Чинна Верховна Рада України вичерпала потенціал на 90 відсотків, - нардепи від 'Самопомочі'

Чинна Верховна Рада України вичерпала потенціал на 90 відсотків, - нардепи від "Самопомочі"

23.09.2015, 19:29

Народні депутати України від фракції «Самопоміч» Романова Анна Анатоліївна, яка є членом Комітету з питань сімї, молодіжної політики, спорту та туризму та Сидорович Руслан Михайлович - член Комітету з питань правової політики та правосуддя, які сьогодні, 23 вересня 2015 року, перебувають у Чернівцях висловили переконання, що чинний парламент майже вичерпав свій ресурс. 

- Ознакою цього є спільні голосування найбільших парламентських фракцій "БПП-Солідарність", "Народного фронту" з фракціями, до яких входять колишні регіонали, - переконаний народний депутат України Руслан Сидорович. - На жаль, наші партнери по коаліції виявилися не надто перебірливими у засобах, коли їм стало не вистачати голосів. А заяву Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана про те, що серед частини колишніх регіоналів є державники, вважаю цинічною і такою, що ображає все суспільство. Особисто я вперше відчув дискомфорт, коли побачив з яким ентузіазмом колишні регіонали голосують за призначення Генеральним прокурором України пана Шокіна. Вони радісно вітали призначення тієї людини, якої в принципі мали би боятися більше вогню. Фактично аплодвали тому, хто мав би їх садити на лаву підсудних. Але якщо вони так реагували, то, очевидно, мали на те серйозні підстави. Кримінальні справи проти Бойка, Добкіна справді закрито. Увага! На підставі висновків філологічної експертизи, яка нібито встановила, що в їхніх словах і закликах не було нічого злочинного. З нас усіх, які бачили, на власні вуха чули їхні виступи, просто зробили дурнів.  Наступними були спільні голосування за внесення змін до Конституції України, з інших питань порядку денного. Очевидно, щось йде не так у стінах Верховної Ради України. 

Знаєте, можливо, депутат Мосійчук і повинен бути арештований. Але коли у залі продовжують сидіти колишні одіозні регіонали, то я вважаю це просто імітацією боротьби з корупцією. Ви знаєте, що Бойко досі не позбавлений звання Герой України. Натомість ми бачимо нагородження орденом голови ЦВК, колишнього регіонала Охендовського. Що ті хлопці, які тепер демонструють дива героїзму на полі бою, повинні думати про це звання, якщо точно таке саме новить Бойко? Це нонсенс! 

Взагалі, якщо вам цікаво знати мою особисту думку, таке враження, що час у парламенті застиг. Там панує така собі брежнєвська атмосфера застою. Усі ці радянські буфети, велетенський автопарк, який нераціонально використовується, ситема організації праці, документообігу, усі ці тонни паперу, за умови коли світ не стоїть на місці і швидко  біжить вперед. А ми безнадійно відстаємо. 

Після Революціїї Гідності у стінах парламенту нічого кардинально не змінилося, -підтримала колегу народний депутат  Анна Романова. - У чинній Верховній Раді, на жаль, немає критичної маси людей, які б мислили і діяли по-новому. Виявилося, що змінити склад ради, навіть на 2/3, зовсім не означає привнести нову якість у вітчизняну політику. Адже це можуть бути нові люди зі старим мисленням, які захищають старі схеми, старі підходи до вирішення багатьох питань.  У Верховній Раді немає критичної маси людей готових до кардинальних змін. Думаю, що не помилюся, якщо скажу, що лише 60 народних депутатів готові по-справжньому  боротися з корупцією. 

Щодо того, коли відбудуться наступні парламентські вибори, то це залежатиме від нас. Суспільство сигналізуватиме про це дуже швидко. Важливо, щоб влада готова була почути ці сигнали. На жаль, у цьому сенсі майже нічого не змінилося. Нова валада така сама глуха до вимог людей, якою була попередня. Якби влада чула людей, відчувала їхні настрої, то тих трагічних подій, які мали місце під стінами до Верховної Ради України, під час голосування за зміни до Конституції України можна було би уникнути, - продовжив  народний депутат України Руслан Сидорович. Інша річ, що проводити нові вибори варто згідно з новим виборчим законом. До того ж суттєво скротивши депутатський корпус до 300 чоловік. Адже й зараз реально працюють не більше 270-280 народних депутатів. 

Тому на парламент потрібно впливати знизу. В тому числі через місцеві ради. Дуже сподіваюся, що у чернівецької "Самопомочі"  не забракне голосів у міській раді для проведення кардинальних змін, так як нам їх зараз бракує в парламенті. Адже наша фракція - не найбільша. Добре, що у списку чернівецької "Самопомочі" немає жодного кандидата, який би вже був колись детутатом. Але важлива також їх кількість і нове мислення цих людей. Насправді бій за владу нині із Києва перемістився на місця. Без оновлення на місцях - верхи не зміняться.  

1