Депутат Аліна Олевич: 'Так я є тією жінкою, яку не випускали'

Депутат Аліна Олевич: "Так я є тією жінкою, яку не випускали"

07.02.2016, 15:20

Депутати Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко і Аліна Олевич під час прямого ефіру програми "Суть речей" обговорили питання етики в роботі міської ради

Слухач. Івар. Щодо етики, що в цьому напрямку робиться? Адже трапляються випадки використання депутатами сленгу і порушують права і свободи депутатів. Представнику Самопомочі не дозволяли виходити із зали по нужді. Може варто звернутися до національної поліції, щоб вони стояли на сторожі спокою і порядку в сесійній залі?

 Юлія Сафтенко: На превеликий жаль, стаття, яка якраз відповідала за те, щоб депутати несли відповідальність, вона була не проголосована. 110 стаття. Фактично, цим самим, хоча я наполягала на тому, що ми повинні принаймні перед громадою не впасти, і просила залишити цю статтю, але ця стаття вилучена. Ця стаття передбачає стягнення, зауваження, передбачає, що робити, якщо депутат порушує етику спілкування. Тому у кожного має бути якесь власне обличчя, власна совість. Але цього замало.

 Людмила Григорчук: Аліно, якраз про тебе йшла мова.

 Аліна Олевич: Так я є тою жінкою, яку не випускали. Але хочу сказати, які кроки ми робимо в етиці. Регламент передбачений не лише для нас, але й для людей присутніх в залі. Там так само є правила етики. Ми передбачили, що всі виступи депутатів ведуться українською мовою, це немало важливо в нинішній час. Крім того ми передбачили, що доступ до сесійної зали, в комісії, має кожен. Кожен чернівчанин може бути присутній і при розгляді питань, на дорадчих радах, на комісіях. Ми, як журналісти, я і Юля, турбуємося про те, щоб міська рада була відкритою для всіх. Більше того, ми передбачили також, що у випадку того, якщо кількість усіх  не може вміститися фізично у сесійні залі, то вони можуть бути в 105 кабінеті, де проходить трансляція. Також розглядали питання гучномовців на вулиці, коли якісь мітинги проходять, щоб люди були в курсі того, що відбувається в залі. Передбачений механізм, що якщо депутати не відвідують засідання чи комісії, через деяких час цю інформацію треба виставляти на сайті міської раді, щоб всі бачили, хто як працював. З приводу депутатів, ми виключили санкції про депутатів. Але я розумію позицію своїх колег. Ми не на зарплаті, як думають більшість чернівчан. Ми на громадських засадах працюємо. Що можна зробити, зачитати на сесії, що він погано себе поводить, і ми у цій ситуації будемо суддями. Але в нашому регламенті передбачено те, що у випадку того, якщо один з депутатів звертається з заявою, що він був ображений кимось, чи його неправомірно образили, він має право звернутися до нас і ми як комісія розглядаємо у себе на комісії і даємо висновок.

 Юлія Сафтенко: Я в одному моменті з колегою не згідна. Да, ми на громадських засадах, ми не чиновники, але мотиватор маж бути на депутатів і якийсь механізм, тому що ми бачимо, що деколи депутати не дотримуються етики. До прикладу, можна позбавити слова, вивести, зрештою, з зали, я думаю, якщо би вони діяли, то депутат переш ніж висловитися нецензурно чи перебити колегу, то він би подумав, що це буде публічно і його можуть вивести з сесійної зали і непогано було б, якби діяла та стаття, бо все таки на нас дивляться люди і нам довіряли, нас обирали і так, на нашу комісію покладено контроль за цим усім, але фактично ми в цьому вже обмежені. І я хочу сказати, що гарна пропозиція, щоб запрошувати на кожну сесію представників поліції, але на жаль не має у міській раді муніципальної поліції, не має людей, які б стежили за порядком і часто, коли стаються неадекватні вигуки чи поведінка присутніх, то тими оборонниками стають працівниці міської ради. Жінки. Не можна прописати якийсь механізм тільки тому, що у нас є закон про доступ до публічної інформації, ми не маємо права вирішувати адекватний чи не адекватний, реєструвати, у нас відкриті двері для всіх бажаючих.

ДОВІДКОВО:

Керівник фракції “Рідне місто” депутат міської ради Василь Продан на прес-конференції, яка щойно відбулася висловився щодо блокування сесійної зали  у минулий четвер:

“Що стосується блокування міської ради, звичайно,  мені здається, що представники громадських організацій і якась невелика кількість АТОвців не можуть себе так вести у міській раді, як це відбувалось у четвер.

Чому, до речі, цих АТОвців не цікавило питання неякісних бронежилетів(яке так і спускають на гальмах), або виділення землі, квартир, медичної допомоги учасникам АТО? А зацікавило дуже специфічне питання виборів виконкому? Їх розпитували: вони ж не знають хто був, наприклад, членами колишнього виконкому, і не дуже розбираються в його функціях. І тут, раптом, такий інтерес.

Внаслідок блокування сесії, наприклад, Сорохан Любов Григорівна, поважний депутат потрапила у лікарню з сердечним нападом. Ви бачили, що молоду жінку, депутата Аліну Олевич не випускали з сесійної зали, блокуючи їй вихід. Тобто абсолютно ненормальна атмосфера була створена у міській раді.

Інформаційний партнер програми "Суть речей" www.buknews.com.ua

 

1


КОМЕНТАРІ (2)

Що це за серцевий напад був ? Після того, як зняпи питання про затвердження членів виконкому, "вони" явились в зал засідань?

Якісь хитрі напади у депутатів-то він є то його вже нема. Може всім іншим у кого трапляються серцеві напади не потрібно надавати лікарняний, от бачиче, за годину готові до праці, особливо коли вирішуються земельні питання. Схоже , забрехались депутати на повну.

avatar

???

07 лютого 2016 15:03

Це ти у свого чоловіка жінка на кухні, для любовника який тебе захищає ти жінка!   Для пересічних чернівчан ти депутат. Чернівчани вибрали працювати, а не філонити сесії!  

avatar

виборець

07 лютого 2016 15:22