл за участю видавців, на якому обговорювалося питання   заборони ввезення на територію України книжкової продукції з країни агресора - Російської Федерації. Ініціатором запровадежння ембарго виступив народний депутат України Остап Семерак (фракція "Народний фронт").  У гарячій дискусії взяли участь Олександр Красовицький, Іван Малкович, Микола Княжицький, Андрій Кокотюха, Олександр Афонін, Дана Павличко, Ростислав Карандєєв, Микола Жулинський, Богдан Черва та багато інших.  Модерувала розмову Яніна Соколова.  

Як розповів  Олександр Красовицький (ФОЛІО), книжковий круглий стіл, який відбувся, напевно, найбільш представницький за багато останніх років. Дехто одне одного почув. Невеликий скандал був вкрай неприємним.  Дякую, Остап Семерак, тепер  Ви заручник книжкових проблем надовго.  

- Завершився круглий стіл з обговорення моєї ініціативі - заборони ввезення на територію України книжкової продукції з країни агресора - Російської Федерації.

Про це Остап Семерак написав на своїй сторінці у ФБ.  

Уряд прийняв Постанову, якою схвалив перелік товарів, заборонених для ввезення на територію України з Росіі як дзеркальний захід захисту і протидії агресії. Насправді, перелік був надто маленький і урядовці за дорученням Прем’єр-міністра пізніше розширювали його.

У той момент я подумав, що напевно це час, коли нам треба поговорити і про майбутнє української книжки і присутність російської книжки тут, в Україні. Для мене книжка є не просто товар, який може бути в ряді з кормом для котів, ікри чи горілки. Книга - це, в першу чергу, зброя, яка застосовується в часи гібридної війни. Але я хотів би підкреслити, мова не йде про заборону російської літератури. І мова також не повинна іти про цензуру.

Але сьогодні ми обговорювали державну політику: що робити з російськю книгою? До кінця лютого уряд повинен дати відповідь на мою ініціативу. Але вже з сьогоднішньоі розмови, де були присутні представники чотирьох міністерств, парламентарі, видавці, митці зрозуміло: цієі теми не торкалися десятиліттями, і проблеми нахрапом не вирішити. 

Висновки і пропозиції подам пізніше. 

Фрагмент  виступу Олександра Красовицького на круглому столі:

Я вдячний Остапу Михайловичу за підняття проблеми ембарго на ввезення книжок. Це питання не тільки політичне, а й економічне. Мені невідомо, яке рішення прийме уряд, тим більше в час парламентської кризи не хочу втручатись в його діяльність. Але!

Незалежно від прийнятого рішення проблема, пов'язана з критичним станом українського книговидання нікуди не зникне. За 2015 рік рівень друку книжок в примірниках впав на 34.2%, а за 2 роки - майже вдвічі. По даних книжкової палати України, за перші 39 днів року відбулось падіння майже в 6 разів до рівня минулого, кризового року, коли точилися запеклі бої на Сході. 

Якщо терміново не будуть вжиті максимально активні реанімаційні методи для галузі, ми не будемо мати за рік ані видавництв, ані книгарень, ані друкарень.

Які дії потрібні, на мою думку?

1. Обмеження монополії завезеної російської книги. Це може бути ембарго, може бути ліцензування, квотування, або який інший варіант. Підкреслюю, це питання не тільки політичне, а й питання економічне.

2. Прийняття сучасного антипіратського законодавства, боротьба з ним не деклараціями, а штрафами і арештами, як на заході. В Україні знаходяться в вільному доступі навіть ті піратські ресурси з російською книгою, які заборонені в Росії.

3. Монетизація пільг по оренді для книжкової торгівлі, які діють багато років безрезультатно. Такий досвід є в Європі, наприклад, у Франції та поширюються на приміщення незалежно від їх способу власності

4. бібліотечна реформа з нормуванням держзакупівель в галузі, не тільки в грошах, але й в назвах книжок. 

5. Норма (відсоткова)наявності книжок, виданих в Україні, в місцях продажу.

6. Системна відповідальність керівників галузі з боку держави за стан книговидання(в даному випадку, Держтелерадіо).

Igor Stepurin   

 Круглый стол по вопросу запрета ввоза книг изданных в России инициированный народным депутатом Остапом Семераком. 

Очень "жаркая" дискуссия, но если коротко, то все выступающие едины в принципиальных вопросах:
- однозначно, запретить российскую литературу, которая несет угрозу украинской государственности, национальным интересам, суверенитету и территориальной целостности Украины.

- Вопрос ограничения ввоза всей российской литературы решать нужно очень оперативно, но не тотальным запретом, а квотами для книг, привезенных из РФ. Ужесточением налоговых и таможенных санкций за контрабанду и пиратство.

 Деякі підсумки засідання круглого столу щодо ембарго озвучив також Олександр Афонін

 Відбулося засідання круглого столу, зібраного народним депутатом Остапом Семераком з метою обговорення його політичної ініціативи щодо введення ембарго на поставку в Україну книжкової та іншої друкованої продукції, виготовленої в Росії. 

Загалом на круглому столі були присутні близько 60 учасників, які представляли депутатський корпус, керівників міністерств культури та освіти і науки, Держкомтелерадіо, видавниче середовище, гуманітарні науки, бібліотечну спільноту та авторів. 

У дискусії взяли участь близько 20 учасників. Висловлювалися іноді абсолютно полярні думки щодо ініціативи О. Семерака. Однак, як кажуть, «у сухому залишку» дискусії превалювали такі позиції: 

— подібна ініціатива, перш ніж взятися її реалізовувати, повинна бути підкріплена цілою низкою абсолютно конкретних і системних заходів з боку держави, спрямованих на забезпечення динамічного та ефективного розвитку ринку саме української літератури, розроблення механізмів кредитування видавничої галузі та залучення в неї інвестицій, підтримку книжкової торгівлі та започаткування широкої і тривалої кампанії, спрямованої на заохочення різних вікових груп населення до читання; 

— необхідність вжиття законодавчих механізмів унеможливлення потрапляння на територію України українофобської та пропагандистської російської літератури при збереженні поставок книжок, які працюють на розвиток науки, виробництва, зростання рівня компетентності та підвищення інтелектуального рівня нації; 

— нагальна необхідність розпочати боротьбу проти поширення контрабандної та піратської книжкової продукції, а також піратського контенту в мережі Інтернет.

Загалом у виступах переважної більшості учасників звучала позиція, що пора переходити від політичних ініціатив з патріотичним забарвленням до патріотичного прагматизму, використовуючи для розбудови власної держави та перемоги над ворогом навіть ті знання, які маємо можливість запозичити у нього самого. 

Р. S. За останньою інформацією, Міністерство економічного розвитку і торгівлі вважає недоцільним введення тотальної заборони на імпорт російських книжок.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Конечно запроваджувати. Навіщо нам книжки, навіщо читати (тим більше російською). ДАЙОШ АБОРИГЕНАМ АМЕРИКАНСЬКІ БОЙОВИКИ МОВОЮ АБРИГІНАЛУ!!!!!!!!!

avatar

1

12 лютого 2016 15:49

Шановні Буковинці! Не здається Вам, що пройдихвіст красовицькій зачастив до Буковини?

avatar

Чернівчанин

12 лютого 2016 21:10