Дбаємо про здоровий імунітет

Дбаємо про здоровий імунітет

02.03.2020, 21:13

 До Дня імунітету

Згідно оцінкам експертів ВООЗ здоров’я на 70% залежить від способу життя.  Одним з найважливіших факторів, який впливає на підвищення імунітету, є правильне харчування. Дослідження, що проводяться науковцями різних країн свідчать про те, що харчовий статус населення має значні відхилення від формули здорового збалансованого харчування. 

Імунітет послаблюють як одноманітне недостатнє харчування, виключення з раціону жирів, слідування жорстким дієтам, так і переїдання, коли шлунок і кишечник забиті погано перевареної важкої їжею.

Основні групи продуктів, які сприятливо впливають на  зміцнення імунітету. 

Кисломолочні продукти. Внутрішня інтоксикація організму відбувається під впливом гнильних кишкових мікроорганізмів, що призводить до розвитку різних хвороб і старіння, а корисні бактерії, що входять до складу кисломолочних продуктів перешкоджають розмноженню таких мікроорганізмів, допомагають відновлювати мікрофлору кишечника, підвищують імунітет. 

Білки.Цей вид поживних речовин є одним з найважливіших для кожного з нас. Але зловживати білковими продуктами не можна. Надлишки даної речовини з плином часу можуть спровокувати ревматологічні захворювання. Джерелами білків тваринного походження є м'ясо, молочні продукти, риба, птиця і т.п.. Джерелами рослинного білка вважаються бобові культури (квасоля, сочевиця, соя, горох та деякі інші).

Фрукти і овочі. У такій їжі міститься велика кількість амінокислот, білків, харчових волокон, мінералів, вітамінів і антиоксидантів, що відмінно борються з вільними радикалами, отруйними для організму, допомагають імунній системі відновитися. Найкраще вживати їх у свіжому вигляді. Так зберігається максимум корисних речовин. Свіжовичавлені овочеві та фруктові соки – надзвичайно корисні (морква, буряк, селера, яблука). 

Вітаміни краще всього зберігаються в плодах з твердою шкіркою. Найкорисніші зимові фрукти – цитрусові, ківі, хурма. Вони багаті вітамінами С, А, Е, В3, В6, Р. У складі лимонів речовин, що стимулюють імунітет, дещо менше, проте найбільш цінним з них є кумарин лимонного соку. Наприклад, вітамін С, який безпосередньо впливає на функцію і структуру імунокомпетентних клітин. Існує безліч суперечок з приводу ролі аскорбінової кислоти в профілактиці та лікуванні інфекцій. Але одне можна стверджувати напевно, що будь-які вірусні інфекції протікають легше і швидше, якщо в організмі є достатня кількість вітаміну С.

Часник — це справжнє джерело здоров’я. Знання про його лікувальні властивості доходять до нас з глибини століть. Корисний для організму навіть у невеликих кількостях - перш за все, за рахунок вмісту в ньому алоцину, що діє антимікробно. При використанні часнику в лікуванні застуди слід їсти часник у сирому вигляді. У дітей, які приймають часник під час застуди, як правило, нижче частота захворюваності, скорочуються терміни хвороби, застуда протікає в легкій формі. 

Потужний протимікробний ефект мають деякі інші прянощі, не поступаючись деяким аптечним імуностимуляторам – кориця, куркума, кордамон, імбир, гвоздика. 

Мед та продукти бджолярства - здавна вважаються одними з найбільш корисних. Мед містить вітаміни та мікроелементи з потужними імуностимулюючими ефектами. Бджолиний пилок — джерело жирних кислот, бере участь у виробленні ферментів і інших поживних елементів, що зміцнюють імунну систему. Прополіс — широко використовуване в медичній практиці (бактерицидна і бактеріостатична дії). Прополіс здатний знищувати широкий спектр патогенів, включаючи туберкульозну паличку, віруси, найпростіші, кандиди, респіраторні віруси тощо. Причому прополіс знищує і виводить чужорідні клітини, а рідну мікрофлору організму-господаря зберігає в цілості й схоронності. 

Горіхи і насіння. Одні з кращих натуральних джерел аміно- і жирних кислот, які необхідні для оптимального функціонування імунної системи. Для вегетаріанців вони є прекрасними замінниками м’яса й інших тваринних продуктів. 

Вода – це життя, тому функціонування організму людини просто неможливо без води, а її нестача в організмі призводить до виникнення багатьох недуг. Про це часто говорять, але не менш часто забувають: вода виводить токсини з організму і зменшує ризик серцевих захворювань, щлунково-кишкових.  Здоровій людині потрібно пити не менше 2-х  літрів води на день. Починати ранок бажано з 0,5 л теплої води. 

Щодо заборон. «Фаст-фуд» – вкрай небезпечна їжа! Багато калорій, велике навантаження на печінку і травну систему, багато некорисного жиру, всілякої хімії, тощо. Недоліки «фаст-фуду» можна перераховувати дуже довго. А ось користі – ніякої! 

Наступна заборона – цукор, соки з пакетів,  газована фарбована вода. У пакетованих соках дуже багато цукру і консервантів. А в кольоровій газованій воді є на додачу ще й кофеїн. Всі ці речовини негативно впливають на імунітет. Намагайтесь не вживати продукти, що містять цукрозамінники - це також удар по імунітету і травній системі. Всі мікроби «харчуються» глюкозою. Такі  "ситі" мікроорганізми дуже швидко розмножуються. 

Звичайно, забруднене навколишнє середовище, про яке багато говориться,  пестициди, гербіциди, радіонукліди та інші подібні фактори імунну систему руйнують. Але неправильне харчування, гіподинамія, безконтрольний прийом ліків, стреси, шкідливі звички — вбивають наш імунітет в два рази швидше. 

Якщо ви самостійно поставили діагноз - слабкий імунітет, то це не значить, що все дійсно так. Без особливої потреби не варто приймати ніякі препарати, в тому числі і імуностимулятори. Проконсультуйтеся з цього приводу з фахівцем, в іншому випадку ви можете нашкодити своєму здоров'ю в цілому.

Каспрук Н.М.

Кафедра клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

 

1