Діабет – результат схрещування з неандертальцями

Діабет – результат схрещування з неандертальцями

27.12.2013, 16:46

Якщо опустити етичний аспект схрещування людей і мавпоподібних видів, то вченим вдалося встановити, що в результаті схрещування в геномі людей виникли деякі генетичні модифікації, яких не було у «чистого» Homo Sapiens

Так, генетики стверджують, що неандертальці «нагородили» нас одним генетичним варіантом у геномі, активізація якого призводить до розвитку діабету. Таким чином, вчені говорять, що генетична схильність людей до діабету - це спадщина гріхів наших предків з неандертальцями, що пройшла через десятки тисяч років.

Сучасна наука точно знає, що предки сучасних людей схрещувалися з неандертальцями приблизно 60-70 тисяч років тому. Тобто незабаром після того, як Homo Sapiens почали розселятися з Африки по всій планеті. Таким чином, гени «неандертальського діабету» є в усіх, крім невеликої групи корінних африканських поселень поблизу екватора.

Група фахівців встановила, що шукані генні варіації є навіть у сучасних жителів Південної Америки, які повинні бути дуже далекі генетично від жителів Африки, так як розселення йшло через північні території від Азії через Далекий Схід і Північну Америку. Дослідники провели генетичні дослідження 8000 мексиканців і інших жителів сучасної Латинської, Центральної та Південної Америки. У всіх були знайдені потрібні варіанти гена діабету.

За словами вчених, наявність варіантів генів в активному стані більш ніж на 50% підвищує ризик розвитку діабету другого типу. Саме діабет другого типу є найбільш складним і важким для розуміння захворюванням з усіх недуг шлунково -кишкового тракту та підшлункової залози. Фактор ризику - це різновиди гена SLC16A11. Він присутній майже у всіх, але діабет загрожує тільки тим, у кого цей «неандерталський ген» присутній у «включеному» стані, кажуть генетики.

Дослідження показали, що даний ген структурно входить в велике сімейство генів, що кодують протеїни, котрі регулюють метаболізм в організмі. Він, а також йому подібні гени, відповідають за масу хіміко-біологічних процесів в організмі, у тому числі і за секрекцію такого гормону, як інсулін. А він, як відомо, відіграє ключову роль в розвитку діабету.

Дослідники відзначають, що іншим генетичним дослідженням «ген-діабетик» виник в організмі неандертальців близько 300 000 років тому і жив у них до самого їхнього винищування 30 000 років тому. Поки неясно, навіщо він був потрібен нашим вимерлим побратимам.

Джерело: espreso.tv

1