Чим закриття EX.ua торкається користувачів чернівецького Інтернету

Чим закриття EX.ua торкається користувачів чернівецького Інтернету

01.02.2012, 06:27

Святослав Вишинський
Блогова мережа «ВКурсі»

Сьогодні було закрито найбільший український файлообмінний сервіс EX.ua — за повідомленням МВС, роботу ресурсу зупинено «у рамках розслідування кримінальної справи за частиною 2 статті 176 Кримінальної справи (порушення авторських і суміжних прав)». За даними прес-служби, справу було ініційовано міжнародними компаніями, серед яких «Microsoft» та «Adobe». Це вже вдруге, коли проект закінчує свою роботу через втручанням правоохоронців — у грудні 2008 р. сервери ресурсу (тоді ще під назвою «Infostore») були вилучені за звинуваченням у розповсюдженні порнографічного контенту. Головні висновки: досвід «RuTracker» показує, що на запити правовласників у разі їхніх прямих звернень усе-таки слід реагувати — це продовжує життя проекту. Якщо вміст сайту генерується користувачами — його слід контролювати хоча би на рівні вилучення тих матеріалів, на які надходять офіційні скарги від правовласників. Або цілком відправлятись у тіньове плавання за прикладом торрент-трекера «The Pirate Bay», подалі від вод національних доменних зон.

Питання друге: чим закриття EX.ua торкається користувачів чернівецького Інтернету? Окрім втрати своїх персональних аккаунтів, призупинилась робота Інтернет-каналу «Чернівці.TV», чиї відео знаходились на хостингу EX.ua — на даний момент вони не програються («На сайті проводяться профілактичні роботи» bla-bla-bla) і, вочевидь, програватимуться ще нескоро. Висновок для відео-сайтів: контент власного виробництва повинен зберігатись на власному сервері (приклад Інтернет-каналу ВТемі.ком), інакше від його видалення автори не застраховані навіть на «YouTube» (наприклад, якщо у звуковій доріжці система автоматично знайде музику під copyright). Це значить: більше інвестицій у хостинг та компресію — хоча це має сенс тільки в роботі з оригінальною картинкою. І нарешті: не потрібно після вилучення серверів ініціювати кібер-напади на офіційний веб-сайт МВС — нічим хорошим це для проекту не закінчиться, навіть якщо «вуха» DDoS-атаки ростуть не з кабінетів дирекції EX.ua.



КОМЕНТАРІ (4)

Чия б корова мичала. Вишинський сам перший поборник реєстрацій, авторизацій, авторських прав та ідентифікацій і т.д., те саме що роблять правоохоронні органи.А тепер запищав нібито йому на піську наступили. Тоже мені. Спочатку виступає за узаконення і реєстрування всього на світі, а тепер заплакав за ексами. Лицемір.

avatar

01 лютого 2012 09:49

Чия б корова мичала. Вишинський сам перший поборник реєстрацій, авторизацій, авторських прав та ідентифікацій і т.д., те саме що роблять правоохоронні органи.А тепер запищав нібито йому на піську наступили. Тоже мені. Спочатку виступає за узаконення і реєстрування всього на світі, а тепер заплакав за ексами. Лицемір.

avatar

юзер

01 лютого 2012 09:49

Попытки МВД представить наезд на файлообменник как "борьбу с пиратами" не выдерживают никакой критики. И вот почему.

ex.ua - это транспорт. Так же, как prostoprint.com, infostore.org. Так же, как facebook, vkontakte и google docs. И этим транспортом пользуются люди - с разными целями.

Я сел в Пежо и отвез ребенка на тренировку. А завтра наркоман сел в другой Пежо и сбил десять человек. Пошлем УБОП на заводы Пежо?

Согласно европейским и международным нормам интернет-транспорт не несет ответственности за действия пользователей в том случае, если сознательно не оказывает содействие недобросовестным юзерам.

В ex.ua была внедрена политика взаимодействия с владельцами авторских прав - пусть несовершенная, но ресурс рос быстрее, чем его внутренняя инфраструктура. Сознательно они пиратов не покрывали.

Зачем же тогда закрыли ex.ua и infostore? Да все очень просто: нашим кибермилиционерам ТУПО НЕ ХВАТАЕТ УМА И КВАЛИФИКАЦИИ по-настоящему расследовать юзер-генератед-преступления. Следователь по особо важным делам, который расследует дело Простопринта, услышав словосочетание "автоматические делегирование субдомена после регистрации пользователя" подвисает на несколько минут.

Если МВД будет искать настоящих виновных - score zero, результатом будет жесточайший факап. Единственный способ им оправдывать свое существование - мочить файлообменники, ОНИ ДРУГОГО НЕ МОГУТ.

А чего Вы удивляетесь? Вы это видели раньше: милиция усралась на всю Европу, когда с танками и гранатометами не могла противостоять трем чеченским мужчинам. Зато очень классно разгоняет студентов с футболками и арестовывает бабушку с венком.

Так что в истории с ex.ua принципиально нового ничего нет. Не в пиратстве тут дело, а в том, что украинская милиция из правоохранительного органа превратилось в ТУПОЕ КАРАЮЩЕЕ ПОЛЕНО. Которое для остановки кровотечения из носа перетягивает жгутом горло.

P.S. А для интернет-предпринимателей вывод следующий: поскольку 99% сегодняшних востребованных веб-ресурсов так или иначе полагаются на социальность и юзер-генерейтед контент - нам в этой стране делать нечего. И пусть Мыкола Янович сам создает айпэд по новой. Он может :-).

P.P.S. А народный дидос в качестве благодарности МВД - очень даже стойкая идея. А запостите кто-то в комментах инструкцию, что и где надо исполнить. А я перепощу на стенке.

avatar

Денис Олейников: Закрытие ex.ua. Далее - расстрел.

01 лютого 2012 10:37

Вчора припинив роботу Ex.ua — найбільший файлообмінник у країні. Як пише Коммерсантъ-Україна, обшуки в офісах компаній - партнерів ресурсу можуть мати наслідки й для його користувачів.

Правовласники і міліція збирають дані про українців, що розміщують піратський контент в інтернеті, розповів "Ъ" представник Ex.ua Юріс Пісковий. Ще однією причиною, за його словами, могли стати бізнес-інтереси. "Мені розповідали правовласники, що до них приходили люди з органів і просили виступити проти нас", - говорить він. За його словами, Ex.ua співпрацював із правовласниками і видаляв піратську інформацію за першим зверненням. "Але багато правовласників хотіли знати, хто цю інформацію публікував. Це персональні дані наших відвідувачів, вони захищені законом. Проте вони знайшли спосіб одержати їх", - констатує він.

Ex.ua був запущений у 2009 році. Ресурс наповнюється в основному самими користувачами, які завантажують на сервери як особисту інформацію, так і численні копії фільмів і музики. На сьогоднішній день місячна аудиторія ресурсу досягає 6 млн. осіб. На сайті розміщено більше 200 тис. релізів.

У Ex.ua заявляють, що вони не мають офісу в Україні. "Співробітники МВС прийшли до кількох наших партнерів. Інформація на ресурсі при цьому не постраждала — у нас кілька хостингів на різних майданчиках, зокрема за межами країни", - стверджує пан Пісковий. За його словами, зараз юристи Ex.ua вивчають законність заморожування доменного імені реєстратором Imena.ua.

У МВС стверджують, що підставою для порушення кримінальної справи стало звернення розробників програмного забезпечення Аdobe, Microsoft і Graphisoft Inc. Юридичний представник Adobe в Україні Павло Миколюк відзначив, що співпраця компанії з ресурсом "не була плідною". "Ми не можемо стежити за кожним фактом розміщення наших програм у них на ресурсі, - говорить він.— Ex.ua повинен був сам видаляти подібну інформацію, а він цього не робив". Представники Microsoft вчора опинилися недоступні для коментарів — на дзвінки "Ъ" не відповідав ні глава українського представництва, ні прес-служба.

Партнер адвокатського бюро "Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери" Олексій Резніков каже, що порушити кримінальну справу проти користувачів ресурсу в Україні нескладно. "Для цього достатньо заяви правовласника", - відзначає він. Але довести провину конкретної особи буде важко, вважає старший партнер Astapov Lawyers Володимир Якубовський. "Складно довести, що саме людина, за якою закріплена дана IP-адреса, проводила це розміщення. В результаті на доказовому рівні дана справа може зайти в безвихідь", - говорить юрист.

Олександр Ольшанський відзначає, що ситуація, що склалася, нагадує закриття іншого великого українського файлообмінника — Infostore.org — в грудні 2009 року за звинуваченням у поширенні порнографії. "Як і тоді, звинувачення не мають нічого спільного з діяльністю ресурсу. Правопорушення — це дії користувачів", - пояснює він.

Українські інтернет-користувачі вчора бурхливо відреагували на дії правоохоронців. Закриття Ex.ua стало основною темою обговорення в соціальних мережах. Сам сайт МВС, на якому в другій половині дня з'явилася інформація про слідчі заходи, до кінця дня мав складнощі з доступом. У прес-службі МВС увечері не виключили факт DDoS- атак з боку розгніваних користувачів.

avatar

Міліція збирає дані про користувачів Ex.ua

01 лютого 2012 10:42