Чи не в усіх районах Чернівецької області утворилася загальна нестача по зарплатні бюджетникам (ОНОВЛЕНО)

Чи не в усіх районах Чернівецької області утворилася загальна нестача по зарплатні бюджетникам (ОНОВЛЕНО)

21.12.2017, 11:01

Заборгованість переважно у освітній та медичній сферах  виникла чи не в усіх районах області. Загальна нестача по зарплатні бюджетникам складає 53 мільйони гривень.

Про це повідомляє  http://acc.cv.ua/ 

15 працівників апарату Заставнівської районної ради в на чолі з головою райради пішли у відпустку на два тижні без збереження зарплатні. Свій вчинок пояснили необхідністю економити бюджетні кошти, яких не вистачає. У Заставнівському районі – близько 5 мільйонів. Економія складе приблизно 45 тисяч гривень. Цього, зізнаються чиновники, не вистачить для того, аби покрити весь бюджетний борг, але хоч трохи допоможе впоратися з проблемою.

Така ж проблема на Кіцманщині. Про це в дописах у ФБ повідомила Уляна Ключинська: "бажано перш за все вирішити питання щодо виплати бюджетникам заборгованості із заробітної плати та припинити тиск збоку чиновників щодо відправлення людей у відпустки без збереження заробітної плати... Це ж що за час, чому моя дитина повинна місяць сидіти на канікулах, тому що "освіта" економить, це що за реформи,що потім діти галопом будуть програму ковтати???... Ще хочеться додати, що дана проблема стосується не тільки освіти ,всі бюджетники Новий рік зустрічатимуть, м'яко кажучи, з поганим настроєм)".  

На допис Уляни Ключинської відгукнувся народний депутат України Іван Рибак. За словами парламентаря, "згідно ЗПБ на 2017 рік це повинні були спланувати обласна та районні ради...  І ще. Я не голова ОДА. Він опікується виплатою... Дайте інформацію. Вчителів відправили у відпустки?... Пані Уляно, освітня субвенція надана районам у повному обсязі. Тут або проблема на місцях і я в це втручусь, або ... Ми, спільно депутатами Григорій Тіміш, Королем Віктором, Матіос Марією, Богдан ОнуфрикВладислав СеврюковОксана Продан вирішили проблему дофінансування регіону стабдотацією, але ми неможемо керувати областю".

20 грудня голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук взяв участь в обласних зборах первинних профспілкових організацій.

У своєму виступі Олександр Фищук наголосив, що профспілки – це партнери виконавчої влади області у соціальному діалозі.

«Ми повинні спільно вирішувати нагальні питання у формі конструктивного діалогу, - зазначив посадовець. – На сьогодні як в країні, так і в області непроста ситуація. Наш єдиний вихід - об'єднання зусиль. Адже зараз є багато факторів, які дестабілізують ситуацію у тій чи іншій галузі. До прикладу можна навести реформу в освіті. Та попри все, з державного бюджету на розвиток різних галузей у 2017 році виділено близько 400 млн. грн. Окрім того, за рахунок коштів від митного експерименту на ремонт і будівництво доріг області вкладено 360 млн. грн. Впевнений, для того, щоб продовжити впровадження зміни у країні, кожен громадянин повинен розпочинати із себе, а відтак – із свого трудового колективу».

Голова обласної державної адміністрації наголосив, що основною метою співпраці влади та профспілок – це створення гідних умов життя для громадян краю, які самовіддано працюють на благо краю та всієї країни.

Відтак, Олександр Фищук за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у  забезпечення захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок та з нагоди Року первинної профспілкової організації нагородив Почесними грамотами обласної державної адміністрації голів первинних профспілкових організацій області.

 ДОВІДКОВО:

Дані Держстатистики і дослідження Економічного дискусійного клубу (ЕДК) засвідчують, що борги по зарплатах українців продовжують зростати. У державному та приватному секторі з початку року заборгованість зросла на 38% (на 700 млн грн) і становить вже майже 2,5 млрд грн. Найкраща ситуація в аграрних і малонаселених Закарпатській та Чернівецькій областях – там не виплатили за 2017-й всього 2,5 і 2 млн грн відповідно. Але при цьому на Буковині весь борг припадає на працюючі підприємства, на Закарпатті такого боргу – 80%. (Дані станом на початок листопаду 2017 року). 

7 грудня парламент 273 голосами проголосував в цілому за законопроект «Про Державний бюджет України на 2018 рік». Завдяки злагодженій роботі Кабінету Міністрів і ефективний співпраці з усіма учасниками бюджетного процесу  вдалося покрасти край хибній практиці ухвалення головного кошторису країни «під ялинку». Вчасно ухвалений бюджет гарантує безперебійне фінансування видатків, забезпечити взяті урядом зобов’язання щодо подальшого зростання соціальних стандартів, продовження  надважливих реформ. В бюджеті-2018 передбачене зростання видатків розвитку майже на 27%. Пожвавлення економіки сприятиме подальшому зростанню зарплат. В наступному році середня зарплата по країні зросте до 10 тис. грн.

1