Депутати обласної ради виступили «ЗА» повернення диференційованих тарифів на електроенергію

Депутати обласної ради виступили «ЗА» повернення диференційованих тарифів на електроенергію

06.02.2019, 22:09

На пленарному засіданні 29-ї позачергової сесії обласної ради депутати висловили стурбованість ситуацією, яка склалася в результаті скасування Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з 1 січня 2019 року дії постанови від 20 грудня 2001 року №1241 «Про тарифи, диференційовані за періодами часу», а саме: скасування «нічного тарифу» на постачання електроенергії для непобутових споживачів. У зв’язку із цим, в області зросла кількість відповідних звернень до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з боку бюджетних установ та організацій, а також зростає соціальна напруга серед непобутових споживачів.

З метою детального вивчення даного питання депутати заслухали інформацію керівника Чернівецької обласної енергопостачальної компанії Володимира Тимофійчука. Відтак, після тривалого обговорення народні обранці прийняли звернення до НКРЕКП, у якому закликали регулятора відновити дію диференційованих тарифів для непобутових споживачів та проголосували за пропозицію голови крайового парламенту Буковини Івана Мунтяна звернутися з проханням до усіх обласних рад підтримати відповідне звернення.

Підписав рішення про звернення депутатів обласної ради до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийняте на 29-й позачерговій сесії обласної ради. Власне, реагуючи на зростаючу соціальну напругу в області, депутати закликали НКРЕКП відновити диференційовані у часі (день/ніч) тарифів на електроенергію для непобутових споживачів, дію яких регулятор скасував з 1 січня цього року, - прокоментував ухвалений документ голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян. 

- Вважаю цю ситуацію абсолютно неприйнятною й такою, що суперечить здоровому глузду. Адже і на Буковині, і в інших регіонах України свого часу було вжито низку заходів з енергоефективності, а саме переведено котельні бюджетних установ, в тому числі закладів соціальної сфери, з природного газу на електроенергію. Власне ці заходи дозволили скоротити споживання блакитного палива та посилити енергетичну незалежність нашої держави. Водночас, завдяки так званому «нічному» тарифу школи, лікарні та садочки мали можливість заощаджувати кошти на опаленні, добре прогріваючи свої приміщення вночі.

- Тепер же, із втратою чинності відповідної постанови НКРЕКП ці бюджетні установи, коштів на утримання яких з кожним роком передбачається все менше, фактично позбавлені такої можливості. Те саме стосується й іншої категорії споживачів – юридичних осіб, які також обладнали свої приміщення двозонними лічильниками, аби мати можливість хоч якось заощаджувати…

- Не знаю, якою логікою керувались посадовці нацкомісії, але така ситуація однозначно не сприятиме економії бюджетних коштів та розвитку підприємництва. Враховуючи непересічну важливість питання, звернемося за підтримкою цього звернення до усіх обласних рад

1