Чернівці можуть подаватися на звання «міста літератури ЮНЕСКО»,- Андрій Любка (ВІДЕО)

Чернівці можуть подаватися на звання «міста літератури ЮНЕСКО»,- Андрій Любка (ВІДЕО)

01.12.2015, 16:55

У рамках Всеукраїнського туру «Мережа», який організувала Міжнародна літературна корпорація «Meridian Czernowitz», 30 листопада до Чернівців завітав відомий письменник, публіцист та перекладач Андрій Любка із романом «Карбід».

Попри те, що Андрій восени, під час міжнародного фестивалю, вже презентував книгу, нині, серед українських міст створюється певна літературно-дискусійна платформа.

Як розповіла куратор «Мережі» Юлії Пелепчук, сьогодні проект охоплює 28 міст, куди входять майже всі обласні центри, чотири прифронтових міста, та ще інші малі міста, де раніше літературно-дискусійних платформ не було створено. Ідея створення такого туру прийшла до організаторів після того, як письменник Сергій Жадан здійснив схожий успішний тур містами країни.

Нині перший учасник проекту «Мережа» Андрій Любка зі своєю книгою «Карбід» відвідав 17 міст країни, попереду - 11.

«Я ще ніколи не був у такому довгому турі і сподіваюся, що більше ніколи не буду. Це дуже важко, але водночас це дає можливість побачити людей, які читають тебе у різних містах, здобути нових читачів, які не знали, що ти існуєш», - ділиться письменник. Андрій зізнається, що у Чернівцях досить насичене літературне життя і це досить добре, бо існують такі обласні центри, де побачити живого письменника неможливо. «Вам пощастило, що у вас народився Целан, що тут є якась традиція і «Meridian Czernowitz» прагне повернути Чернівці до літературної мапи Європи», - додає Андрій.

Письменник зізнався, що досить приємно презентувати роман у Чернівцях, адже частково ця книга була написана тут, на вул. О. Кобилянської у приміщенні целанівського центру.

«Пишучи цю книгу ось тут, на вул. О. Кобилянської, я хотів створити ауру фільму сербського режисера Еміра Кустуріца, де би був головний герой із золотим зубом, чорному капелюсі, який робить абсолютно неймовірні речі, які комусь б здавалися трагікомічними, комусь геніальними», - розповідає письменник.

Андрій Любка називає цю книгу «спільним дитям» Чернівців та Ужгорода, адже ці два міста відіграли важливу роль для створення роману «Карбід». Крім того, у рамках туру відбувається популяризація міст. «Найкраща література походить з Чернівців, поети виїжджають у тури з Чернівців, то після цього можна було б подаватися не лише на звання якоїсь літературної столиці України, а справді, на місто літератури ЮНЕСКО», - зазначив Андрій Любка.

До слова, новий доробок письменника – роман, який не схожий на попередні книги автора. Як раніше зазначив президент Міжнародної літературної корпорації «Meridіan Chernowitz» Святослав Померанцев, « за пригодами вигаданих персонажів впізнаються реальні контрабандні схеми, що діють на українських кордонах. Бандити, людські органи, наркотики – все це описано настільки детально, що будь-який слідчий чи журналіст може у кримінальних справах і статтях цитувати цей роман цілими абзацами».

Найближчим часом за допомогою проекту «Мережа» планується організувати ще декілька турів усіма містами мережі за участю письменників: Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Тараса Прохаська, Юрія Іздрика, Дмитра Лазуткіна, Катерини Бабкіної.

Джерело: chv.tv

1