Дії, які ведуть до розпалювання національної ворожнечі та порушення прав українців у Польщі, вимагають спільної і категоричної реакції європейських інституцій, - заява НФ

Дії, які ведуть до розпалювання національної ворожнечі та порушення прав українців у Польщі, вимагають спільної і категоричної реакції європейських інституцій, - заява НФ

01.02.2018, 11:59

Учорашнє схвалення в Польщі закону, який спекулює на історичних трагедіях наших народів, є черговим хибним кроком, чиї наслідки здатні призвести до ще більшої напруги та загострення в нашому регіоні на догоду Росії.

Рішення польських парламентаріїв викликало справедливе заперечення наших американських та ізраїльських партнерів.

Бачимо небезпечні і тривожні симптоми політичного егоїзму та розрахунку напередодні цьогорічних місцевих виборів у Польщі. Такі рішення не дозволяють повірити у щирість закликів про продовження історичного діалогу і розвитку відносин на основі правди.

З ще більшою тривогою вказуємо на те, що такі рішення створюють атмосферу напруги і залякування стосовно майже мільйона українців, які сьогодні живуть і працюють у Польщі.

Знаємо з історії, що сумнівні ідеологічні звинувачення легко перетворити на обвинувачення національні.

У час російської агресії такі дії становлять небезпеку для всього регіону і, насамперед, для демократичного майбутнього близької нам Польщі.

Дії, які ведуть до розпалювання національної ворожнечі та порушення прав українців у Польщі, вимагають спільної і категоричної реакції європейських інституцій.

Закликаємо Президента Анджея Дуду не схвалювати прийнятий закон, щоб запобігти його драматичним наслідкам.

Звертаємося до Президента Петра Порошенка звернутися до польської сторони з вимогою недопущення дій, які здатні підірвати дружні відносини між нашими народами.

Джерело: nfront.org.ua

ДОВІДКОВО:

Сенат Польщі прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

За прийняття цього законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважна більшість з яких є членами правлячої партії Право і Справедливість (PiS), проти - 23 сенатори опозиційних сил, а двоє сенаторів утрималися, повідомляє Укрінформ.

Голосування відбувалось близько третьої ночі за київським часом.

Перед голосуванням упродовж дня у Сенаті спочатку у комісіях, а потім на засіданні верхньої палати парламенту велася бурхлива дискусія щодо того, яким буде зміст цього закону.

Опозиція наполягала, що цей законопроект є невдалим і його потрібно змінити, оскільки він запроваджує цензуру в Польщі на ведення дискусій у питанні провини поляків за злочини під час Другої світової війни і погіршує відносини з іншими країнами, зокрема Ізраїлем та США.

У свою чергу члени провладної партії наполягали, що законопроект потрібно прийняти із запропонованими поправками, аби уникнути ситуацій, коли Польщу і польський народ безпідставно звинувачуватимуть у злочинах проти євреїв у роки війни.

26 січня Сейм ухвалив нову редакцію закону Про Інститут національної пам’яті, який значно розширює повноваження установи у справі розслідування "злочинів, вчинених проти польського народу та його доброго імені".

Документ передбачає кримінальну відповідальність за висловлювання про "польські концтабори" під час Другої світової війни або заперечення "злочинів українських націоналістів" проти польського народу.

МЗС України висловив глибоке занепокоєння фактом прийняття Сеймом цього закону. Українська сторона закликала польську до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку українсько-польських відносин.

Зміни до цього законопроекту також призвели до дипломатичного скандалу між Польщею та Ізраїлем. На переконання Єрусалиму, цей законопроект є поганим, оскільки забороняє критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни.

1