Чиновники відмовляються звітувати про свої доходи і витрати

Чиновники відмовляються звітувати про свої доходи і витрати

26.03.2012, 23:06

Влада однією рукою бореться з корупцією, а другою – цілком законно бере хабарі. Такого висновку можна дійти, ознайомившись зі станом антикорупційного законодавства: воно є, однак не діє. Зокрема, Конституційний суд 20 березня на прохання групи народних депутатів тимчасово скасував чинність ключових статей закону про засади запобігання корупції.

У квітні 2012 року чиновники мали оприлюднити в пресі розширені декларації, вказавши як власні доходи й витрати, так і своїх родин. Посадовці мусили звітувати про придбання нерухомості й автомобілів, а також будь-яких товарів вартістю понад 150 тис. грн. Власне, це всі вимоги, які залишилися в антикорупційному законі, ухваленому ще 2009 року.

На початку березня 53 нардепи від ПР попросили Конституційний суд скасувати решту незручних положень закону. Після проведення судової антиреформи КС просто не міг не задовольнити забаганок представників влади. За кілька тижнів вердикт суддів був готовий: декларації за минулий рік можна не подавати.

«Абсолютно зрозуміло, з чим це пов’язано, – з трибуни ВР пояснив логіку регіоналів лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк. – Перед парламентською кампанією 2012 року ті, хто представляють владу, не хочуть декларувати мільярдні статки, які вони отримали за роки перебування у владі».

Заодно КС дозволив чиновникам і депутатам бути власниками підприємств. Тож віднині корупція в Україні цілком законна. «Ніхто не хоче прощатися з акціями, – каже член «Фронту Змін», перший заступник голови Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль. – Вони лишаються головами спостережних, наглядових рад і правлінь. А це суперечить міжнародним зобов’язанням, які взяла на себе Україна, що ми розділимо бізнес і політику».

На думку Москаля, «підпилювання» антикорупційного закону відбувається з благословення вищого керівництва держави: не могли депутати з Партії регіонів, де панує жорстка дисципліна, самовільно тиснути на КС.

Не мають наміру користуватися лазівками в законі опозиційні парламентарії. «Я звертаюсь до колег: ми не повинні уподібнюватися їм, нам нічого ховати. Покажіть декларації за 2011 рік. Ми сильніші, ми розумніші і ми чесніші, ніж вони», – закликав опозиційних депутатів Яценюк.

Він першим показав приклад, оприлюднивши на партійному сайті свою декларацію, куди вніс усі заробітки: зарплату, відсотки за банківськими депозитами й доходи від викладацької діяльності. Яценюк уже водинадцяте подає декларацію, адже з 2001 року перебуває на держслужбі. Цьогоріч, незважаючи на рішення КС, він прозвітував про майно, доходи й видатки членів родини, зокрема дружини.

Скільки заробляють на своїх посадах урядовці, доводиться тільки гадати. Міжнародні експерти вказують на посилення корупції в Україні: протягом 2011 року наша держава в рейтингу корумпованості втратила 18 позицій, скотившись із 134 на 152 місце. Тепер ми в одній компанії з Угандою, Того і Лаосом.

Лише за рахунок успішної боротьби з корупцією й приборкання бюрократії можна реально підвищити соціальні стандарти в Україні. Це добре розуміє опозиція, а тому Арсеній Яценюк запропонував майже на 15 млрд. грн. скороти витрати на державний апарат, запровадити мораторій на ремонти адміністративних приміщень, продати автомобілі з автопарків високопосадовців і 10 із 13 державних резиденцій, знищити всі корупційні схеми. Якщо провладна більшість не підтримає законопроект «Фронту Змін», то Яценюк домагатиметься його ухвалення вже наступним складом ВР. Чекати залишилося недовго – вибори відбудуться в жовтні 2012 року.

Петро КАЛИТА



КОМЕНТАРІ (1)

От як завжди Яценюк збрехав, а Букньюз, не розібравшись, чергову брехню опублікував, замість того, щоби спочатку почитати рішення конституційного суду, в якому йдеться не про доходи і витрати, а лише про доходи.+юридично некомпетентний Яценюк забув сказати, що ще є податкова декларація про доходи і витрати, яку ще ніхто не скасовував. Але адмінам Букньюзу все це неважливо - важливо отримати пару долярів від фронту змін...

avatar

Юрій

27 березня 2012 19:38