Депутати Чернівецької міськради блокують бюджет, щоб фінансувати власні проекти, - міський голова (ВІДЕО)

Депутати Чернівецької міськради блокують бюджет, щоб фінансувати власні проекти, - міський голова (ВІДЕО)

13.02.2017, 20:27

Ситуація з бюджетом досить непроста, депутати вже кілька місяців не приймають програму будівництва об’єктів у місті, - повідомив на останній прес-конференції мер Олексій Каспрук.

Через це в місті затримка із виконанням чималої кількості програм, які не можуть фінансуватись із бюджету.

Натомість міські обранці "проштовхують" власні проекти, які мер вважає економічно необґрунтованими:  

"Частина депутатів блокувала бюджетний процес, поки не були включені мільйон гривень на техніко-економічне обґрунтування на будівництво тунелю. А після того, як кошти таки були включені в бюджет, була заблокована робота виконкому на прийняття титульних списків", - сказав Олексій Каспрук. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати міськради пробили у бюджеті Чернівців діру розміром 25-30 мільйонів гривень на рік, - думка

Слушною в цьому контексті міський голова ввжає петицію чернівчан про огляд чернівецьких депутатів у психіатра.

Щоправда, каже мер, витрачати час на обговорення таких речей - неприпустимо: 

"Я вважаю, що це непогана порада, бо в наш непростий час, коли така ситуація в суспільстві, то і здоровому потрібно ходити до психіатра. Ви знаєте, що за Законом, петицію мають розглядати, депутати захотіли розглядати усі петиції. Ну і будемо розглядати в тому числі й такі петиції – треба ходити депутатам до психіатра чи ні. Із такою ситуацією , в якій ми живемо, це знущання над людьми розглядати такі речі", - каже Олексій Каспрук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Міський голова Чернівців поскаржився на депутатів міської ради, які "свідомо затягують бюджетний процес".

Про це сьогодні на брифінгу заявив Олексій Каспрук. 

Він вважає, що частина депутатського корпусу свідомо намагається затягнути бюджетний процес, щоби міська влада не могла розпочати освоєння коштів, внаслідок чого неможливо розпочинати будівництво важливих для міста об'єктів, ремонтувати дороги тощо.

- Щодо міського бюджету, ситуація досить непроста. Депутати вже декілька місяців поспіль не хочуть приймати програму будівництва об'єктів інфраструктури в місті, ремонту доріг тощо, - зауважив О. Каспрук. - Ми розуміємо, що все має фінансуватися за програмно-цільовим методом. Але бачу намагання депутатського корпусу підмінити поняття і фактично зробити ці програми документом, який буде обмежувати виконком і підзаміняти титульні списки на будівництво. Адже будівництво ведеться і за нього відповідають органи виконавчої влади. І тому багато речей, які сьогодні в нас мали би фінансуватися, не фінансуються. Вони заморожені і без прийняття цих програм не можуть бути впроваджені. 

Як приклад, мер навів ситуацію з лічильниками: 

- До прикладу, йдеться про лічильники. У січні департамент ЖКГ встановив лічильники на тепло на суму 3 мільйони 300 тисяч гривень, - додав О. Каспрук. - Люди свої гроші проплатили, а департамент заплатити не може, чим створюються проблеми і підрядникам, і мешканцям. Ну я сподіваюся, що на найближчій сесії це питання буде розблоковане і в нас буде можливість працювати. Словом, риторика наступна: тут всіляко намагаються затягнути бюджетний процес, щоби ми не могли розпочати освоєння коштів, розпочинати чи продовжувати будівництво об'єктів. А традиційно під кінець року говорять, що “ви щось не встигли і не зробили”. Є логіка дій і відповідальність перед громадою — усе робити вчасно. Якби ми вчасно прийняли бюджетний регламент влітку минулого року, який би чітко прописував усі ці процедури, якби ми вчасно прийняли програми, то роботи в місті би не призупинялися.

Джерело: сайт http://acc.cv.ua/ та molbuk.ua

1