Депутати 'Батьківщини' підтримали намагання 'Опозиційного блоку' зберегти корупційні схеми і продовжити земельний 'дерибан'

Депутати "Батьківщини" підтримали намагання "Опозиційного блоку" зберегти корупційні схеми і продовжити земельний "дерибан"

21.02.2015, 22:13

Бої без правил у сфері землевідведення та містобудування мають шанси бути продовженими ще мінімум на рік завдяки законодавчим ініціативам парламентаріїв.

Базовий для будівництва та розвитку територій Закон "Про регулювання містобудівної діяльності" може повторити долю Конституції США — "тіло" закону виявиться меншим, ніж поправки до нього. Новий склад парламенту почав активно лобіювати внесення поправок до базового містобудівного закону задля продовження практики земельних махінацій або, як його ще називають, "дерибану" земельних ділянок без затвердженої містобудівної документації, узаконення незаконних і самовільних будівництв.

... цей закон став одним із нечисленних позитивних наслідків реформ попередньої влади, за якої при участі покійного Кахи Бендукідзе було запроваджено спрощення дозвільної системи при оформленні документів на будівництво (містобудівну діяльність) і закладено ряд норм, які мали б унеможливити земельні махінації. 

Однією із ключових у ньому є стаття 24, яка забороняє передачу (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування або детального плану території, затвердженого згідно із законодавчими вимогами. Також ця ж стаття профільного закону містить вимогу забудови земельної ділянки в межах її встановленого відповідно до закону цільового призначення. Слід зауважити, що по факту прийняття закону в прикінцевих положеннях, саме ця ключова стаття не діяла через відтермінування її дії.

Тим часом "будівельне лобі" знову намагається відтермінувати заборону на безконтрольне та хаотичне землевідведення.

Не відстає... і представник Опозиційного блоку А.Мартовецький із своїм законопроектом, що також стосується вищезгаданої статті 24 профільного закону. У законопроекті №1084 він... пропонує відтермінувати її дію, тільки вже на два роки (до 2017-го). Варто зазначити, що депутати провалили голосування за цей документ уже поточного року. Він набрав лише 60 голосів, попри позицію фракції "Батьківщина", яка дивним чином вирішила підтримати ініціативу представника "Опозиційного блоку". Проти публічно висловилися фракції "Народного фронту", "Самопомочі" та представники "Свободи". За наполяганням Сергія Соболєва (фракція "Батьківщина") законопроект повернуто до комітету для підготовки на повторне перше читання.

...суб'єкти законодавчої ініціативи щодо статті 24 ... фактично консервують корупційні практики і конфлікти між будівельниками, владою та громадою на місцевому рівні через хаотичну забудову, знищення зелених зон і розвиток територій на основі тіньових домовленостей між бізнесом і місцевою владою.

Лобісти існуючого статус-кво в парламенті... досі не спромоглися вирішити проблему розробки схем, генпланів, детальних планів, зонінгів. Причини банальні — практика землевідведення без затвердженої містобудівної документації є надзвичайно вигідною з точки зору отримання корупційної ренти, а руйнування фактичної монополії трьох державних інститутів, відповідальних за розробку документації державного та регіонального рівнів (Державне підприємство "Український державний науково-дослідний інститут проектування міст "Діпромісто" ім. Ю.Білоконя (І.Шпилевский), Державне підприємство "Науково-дослідний і проектний інститут містобудування" (М.Сюр), Державне підприємство "Український державний науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва" (О.Чижевський), дало б змогу значно зменшити вартість робіт із підготовки містобудівної документації. І нарешті наблизити час чітких, прозорих і зрозумілих правил гри при землевідведенні та містобудуванні. Логічно, що конкуренція дала б можливість зекономити кошти місцевих громад на розробку містобудівної документації.

Однак ні перше, ні друге просто банально не вигідно "капітанам" корупційних схем — міським головам і більшості депутатів місцевих рад. Клієнтами цих "капітанів" є забудовники,які намагаються отримати землю там, де вона не може бути відведена, уникнути відповідальності за недобудовані об'єкти та самовільне будівництво, сховатися від сплати пайової участі, уникнути справедливої ціни за оренду землі під забудову тощо.

І тому логічно, що знову і знову з'являються законопроекти щодо відтермінування окремих норм основного містобудівного закону під прикриттям турботи про права землевласників. Наслідок такої "турботи" — продовження практики "боїв без правил" при землевідведенні та містобудуванні, а також ігнорування інтересів держави і громад при розвитку територій. А звідси і конфлікти через неврахування інтересів громад або держави.

Уривок з статті Земельно-містобудівні бої без правил: новий раунд. Іван Сікора, Віктор Глеба 

«Дзеркало тижня. Україна» №2,23 січня 2015

Повна версія статті тут: http://gazeta.dt.ua/economics_of_regions/zemelno-mistobudivni-boyi-bez-pravil-noviy-raund-_.html

1


КОМЕНТАРІ (1)

Мунтян з жулькоюлькою корупціонери і (видалено адміном) ! Як там весілля жужі? Все Ок? (видалено адміном) !!!!

avatar

Славік

22 лютого 2015 00:02