Лісівники прозоро натякнули, щоб Ванзуряк не вчив їх,  де рубати ліс, кому і за якою ціною його продавати

Лісівники прозоро натякнули, щоб Ванзуряк не вчив їх, де рубати ліс, кому і за якою ціною його продавати

26.03.2014, 18:33

Наводити лад у лісовій сфері Буковини, здається, прагне кожен, кому не лінь. Проте ніхто не хоче розбиратися, як саме влаштована галузь, як вона фінансує себе майже повністю самостійно та ще й сплачує податки до бюджетів усіх рівнів. Без перебільшення можна сказати, що лісова галузь одна із небагатьох в області, які досі справно працюють. Про це BukNews повідомили у прес-службі Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Своєрідним каменем спотикання між лісівниками, громадськістю та публічними діячами завжди залишалися рубки незалежно від їх виду. «Заборонити вирубувати ліси!» – з цим та подібними гаслами йдуть реформатори втручатися у дієвий механізм лісового господарства. Складається враження, ніби лісівники, що захотіли те й вирубують, і ніхто їхню діяльність зроду не контролював. Та у лісовій справі ніколи не було подібної банальщини. Завжди використання лісосировинних ресурсів області здійснювалося і здійснюється на основі науково обґрунтованих норм  з урахуванням безперервного невиснажливого лісокористування. А загальний обсяг заготівлі деревини під час  проведення  рубок головного    користування    не    перевищує   розмір  розрахункової лісосіки за період її дії. Лісгоспи Буковини ведуть лісове господарство у формі, найбільш наближеній до природи краю, і широко практикують проведення рівномірно-поступових рубок та природного поновлення лісу. Розробка ділянок держлісфонду в кілька прийомів є затратною, проте допомагає сформувати здорові та високопродуктивні деревостани. Слід зазначити, що з метою сприяння екологічному благополуччю області лісгоспи з 1 квітня відмовились від здійснення  суцільних рубок у букових насадженнях.

Не меншу хвилю обговорень викликало проведення санітарно-оздоровчих заходів у буковинських лісах. У їх здійсненні шукали схеми незаконної лісозаготівлі, бо розбиратися із тим, що це таке і навіщо воно потрібно це ж не так цікаво, як шукати корупціонера і хабарника за кожним пеньком у лісі. Так от, санітарні рубки проводять у тих насадженнях, які пошкоджені пожежами, шкідниками, хворобами, зазнали негативного техногенного впливу та руйнівної сили природних стихій. Одним із природних катаклізмів, який останнім часом негативно впливає на ліси Буковини і Карпат у цілому, є всихання похідних ялинників. Єдиним обґрунтованим науковцями рішенням цієї проблеми є проведення санітарно-оздоровчих засобів, які унеможливлять збільшення площ всихання. Тут важко промовчати про той факт, що здійснення цих заходів є невигідним для лісогосподарських підприємств, які заробляють самі на себе. Але вони як постійні лісокористувачі зобов’язані виконувати і виконують вимоги щодо використання державного лісового фонду, передбачені Лісовим кодексом України, хоча, врешті-решт, через це працюють собі у збиток.

Ще одна вимога, яка час від часу злітає з уст як не політиків, так громадських діячів та підприємців, заборонити експорт лісосировини. Мовляв, лісосировинні ресурси мають перероблятися в області, а ціни на експорт нижчі за встановлені  для місцевих деревообробників, що, якби було правдою, дійсно  можна б вважати несправедливим. Та, як виявляється, виробничих потужностей для переробки низькосортної лісосировини в області катма, а ціни на експортовану деревину ніколи не були нижчими, ніж на внутрішньому ринку. Державними  лісогосподарськими підприємствами у 2014 році переглянуто та оптимізовано  експортні ціни на лісосировину, у результаті чого вартість одного експортованого кубічного метра зросла ще на 7-12 євро. Також узгоджено  цінову політику і  обсяги поставок лісосировини  деревообробним підприємствам  області.

Факт, який залишається поза увагою так званих борців за буковинські ліси, це контрольованість заготівлі та реалізації деревини в області. Кількість органів, які перевіряють роботу лісової галузі, аж зашкалює. Інколи здається, що лісівники на роботу без інспекторів тепер уже й не ходять. Варто лише радіти, якщо представник контролюючого органу добре розуміє усю специфіку лісової галузі, якщо ж ні – чекай біди. Знову будуть сипатися беззмістовні та необґрунтовані заяви, що ліс рубають не там і не так, та й  продають не тим і не за тією ціною…

Коментар BukNews:

Нагадаємо, тільки вчора прес-служба прокуратури Чернівецької області повідомила, що прокурори перевіряють діяльність підприємств у сфері експорту лісових ресурсів.

 Органи прокуратури Чернівецької області розпочали масштабні перевірки щодо додержання суб’єктами господарювання природоохоронного законодавства, особливо в частині оптової торгівлі та експорту деревини, під час яких уже виявлені непоодинокі порушення. Так, днями зареєстровано три кримінальні провадження за ч.1 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення).

Зокрема, прокуратура Заставнівського району встановила, що підприємець, підробивши товаротранспортну накладну, незаконно отримав сертифікат про походження лісоматеріалів та виготовлених із них пиломатеріалів для експортних операцій. На підставі цього документа підприємець, з метою отримання прибутку, незаконно вивіз за кордон деревину.

Аналогічні факти виявлені прокуратурами м. Чернівці та Шевченківського району м.Чернівці. Триває досудове розслідування.

Окрім того, прокуратурою області розпочато перевірки законності укладених зовнішньоекономічних угод рядом державних підприємств щодо експорту лісодеревини та пиломатеріалів за кордон, в тому числі при формуванні та визначенні ціни вказаних контрактів. Правова оцінка таких угод буде надана в найближчі терміни, в тому числі шляхом їх оскарження в судовому порядку.

Про призупинення вирубки лісу під час спілкування з буковинцями повідомив голова Чернівецької ОДА Роман Ванзуряк. Тож закиди лісівників про те, що "ніхто не хоче розбиратися", «Заборонити вирубувати ліси!» – з цим та подібними гаслами йдуть реформатори втручатися у дієвий механізм лісового господарства", вочевидь, стосуються саме його

У 2013р. лісогосподарські підприємства Чернівецької області виробили продукції, робіт та послуг лісового господарства на 291,3 млн.грн., що на 0,7% менше, ніж у 2012р. Основними виробниками лісопродукції були підприємства Сторожинецького, Вижницького та Путильського районів, повідомляє обласне управління статистики.

У 2013р. підприємствами-лісокористувачами проведені різні види рубок лісу на площі 14,1 тис.га, з них рубки формування і оздоровлення лісів – на площі 11,9 тис.га. Від усіх видів рубок у 2012р. заготовлено 1011,6 тис.м3 деревини, що на 1,8% менше, ніж за 2012р., в т.ч. від рубок головного користування – 447,7 тис.м3 заготовленої деревини частка ліквідної становила 94,0% або 951,1 тис.м3 Із загальної кількості заготовленої ліквідної деревини 38,9% становили лісоматеріали круглі – 369,6 тис.м3 дров'яної деревини для технологічних потреб збільшилась на 12,7% і становила 225,9 тис.м3

Впродовж 2013р. підприємствами-лісокористувачами також було заготовлено 25,0 тис.шт. новорічних ялинок, 487 т деревних соків, 402 т сіна, 6 т лікарських рослин, 3 т дикорослих плодів та 1 т горіхів. Роботи з відтворення лісів були проведені на площі 2927 га. (на 1,1% більше).

1


КОМЕНТАРІ (11)

Ще одне свідчення непрофесіоналізму  Ванзуряка. До посади губернатора йому треба було ще рости і рости.

avatar

Спостерігач

26 березня 2014 17:08

От якраз і проіфесіонал,зразу усік де крадуть найбільше,і Чебана розкусив разом з директорами. Чому ж "прес-служба" не пише,що є такий механізм як лісовідновлювальні рубки- це домовляєшся з екологами що ліс поганий і його треба вирубати щоб посадити новий - і рубай що хочеш під цією маркою. Саме так Чебанів тато з Чебановим братом дерибанили роками Сокирянський лісгосп. Молодець Ванзуряк! 

avatar

р

26 березня 2014 18:27

Странно, не увидел ни одного слова в защиту Чебана, а только в защиту отрасли. А господин Р наверно сам участвие брал в так называемом дерибане, что так все подробно знает? 

avatar

П

26 березня 2014 18:58

"Ліві" лісовідновлювальні рубки найперше на совісті природоохоронних прокурорів, які зобов.язані були їм покласти край. Не припинили - то прокурорів перших до відповідальності! Натомість вони шукають порушення природоохоронного законодавства, яке стосується винятково лісосік, в експортно-імпортних бізнесових операціях! Це зовсім різні формати! поважні ЗМІ не повинні бездумно розповсюджувати маячню прокурорської прес-служби. А прес-служба лісівників спрацювала на відмінно.   

avatar

С до Р

26 березня 2014 20:49

Людина чесно прийшла до влади,хоче навести порядок в корумпованих галузях,справедливий,рішучий,- а йому отак зразу палки в колеса,ну як людині працювати в такій обстановці??? Тримайтеся,Романе,і продовжуйте в цьому ж напрямку,ми з Вами! 

avatar

Читач

26 березня 2014 21:17

Щоб навести порядок в корумпованих галузях, а тим більше, щоб встановити справедливість у розподілі природного ресурсу, потрібно в цих галузях досконало розбиратися, а не гнати примітивний словесний пронос на догоду популістам. Це Кобевко ще може собі дозволити забороняти рубки лісу і називати усіх лісівників злодіями, а Ванзуряк - ні! Сором слухати такі промови. Чим тоді Ванзуряк краще Папієва? Бо лісозаготівля споконвічно давала буковинцям заробіток і зараз є тією сферою, яка годує тисячі сімей, причому без жодної шкоди природі. Ніхто не сперечається, шо у лісокористуванні треба наводити порядок, але не заборонними методами.

avatar

До наївного читача

26 березня 2014 21:56

Люди,не треба судити всю лісову галузь по одному Чебанові і його родині! Ніхто його не захищає,всі знають хто він такий,але ж там є і багато порядних людей!

avatar

До р

27 березня 2014 00:06

От тепер подивимося, як буде примножувати здобутки лісового господарства краю єгерь від Мельничука, якому, за прикладом нового губернатора, також доведеться розпочинати роботу з ВИВЧЕННЯ і РОЗУМІННЯ ситуації - наразі у провідній галузі області. Бензопилу від екс-єгеря  вже забрали, залишили тільки рушницю і роскаль для облаштування Кобевкові "партизанки". А на одних гаслах з відстрілу зайців і москалів далеко не заїдеш. На лісгоспи чекає суцільний занепад. Цікаво, що на це скаже куратор і контролер нової влади Юрій Івашин.

avatar

Свобода у лісі

27 березня 2014 08:25

Ванзуряк - 2 штуки. Цей "опус" про прокурора, а не голову ОДА. А "лєс - дєло тьомноє, сугубо воровскоє..." - Петька№1 (з указу).

avatar

Ivan

27 березня 2014 09:51

Как можно было назначать руководителем области человека, который не знает даже азы функционирования хозяйственного комплекса региона ? От таких популистов и неучей  бывает  еще больше вреда экономике, чем от воров и казнокрадов. Жаль Буковины. С таким "керманичем"  ничего толкового ждать не приходится. 

avatar

Удивленный

27 березня 2014 10:08

Якщо ми хочемо, щоб в нашій країні щось змінилось на краще, треба до всього підходити помірковано, а не вішати ярлики "ворогів народу" всім хто нам не подобається. Лісівників зараз перевіряють правоохоронні органи, треба щоб вони провели грамотну, об"єктивну і чесну перевірку,і дали свою правову оцінку роботи не тільки лісників, а всіх галузей. Від цього залежить репутація нової влади, щоб нарешті все було чесно ,об"єктивно і грамотно.Не забуваймо, що за правління Папієва звучали тіж самі заяви і звинувачення , а перевірки не припинялись ніколи. Тому треба зараз мислити самостійно, а не виконувати заповіти  Папієва.  Так само з Ванзуряком, поставили його зараз головою області, дякуймо що він погодився працювати в такий важкий час і не треба створювати ще додаткових проблем. А час покаже, що він зробив доброго чи поганого, головне, щоб не було несправедливих звинувачень чи переслідувань, бо ворог у нас один- загроза війни . Тому не треба провокувати суспільство пустиси балачками і не правовими рішеннями.

 

avatar

інший читач

27 березня 2014 11:35