'ЧНУ і БДФЕУ неспівставні за якістю': міністр освіти у Facebook прокоментував об’єднання вузів у Чернівцях

"ЧНУ і БДФЕУ неспівставні за якістю": міністр освіти у Facebook прокоментував об’єднання вузів у Чернівцях

03.02.2016, 00:02

Міністр освіти Сергій Квіт вважає, що Буковинський державний фінансово-економічний університет і ЧНУ імені Ю. Федьковича не неспівставними за якістю.

Про це міністр написав у коментарі в одному з постів у Facebook.

"У Чернівцях ці два університети неспівставні за якістю. Тому подібні розмови не мають ніякого сенсу", - написав міністр.

На цю репліку користувач Віталій Дячук відповів Квіту: 

"Неспівставні, згідний. Студентів і працівників обурила скоріше вибірковість такого рішення, адже в місті є чимала кількість філій інших ВНЗ, які банально заробляють на видачі дипломів. А вибір пав тільки на університет, який був непоганим конкурентом економфакультету ЧНУ та мав хороші показники щодо розвитку і розширення. Тому хотілося б чіткішу реакцію МОН та Кабміну щодо такого рішення окрім офіційного повідомлення про оптимізацію.

Наскільки знаю, відповідні запити подані кількома нардепами і громадськими активістами, окрім самих студентів та викладачів БДФЕУ. Сподіватимемось як мінімум на чітке обгрунтування".

"Так, я згоден про інші філії, - відповів йому Сергій Квіт. - Просто ми йшли за однією мережею по всій Украіні - це вже п'ять чи шість міст. Ми підійдемо більш системно. Дякую Вам."

Об’єднання Буковинського державного фінансово-економічного університету та Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича передбачене угодою про коаліцію депутатських фракцій "Європейська Україна".

Про це йдеться у повідомленні Міністерства освіти України, яке оприлюднили у понеділок, пише molbuk.ua

"Стратегічним завданням розвитку вищої освіти в Україні є підвищення її якості та конкурентоспроможності. Виконання цього завдання вимагає, зокрема, зосередження фінансових, організаційних та інтелектуальних ресурсів у провідних класичних, галузевих, регіональних навчальних закладах, а також скорочення адміністративних витрат", - йдеться у повідомленні.

"Відповідні дії, а саме, проведення оптимізації мережі вищих навчальних закладів, передбачені Угодою про коаліцію депутатських фракцій"Європейська Україна" у Верховній Раді України VIII скликання від 27 листопада 2014 року, що є невід’ємною частиною Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схваленої постановою Верховної Ради України від 11 грудня 2014 року № 26-VIII", - пише прес-служба міносвіти.

"Відповідно до цього розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 січня 2016 року № 44 Буковинський державний фінансово-економічний університет приєднано до Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. За рішенням Уряду студенти та аспіранти Буковинського державного фінансово-економічного університету продовжать навчання в одному з кращих вишів країни – Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича за обраними напрямами підготовки та спеціальностями", - йдеться у повідомленні.

"Міністерством освіти і науки будуть вжиті необхідні заходи щодо забезпечення дотримання соціально-трудових гарантій працівників та викладачів Буковинського державного фінансово-економічного університету у порядку, визначеному законодавством", - йдеться у повідомленні.

Найближчого тижня міністерство освіти і науки України видасть наказ про реорганізацію Буковинського державного фінансово-економічного університету.

Про це у інтерв’ю журналісту molbuk.ua повідомив директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти України Олег Шаров.

"На цьому тижні буде видано наказ міністерства про реорганізацію, буде створена відповідна комісія. І ця комісія буде поступово проводити цей процес", - повідомив він.

Він повідомив, що цей процес триватиме кілька місяців, і він не повинен впливати на навчання студентів.

"Також ми повинні чітко розуміти, і я просив би вас донести це до ваших читачів – такий процес не відбувається за один день. Такий процес займає кілька місяців. Тому що для нас найголовніше в цьому процесі – щоб спокійно проходив освітній процес, відбувались заняття, проходили сесії, захищалися дипломні роботи. Це – просто поступовий процес, і ніщо не повинно ламати. Це не процес, який стосується сильних студентів, це процес, який стосується в першу чергу цих юридичних осіб. І обидві ці юридичні особи – це вищі державні навчальні заклади, які знаходяться у сфері управління одного міністерства – Міністерства освіти і науки України", - зазначив Шаров.

"Тому маємо зробити так, щоб цей процес зробити максимально спокійним. Я розумію, що хтось буде казати, що хотів вступати в БДФЕУ… Але я хочу сказати, що ця людина вступала до державного вузу з наміром отримати економічну освіту за певним рівнем і за певною спеціальністю. І така можливість у неї, безумовно, є, і безумовно буде дотримана. А що стосується тих чи інших організаційних структур – погодьтесь, що вони час від часу повинні зазнавати певних змін для того, щоб система працювала краще", - додав Олег Шаров.

Після проведення процесу реорганізації Буковинського державного фінансово-економічного університету викладачами ніхто "не розкидатиметься".

Про це в інтерв’ю журналісту molbuk.ua повідомив директор департаменту вищої освіти міністерства освіти і науки України Олег Шаров.

Так, на запитання, чи очікують скорочення викладацького складу БДФЕУ після процесу оптимізації вузів, посадовець відповів:

"Всі студенти будуть переведені. По викладачах - як свідчить практика, гарного викладача ніхто на вулицю в житті ніколи не викине. Тому що гарних викладачів всім бракує. І, вибачте, особливо вашому, у порівнянні, невеликому місті, де, я думаю, кожен кандидат наук і кожен доктор наук перебуває на обліку. Їх у вас зайвих по Чернівцях немає. Тому, я думаю, що всякого викладача, який буде чогось вартий, обов’язково університет забере на роботу".

"Знову ж таки – я боюсь зарікатись абсолютно про всіх. Можливо хтось є такий, що його не варто забирати. Але зазвичай викладачами ніхто не розкидається. При цих зарплатах, які отримують сьогодні викладачі, відмовлятись від послуг гарного викладача – це, скажемо так, той неабиякий ризик, на який мало хто з ректорів іде. А ректор ЧНУ – дуже мудра і дуже далекоглядна людина", - додав Олег Шаров.

Разом з тим, представник міністерства освіти повідомив, що двох ректорів у ЧНУ не буде, а чи отримають нинішні проректори БДФЕУ рівноцінні посади у Чернівецькому національному університеті, залежатиме від керівництва ЧНУ.

"Єдине, що я розумію, і про що я можу впевнено сказати, що та кількість посад ректорів і проректорів, яка є нині, не може залишитися. Тому що в Чернівецькому університеті тільки один ректор. Тому тут, я так розумію, що ректорів стане менше. Що стосується проректорів – це вже питання до керівництва ЧНУ. Буде воно вважати за потрібне збільшувати кількість посад проректорів, буде в них така можливість, не буде в них такої можливості… Як показує практика, якщо проректори, наприклад є гарними викладачами, то вони знайдуть своє місце як викладачі. А якщо вони є і гарними адміністраторами, то їх досить швидко висунуть на адміністративні посади в тому університеті", - повідомив О. Шаров.

1