Для дітей у Яблуниці, що на Путильщині, провели унікальний захід, якому не було аналогів в Україні

Для дітей у Яблуниці, що на Путильщині, провели унікальний захід, якому не було аналогів в Україні

23.11.2018, 15:38

Учні отримали паспорти прав дитини; дізнались, як відстоювати свої права, як надавати першу медичну допомогу і поспілкувались із справжнім героєм – добровольцем із позивним «Друг Рос». Вперше правопросвітницький захід у форматі унікальної лекції відбувся у селі Яблуниця Путильського району.

«Подібні заходи, аналогів яким в Україні не було, ми вже проводили неодноразово. Цього разу вперше вирішили організувати унікальну лекцію в одному з найвіддаленіших куточків Буковини. Відомо, що через погане транспортне сполучення подібні зустрічі там відбуваються значно рідше, ніж, до прикладу, у школах обласних центрів», - розповіла голова громадської організації «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців Ярослава Заліско.

240-2

Одразу кілька фахівців, а саме це передбачає формат заходу, надавали дітям важливу інформацію. Як з’ясувалось, перша медична допомога пов’язана з великою кількістю міфів, які можуть нашкодити постраждалим. Як правильно надавати таку допомогу, розповіла учням провідний спеціаліст обласної організації «Червоний хрест України» Наталія Паньків. Опісля - моделювання різних ситуації, а діти намагались врятувати уявних постраждалих. Поруч, у ще одному колі, зі школярами працювала психолог Тетяна Крайнічук. Вона навчала, як правильно реагувати на різні життєві ситуації; розпитувала дітей, що їх турбує і давала поради.

240-3

Про унікальні лекції дізнається все більше буковинців; партнерів, які готові долучатись і безоплатно ділитись своїм досвідом, більшає. Цього разу серед співорганізаторів не лише система безоплатної правової допомоги, громадська організація «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців, обласна організація «Червоний хрест України», а й представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області.

240-4

«Ніхто не має права тебе ображати чи принижувати, публічно коментувати твій зовнішній вигляд чи поведінку. Ні батьки, ні однокласники, ні вчителі, ні хтось інший не має права піднімати на тебе руку, застосовувати фізичні покарання чи психологічний тиск», - про це школярам розповів координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Чернівецькій області Богдан Бойко.

240-5

Діти також дізнались, що вже з 14 років вони самостійно можуть звертатись до суду за захистом своїх прав та інтересів. Про це та загалом про права та обов’язки дітей їм розповів фахівець Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Пилип’юк. Для учнів організували перегляд інформаційних відеороликів, а ще дали тематичні буклети про правові орієнтири для кожної дитини та паспорти прав дитини.

240-6

«Кожна дитина має змогу скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава, - зауважила фахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька. – Якщо Ви потребуєте, чи консультацій, чи роз’яснень з питань правового характеру, у такому разі необхідно звернутись до фахівців центрів чи бюро правової допомоги. Зокрема такі функціонують у Вижницькому районі».

Захід завершився спільною молитвою за Україну.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

Джерело: http://chernivtsi.legalaid.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1691%3Aunikalni-lektsii-pochaly-provodyty-u-naividdalenishykh-kutochkakh-bukovyny&catid=24&Itemid=136&lang=ua&fbclid=IwAR0y9iD1RdSsNaUG4TaxFuzDpSc543738vqWIwB9IXTZCYAz-3BceMsX_7A

1