Державний бюджет на 2019 рік: збереження програм розвитку та підвищення соціальних стандартів

Державний бюджет на 2019 рік: збереження програм розвитку та підвищення соціальних стандартів

26.12.2018, 11:48

Упродовж останніх 11-ти кварталів поспіль економіка України демонструє зріст. Це хороший сигнал для подальшого економічного поступу на рівні 5-7%. Уже за два роки номінальний ВВП зросте майже на 1 трлн грн. Розбудова країни за рахунок зростання економіки, видатки на ремонт доріг, підтримка регіональних інвестиційних проектів  у рамках децентралізації і соціальний захист вразливих верств населення – головні  завдання Уряду на 2019 рік.

Уперше в Україні запроваджується практика автоматичного перерахунку пенсій: з 1 березня вони будуть проіндексовані в залежності від зростання інфляції і середньої заробітної плати. Військові пенсії зростуть у середньому на 738 гривень, а зарплатня діючих військових становитиме не менше 10 тисяч гривень. Також буде підвищено мінімальну заробітну плату до 4173 гривень на місяць.

Фахівці оцінюють бюджет 2019 року як збалансований, тож грошей повинно вистачити і на забезпечення субсидій, а в подальшому і їхню монетизацію.

"Запланована загальна цифра на субсидії - 58 мільярдів гривень, з яких 55 мільярдів - на стандартну програму субсидій. Вона буде фінансуватись у повному обсязі, щоб забезпечити субсидії для всіх, хто на них має право. Друга програма розпочнеться у пілотному режимі, і до кінця року перейдемо на повну монетизацію", -заявила міністр фінансів Оксана Маркарова.

Завдяки перегляду податкових надходжень за рахунок уточнення очікуваних зборів, збільшення надходжень від НБУ, надходжень від рентної плати і акцизу вдалося досягнути зростання дохідної частини  держбюджету майже на 18  млрд. грн. Дохідна частина бюджету становить понад 1 трлн, видатки – понад 1,1 трлн, дефіцит – трохи більше 2%. З таким бюджетом ситуація буде стабільна, промисловість і виробництво будуть зростати, як і середні зарплати.

У період війни найголовнішим пріоритетом залишається забезпечення обороноздатності держави та безпека громадян. Уряд виконав вимоги РНБО щодо фінансування видатків на безпеку і оборону не менше 5% ВВП.

Головний фінансовий документ країни передбачає реалізацію великих інфраструктурних проектів, а також забезпечує фінансування соціальних реформ передусім в освіті та медицині. Державна субвенція на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти, нову українську школу, підвищення кваліфікації вчителів, створення сучасних центрів професійно-технічної освіти,  інклюзію збільшиться у наступному році на 3,5 мільярди гривень.

Видатки на охорону здоров’я, закладені на 2019-й рік, передбачають фінансування оновленої системи первинної медичної допомоги, екстреної медичної допомоги, безкоштовної діагностики, централізоване придбання медикаментів,  створення нових кардіоцентрів, лікування хворих на діабет, гемодіаліз, часткове лікування громадян за кордоном. Також будуть спрямовані кошти на закупівлю нових “швидких”, створення сучасних диспетчерських, підвищення зарплат працівникам бригад екстреної меддопомоги, які пройдуть додаткове навчання. З другої половини 2019 року за направленням сімейного лікаря його пацієнти зможуть пройти безкоштовну діагностику – рентген, УЗД, ехо серця, мамографію та ін.

Збережені програми підтримки агросектору та використання надр, будівництва та відновлення доріг. Розвиток дорожньої інфраструктури стабільно залишається одним із пріоритетів бюджетного фінансування. У 2019 році ремонт і будівництво доріг буде виділено 55,6 млрд грн. що на 7,9 млрд. грн. більше, ніж цього року. Укравтодор продовжить ремонтувати дороги за маршрутним принципом на основних транспортних коридорах, зокрема М-19 (Доманове - Порубне). 

Бюджет-2019 передбачає виділення понад одного мільярда гривень на розвиток фермерських господарств. Уперше в новітній історії фермерство закріплено як пріоритетний напрямок аграрної підтримки, а фермерські господарства визначені як основа сільського розвитку. Бюджет продовжує розвиток галузі виноградарства та садівництва, що особливо актуально для агросектора Чернівецької області, компенсуючи 80% вартості посадкового матеріалу.

«Державний  бюджет  на 2019 рік зберігає пріоритети і програми розвитку, які вже реалізуються. Це і дороги, і підтримка фермерів, і наші ініціативи в охороні здоров' я, енергоефективність тощо. Це збалансований бюджет, який дасть країні ріст. Країна живе, економіка розвивається, - оцінив головний фінансовий документ країни прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. - Єдине питання, яке непокоїть, – питання боргу. Це колосальне випробування. І спільно з міжнародними партнерами ми шукаємо м'яке рішення.  Якби нам не повісили 1,3 трлн грн боргу, ми зробили б в сотні разів більше того, що зараз можемо собі дозволити. Але я впевнений, що системність наших дій стає відчутною і в зростанні заробітних плат, і у  відновленні дорожньої  інфраструктури, і в підвищенні якості медичних послуг, і в багатьох інших сферах».

            Олександр Потапчук

1