Чи стане Ванзуряку сили вернути буковинцям заграбастане Ковалем?

Чи стане Ванзуряку сили вернути буковинцям заграбастане Ковалем?

01.04.2014, 18:06

Під завісу безславного правління кривавого режиму Януковича на Буковині, підконтрольна тодішньому голові ОДА Папієву більшість Чернівецької обласної ради зробила царський подарунок прокуратурі Чернівецької області. 20 вересня 2013 року депутати проголосували за те, щоб віддати з обласної комунальної в державну власність приміщення за адресою вулиця Дарвіна, 7. В той час його орендувала  прокуратура Шевченківського в м.Чернівці району.

Як заявляли на сесії депутати від тодішньої опозиції, зроблено це було без узгодження з Кабінетом Міністрів, як це мало би бути згідно з законом, тільки на лист-прохання тодішнього обласного прокурора пана Коваля.

- Отак вони собі вирішили віддати будівлю загальною площею 450 квадратних метрів, що належить громаді, - обуоювалися тодішні опозиціонери. 

Ще категоричнішим в оцінках причин цієї владно-прокурорської оборудки був народний депутат України Максим Бурбак: 

 - Прокурор області Коваль відкрито став на захист Чернівецької облдержадміністрації, - заявив нардеп на прес-конференції після голосування. - Певно, Петро Андрійович став на захист облдержадміністрації, тому що по вказівці Папієва обласна рада передала з обласної власності в державну приміщення по вулиці Дарвіна. Це Шевченківська прокуратура. І це зроблено напередодні ухвалення закону про прокуратуру, де буде реформування, може зменшитися чисельність прокурорів…  Отак вони собі вирішили віддати те, що належить громаді... Від всіх нас забрати приміщення в центрі міста – 450 квадратних метра, певно, щось коштують – і безкоштовно передали прокуратурі. І все на підставі того, що вони прийняли на роботу ще трьох працівників і їм треба відремонтувати кабінети. Хлопці, це нонсенс! Тепер я буду змушений звернутися Генпрокурора Пшонки, щоб він змусив свого підлеглого внести протест на ним самим ініційоване рішення. 

Чого вартували такі звернення до колишнього Генерального прокурора знає вже вся Україна. Навіть якщо відповідний депутатський запит і було  спрямовано. Ризикну припустити, що результат був негативним. Інакше громада про нього вже знала б. Точніше приблизно таким, як  і розгляд на сесії обласної ради питання про скасування незаконного рішення, яким у буковинців забрали їхнє майно.  Його розгляд ініціювала  все та ж опозиційна меншість. 

Вже у листопаді 2013 року проект рішення з цього питання, з відповідним обгрунтуванням, було зареєстровано у Чернівецькій обласній раді.  Проте депутат Галиць запропонував взагалі його не розглядати. А повернутися до нього колись пізніше. Несолідно, мовляв, тільки ухвалили рішення і одразу його відміняти. Колеги-депутати з провладної більшості першого заступника губернатора почули і проект провалили.

Що ж тепер у нового прокурора Чернівецької області Павла Ванзуряка є нагода продемострувати, чим він керується у роботі - статтями законів чи закулісними домовленостями про оборудки з власністю громади. 

А зробити правильні висновки з ситуації, переконані, прокурору області Павлу Костянтиновичу Ванзуряку  може допомогти Олександр Костянтинович Ванзуряк - начальник управління з питань забезпечення повноважень щодо управління об’єктами спільної власності. 

І, нарешті, прикінцевий бонус. Або кілька слів про те, як треба по-справжньому відстоювати інтереси громади. 

У 2005 році помаранчевий голова Чернівецької ОДА Микола Ткач звернувся до депутатського корпусу обласної ради зі схожою на Ковалеву пропозицією. Суть її полягала в проханні передати з обласної комунальної власності у власність Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича приміщення колишньої Крайової управи Буковини, а за радянських часів — будівлі Чернівецького обкому КПРС, що на вулиці Кафедральній, 2 (До речі, університет орендує це приміщення з 1991 року).

Певно, перебуваючи в ілюзіях щодо моральних якостей тих людей, до яких він звернувся з пропозицією, та власного авторитету у їх очах, Ткач досить непереконливо аргументував потребу у здійсненні такої передачі.

Фактично розпочавши торги, сказав своє вагоме слово й колишній керівник області, а тоді депутат обласної ради від Хотинщини Михайло Романів. Він запропонував оголосити про готовність обласної ради розпочати процес передачі будівлі державному університету (читай — державі), але тільки взамін іншого державного майна — колишніх об'єктів Міноборони на теренах області.

Логіка зрозуміла: хочете отримати майно — лобіюйте у Києві наші проблеми.

У результаті кількох голосувань та переголосувань пропозицію губернатора Ткача депутати прийняли лише за основу, зате пропозицію Романіва, виділивши її в окреме звернення, підтримали.

Досліджувати підводні течії саме такого рішення тут не місце. Але справа про приміщення буковинської громади, якого її позбавили, якраз той перший тестовий камінь, який може зробити першу пробоїну у кормі нової владної команди краю. Бо тут тобі і вміння працювати з депутатським корпусом, і готовність виконувати обіцяне людям. І таких тестових питань BukNews знає багато. 

Петро ПЕТРОСАНЯК

1