Дітей повертають із Києва, а робоча група не виявила порушень: через ситуацію в Магальському інтернаті відкрили кримінальне провадження

Дітей повертають із Києва, а робоча група не виявила порушень: через ситуацію в Магальському інтернаті відкрили кримінальне провадження

13.09.2023, 10:06

На Буковині розпочали кримінальне провадження за фактом неналежного ставлення до дітей у Магальському дитячому будинку-інтернаті.

Про це днями повідомила Чернівецька обласна прокуратура, - інформує: Shpalta.media

Провадження відкрили через неналежні умови утримання та лікування дітей. Розслідування розпочали після моніторингу. Його проводили працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Моніторингова група зафіксувала неналежні умови утримання, а також лікування підопічних інтернату.

В одному з телеграм-каналів опублікували відео, яке зняли під час моніторингу.

У Чернівецькій ОВА розповіли про стан розгляду цієї справи.

Робоча група порушень не виявила

Зважаючи на той резонанс, який висвітлили у ЗМІ 4 вересня, за розпорядженням Чернівецької ОВА створили робочу групу. Про це розповіла керівниця Департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОВА Ольга Андріїва.

До складу групи ввійшли представники структурних підрозділів ОВА, прокуратури, правоохоронних органів, ДСНС та Національної соціальної сервісної служби.

«Ця робоча група виїжджала на територію інтернату і провела комісійні дослідження. 7 вересня робоча група у складі знову зібралася й обговорила всі результати обстеження. У підсумку встановили декілька позитивних моментів», – зазначає Андріїва.

 Вона каже про реабілітаційне приміщення, яке створили за допомогою міжнародних партнерів. Також ідеться про ремонт приміщення на другому поверсі, медичних кабінетів та харчоблоку. Додає, що за цей період придбали два спеціалізовані автомобілі.

Окрім позитиву, розглянули й зауваження робочої групи. Йдеться про необхідність додаткових ремонтних робіт: дитячих майданчиків, додаткового освітлення та обладнання дитячих кімнат.

Очільниця Департаменту зауважила, що неякісного надання медичної допомоги робоча група не виявила.

Відповідні рекомендації надали очільниці інтернату. Через два тижні проведуть повторне засідання робочої групи.

 

«Зарплата розміром 5500 не дає стимулу виконувати роботу»

Магальський інтернат — комунальний заклад Чернівецької обласної ради. Віталій Савкін, радник очільника облради Олексія Бойка, підтвердив, що засновниками закладу є облрада. Проте більшість обов'язків стосовно роботи лежить на Чернівецькій ОВА, відповідно до положення. 

Савкін зауважив, що обласна рада вже підготувала листи до ЧОВА, аби збільшити штат працівників у закладі, а також фінансування. Торік на інтернат із бюджету виділили 6 мільйонів гривень. 70 % цієї суми витрачають на заробітну платню працівникам. 

«У працівників заробітня платня 5500. Вона не дає стимулу здійснювати свою роботу так, як має бути. Хоча я можу гарантувати, що всі діти, які перебувають в інтернаті, цілком доглянуті. Так, там важкі діти – з 3 та 4 групами. Працювати з ними важко – у кожного своє захворювання», – каже Віталій Савкін. 

На початку повномасштабного вторгнення у закладі перебувало всього 10 дітей. Інших евакуювали з Дружківського дитячого будинку-інтернату, що у Донецькій області.

«Персонал нам розповів, що тоді все село допомагало працювати з цими дітьми. Привезли 44 дитини з сумкою особових справ. І все. В тому стані, в якому дітей привезли, і в тому, в якому вони сьогодні, – неможливо порівняти. Зараз діти доглянуті, нагодовані, спілкуються і не бояться людей», – додає Савкін. 

Попри все це, обласна прокуратура все-таки відкрила кримінальне провадження та проведе розслідування.

Директорка закладу залишається працювати в інтернаті. Принаймі, як каже Віталій Савкін, заяви про її звільнення не було. Відсторонити на час розслідування може лише слідчий суддя.

«Претензій до надання медичних послуг комісія не виявила»

Тетяна Козар, начальниця відділу організації медичної допомоги матерям і дітям Департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОВА, розповіла, що у закладі надавали необхідну медичну допомогу.

За усною домовленістю керівниці закладу та генерального директора Обласної дитячої клінічної лікарні здійснювали виїзди мультидисциплінарних команд. Доглядали всіх дітей, навіть підопічних, які старше 18 років. 

У випадку необхідности їх транспортували до лікарні. Також діти проходили обстеження у міській клінічній лікарні.

«Претензій до надання медичних послуг комісія не виявила», – зауважила Тетяна Козар. 

Також представниця спростувала інформацію про жахливий стан здоров'я дітей, від якого жахнулися київські лікарі. 

Як каже пані Козар, ці лікарі вперше побачили цих дітлахів, коли прибули сюди.

«Якщо порівняти з часом, коли дітки до нас прибули, стан покращився, вони набрали вагу. Щодо дітей, які перебувають зараз у Києві: з трьох один повертається до Чернівців», – каже начальниця відділу організації медичної допомоги матерям і дітям Департаменту охорони здоров'я. 

У Києві зазначили, що подальше лікування можливе у Чернівцях.

Західна Україна

Інформує: Shpalta.media

Фото: Чернівецька обласна прокуратура 

 

1