'Чернівцігаз' можуть оштрафувати на 850 тисяч грн., - прогнозу Бурбака (ОНОВЛЕНО)

"Чернівцігаз" можуть оштрафувати на 850 тисяч грн., - прогнозу Бурбака (ОНОВЛЕНО)

19.03.2019, 12:47

Завершились перевірки трьох перших облгазів — Вінницягаз, Волиньгаз, Київоблгаз —  які фігурують у "справі коефіцієнтів".

Про це повідомляє "Нафтогаз України" на своїй сторінці у Twitter.

"За всіма трьома облгазами результати однакові — порушення ліцензійних умов, а нарахування додаткових обсягів газу побутовим споживачам із використанням коефіцієнту є незаконними", — зазначається у повідомленні.

Також у "Нафтогазі" зазначили, що 22 березня відбудеться засідання Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на якому розглянуть ці результати перевірок.

Нафтогаз України
 
Завершились перевірки трьох перших облгазів по "справі коефіцієнтів": Вінницягаз, Волиньгаз, Київоблгаз. За всім трьома облгазами результати однакові-порушення ліцензійних умов, а нарахування додаткових обсягів газу побутовим споживачам із використанням коефіцієнту є незаконними
Нафтогаз України
 
Що далі?

В п'ятницю 22 березня засідання НКРЕКП. Там розглянуть ці результати перевірок і планують накласти штраф по 850 тис. грн та зобов'язати провести перерахунок обсягів споживання по ВСІХ побутових споживачах.

На порушників планують накласти штраф (850 тис. грн на кожного) та зобов'язати провести перерахунок обсягів споживання щодо всіх побутових споживачів.

Як зазначив заступник начальника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк, облгази свідомо порушували законодавство.

"Облгази (не всі, але ті, що входять в РГК — всі) розуміли незаконність своїх дій від самого початку, але свідомо пішли на порушення. Тому наступний крок облгазів — позов до суду на рішення НКРЕКП про накладання штрафу та припису провести перерахунки", — заявив Хабатюк.

Нагадаємо, в Україні з початку березня почали перевіряти операторів газорозподільних мереж через завищені платіжки на газ для споживачів.

Серед облгазів, які перевірять: Вінницягаз, Волиньгаз, Івано-Франківськгаз, Київоблгаз, Харківгаз, Чернігівгаз, Закарпаттягаз та Хмельницькгаз.

Перевірки триватимуть до середини квітня.

Результати будуть публічно оприлюднені та обговорені.

- Уважно слідкуємо за перевіркою фірташівських облгазів, - прокоментував повідомлення про завершення перевірки перших облгазів Фірташа народний депутат України Максим Бурбак. - У трьох, яких вже перевірили, результати однакові — порушення ліцензійних умов, а нарахування додаткових обсягів газу побутовим споживачам із використанням коефіцієнту є незаконними. І штраф у 850 тисяч грн. Прогнозую аналогічні рішення і по Чернівціоблгазу. Гроші видурені у наших громадян повинні бути повернуті. Газових монополістів-аферистів буде покарано!

Нагадаємо:

У жовтні 2018 року в середньому обсяги донарахувань у платіжках за газ склали 1–1,5 % від обсягу споживання, а вже в грудні-січні — близько 5-10%. Зважаючи на це, в листопаді 2018 року НКРЕКП прийняла 42 рішення про заборону донарахування додаткових обсягів.

Наприкінці року уряд звернувся до НКРЕКП із проханням провести перевірки усіх облгазів на дотримання законодавства.

У грудні споживачі газу без лічильників отримали рахунки за газ із донарахуваннями.

На початку березня НКРЕКП оголосила про початок перевірки облгазів на предмет донарахувань у платіжки. Як тоді зазначила Кривенко, у разі виявлених порушень будуть прийняті відповідні санкції.

 Джерело: https://www.epravda.com.ua/news/2019/03/19/646213/?fbclid=IwAR0r_zftISy7MAI7YQZ5r1gEaNA--yt1RbZu7QxEYCMf77KChubo63qN-4w

Тим часом голова правління ПАТ “Чернівцігаз” Віктор Горда вважає, що перевірки, які зараз здійснює НКРЕКП в обгазах, є "звичайною піар-кампанією".

Про це Віктор Горда повідомив на прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна".

 “Навколо перевірок облгазів проходить піар-кампанія. Нас намагаються перевірити через те, що ми виконуємо свої функціональні обов’язки.
Чули багато причин щодо перевірок. Спочатку через нарахування платежів споживачам без лічильників. Потім перевірки через нарахування у платіжках приведення об’єму газу до стандартних умов. Давно чекали, з якою перевіркою прийдуть до нас і з якими міфічними звинуваченнями”, - сказав Горда.

Він також зазначив, що нарахування у платіжках коефіцієнтів приведення об'єму газу до стандартних умов є законними.

“Приведення об’єму газу до стандартних умов є законною нормою, яка діє у законі про ринок газу з 2015 року. Не існує документів, які би забороняли це здійснювати. У 2017 році прийняли поправки, які чітко зазначають, що потрібно повідомляти споживачів про нарахований коефіцієнт у платіжках. Тож законодавство навпаки змушує нас здійснювати ці нарахування”, - зазначив голова правління компанії.

За словами Віктора Горди, перевірки обгазів є абсолютно необгрунтованими. 

“Ми проаналізуємо акти НКРЕКП після перевірок і будемо надавати свої заперечення”, - заявив керівник "Чернівцігазу".

Наразі перевірки завершилась на підприємствах “Вінницягаз”, “Волиньгаз”, “Київоблгаз”. ПАТ “Чернівцігаз” планують перевіряти наприкінці березня. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

                             АБСОЛЮТНАЯ ЦИНИЧНАЯ БРЕХНЯ!!!

      Потребителю газ (кубометры газа) ДОСТАВЛЯЕТСЯ Распределителем-Оператором ГРМ (ПАТ "Чернівцігаз" - возглавляет ГОРДА). А оплачиваем мы и ЗА САМ ГАЗ и ЕГО ДОСТАВКУ Поставщику, то есть, продавцу-прокладке газа (ТОВ "Чернівцігаз ЗБУТ"). Всё это входит в тариф (цену газа - 8,55 грн/куб.м).

      10% от того, что мы платим продавец-прокладка перечисляет (отдаёт) Оператору ГРМ (Горде). Так как, цена газа за последнее время выросла в 11-ть раз, то и оборотные бабки у Горды выросли в те же 11-ть раз! А ЗНАЧИТ, ВЫРОСЛИ И ДОХОДЫ В ТАКОЕ ЖЕ КОЛИЧЕСТВО РАЗ!!! И у Горды, и у Ляшенко (продавца-прокладки) - В ОДИННАДЦАТЬ РАЗ!!! (Кстати, так же, как и у КОБОЛЕВА (глава НАК "НАФТОГАЗ") - главного продавца-прокладки. Есть откуда себе начислять заоблачные зарплаты и премии). 

       Напоминаю, что с 1 мая газ подорожает ещё на 25%. А с 1января 2020 ещё на 30% и будет стоить больше 12 грн за кубометр!!!!!

                             ЕСЛИ, КОНЕЧНО, НЕ ГРЯНЕТ МАЙДАН!!! 

И о судебном процессе против газовиков –

       Следующее (8-е) судебное заседание назначено на 28 марта, начало в 11:00.

       Приглашаем всех небайдужих в Первомайский р-ный суд. главенствующий судья Нестеренко Е. В., 26 позывачив, защитник (представитель) истцов Геков Г. А.).

        И хочу добавить (разъяснить) по поводу балансировки газа (приведение к стандартным условиям) - 

"Нацрегулятор пропонує відмовитись від «газпромівських» 20 градусів за Цельсієм до 0 градусів за Цельсієм, які прийняті в європейських країнах. Нагадаємо, що Європейське енергетичне співтовариство також пропонувало Україні змінити цей стандарт. Це дозволило б практично нівелювати коефіцієнти для кінцевого споживача, які б були близькими до одиниці".

     1. Балансировка газа завсит не только от температуры, но и от давления воздуха (отправная точка - 760 мм рт ст.).

      2. Тёплая часть года в последние десятилетия ЛИШЬ УВЕЛИЧИВАЕТСЯ! Более того, температурный режим летом (+20 - +25 градусов по Цельсию) в среднем значительно перекрывает температурный режим зимой (-8 - -10 градусов по Цельсию)!

      То есть, если не махлевать, ТО РАСЧЁТЫ ПОКАЖУТ, ЧТО БАЛАНСИРОВКА ПРИВЕДЁТ К СНИЖЕНИЮ ОПЛАТЫ В СВЯЗИ СО ЗНАЧИТЕЛЬНЫМ СНИЖЕНИЕМ ПОТРЕБЛЕНИЯ ГАЗА В ТЁПЛОЕ ВРЕМЯ ГОДА!!! А, значит, ЭТО ГАЗОВИКИ, ОБЯЗАНЫ КОМПЕНСИРОВАТЬ ПОТРЕБИТЕЛЯМ ПЕРЕПЛАТУ ЗА ГАЗ ЗА ПОСЛЕДНИЕ ДЕСЯТКИ ЛЕТ!!!!!

      Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина (095-474-37-54)

avatar

Правозащитник

19 березня 2019 19:07