Демонтованого 'літуна' з аеропорту варто музеєфікувати, бо це робота найбільш статусного чернівецького художника Шимона Окштейна, - думка

Демонтованого "літуна" з аеропорту варто музеєфікувати, бо це робота найбільш статусного чернівецького художника Шимона Окштейна, - думка

03.08.2023, 12:58

Мистецтвознавці висловили переконання, що композицію "Первый русский летун", демонтовану зі стіни залу аеропорту "Чернівці" у рамках деколонізації столиці Буковини за рішенням Чернівецької міськради, варто обов'язково зберегти від знищення. 

Згідно з перевіреною інформацією, яку також засвідчує відомий чернівецький фотохудожник Броніслав Тутельман, автором композиції є Шимон Окштейн, найбільш статусний сучасний чернівецький художник. Принаймні, його роботи найбільш дорого зараз коштують.

Колись Шимон Окштейн сам мріяв викупити цю свою ранню роботу на пам'ять, але не встиг, бо помер від КОВІДу.

На крайній пресконференції Чернівецького міського голови Романа Клічука журналісти поцікавилися, що зробили з демонтованим панно. За словами мера, напис залишили на складі аеропорту. Що з ним далі робити - поки не вирішили. Спершу треба з'ясувати, чи має він якусь історичну цінність та чи належить до об'єктів культурної спадщини.

"Я би, чесно кажучи, оголошував якийсь аукціон на продаж, хоч якісь гроші би прийшли на аеропорт чи в місто. Можливо, є якісь колекціонери, які би хотіли придбати такі речі", - висловив думку Клічук.

Зараз прибрали лише напис, інші елементи поки залишаються. Про це в коментарі Суспільному (https://suspilne.media/) сказав виконувач обов'язків директора аеропорту Сергій Томнюк. Цей напис був частиною металевого панно, яке розміщується у холі аеропорту. На одній стіні розміщувався напис, поруч з ним є фігура людини із крилами, а також церква. Це зображення польоту Нікіти Холопа, котрий за російською легендою у 16 столітті злетів із дзвіниці на саморобних дерев'яних крилах у Владімірській області в РФ.

На протилежній стіні розміщено металеві зірки, сонце, планети, ракету, фігуру космонавта, який тримає у руках пластину з написом "СССР". Поруч — напис "12 квітня 1961 року — початок космічної ери". Це дата польоту Юрія Гагаріна у космос.

Очевидно, якщо у чернівецьких музейних закладах не знайдеться місця для композиції Шимона Окштейна, її подальшу долю необхідно узгодити з родиною художника, яка проживає за кордоном. 

Нагадаємо, в 90-х роках у первійній експозиції так званого Єврейського залу Чернівецького музею букоинської діаспори експонувалися кілька картин Шимона Окштейна.   

Довідка:

 Як повідомлялося, на сесії Чернівецької міськради 27 липня ухвалили демонтувати напис "Первый русский летун", розміщений на стіні залу аеропорту "Чернівці".

Протокольне рішення ініціювала депутатка від фракції "Єдина альтернатива" Галина Абрам'юк, депутати підтримали.

До адміністрації аеропорту неодноразово зверталися мешканці та гості міста з проханням демонтувати пам’ятку, на якій "напис російською мовою". Проте там відмовлялися, посилаючись на те, що споруда є "унікальною архітектурною пам’яткою XX ст", а напис на споруді "здійснений не російською, а церковнослов’янською мовою".

"Тому дана споруда несе певну історичну цінність та відноситься до музею Міжнародного аеропорту "Чернівці" імені Леоніда Каденюка", – повідомлялося у дописі на сторінці аеропорту ще у 2021 році.

"Первый русский летун" – картина російського художника Олександра Дейнека, яку він написав на основі легенди про росіянина Ікара, який стрибув з дзвінниці на очах Івана Грозного.

Фото https://suspilne.media/ надав Сергій Томнюк

 

Частково використано матеріал https://suspilne.media/541187-v-aeroportu-v-cernivcah-pribrali-napis-rosijskou-movou-pro-persogo-ruskogo-lituna/

1