Чернівецький вимір Європи

Чернівецький вимір Європи

06.09.2011, 21:19

Завершився ІІ Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz.

Питання ефективної промоції нашої країни пробують вирішувати на багатьох рівнях, але з дуже незначними успіхами. Загадки про Гарнюню та Спритка в цьому контексті вже звучать як моветон. А втім, у буковинській столиці Чернівцях уже вдруге відбувся Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz, який запропонував власний варіант розширеного європейського культурного простору, в якому Чернівці посідають якщо не одну з провідних, то далеко не останню позицію.

— Чи стануть Чернівці колись культурною столицею Європи? Гадаю, так. 2024 року обиратимуть культурну європейську столицю в Україні, і Чернівці мають усі шанси нею стати, — прогнозує Христя ВЕНГРИНЮК, поетеса із Чернівців, один із модераторів фестивалю.

Допомогти місту здобути авторитетний титул цілком може фестиваль Meridian Czernowitz, який набирає обертів. Порівняно з минулорічним дійством, яке зібрало літераторів із Німеччини, Австрії, Швейцарії та України, цього року до списку учасників додалися гості з Румунії, Молдови, Польщі, Франції, Великобританії, Ізраїлю та Росії. Упродовж трьох днів Чернівці підтверджували свій статус багатокультурного відкритого міста з давньою європейською традицією. Затишна атмосфера викладених бруківкою вуличок, стара австрійська архітектура, що пам’ятає імена Пауля Целана, який фактично є патроном фестивалю, Рози Ауслендер, Міхая Емінеску та інших митців пера, здається, просто створені для культурно-мистецьких заходів. Поетичний образ Чернівців випереджає саме місто. Німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeutung називає їх «містом мертвих поетів». А хотілося б, щоби Чернівці були містом і поетів живих.

Meridian Czernowitz міг би стати одним із пересічних фестивалів, якби не продумана організація та ефективний менеджмент. Хаотичність, яку закидали фестивалю минулого року, вдалося подолати.

«Фестиваль не такий великий і не може за своїми масштабами дорівнюватися до великих літературних заходів, але натомість маємо чіткість у програмі, вдале поєднання поезії з довколопоетичними мистецькими речами. Відеопоезія, електропоезія, перформенси і таке інше», — зазначає Сергій ЖАДАН, член ініціативної групи Meridian Czernowitz.

Етнодискотека, лекції з літератури, презентації книжок, виставки художньої фотографії, кінетичних скульптур і художньо-поетичних колажів, музично-театральні перформенси і море поезії — у кав’ярнях, на вулицях, на стінах-стелях-підлогах і навіть у кіно — слухачі поезії могли щоразу обирати: а де цього разу вони хотіли б почути поезію... Денна програма плавно переходила в нічну — о 5-й годині ранку найвитриваліші слухачі зустрічали світанок у такт «Електропоезії» — інтелектуальній альтернативі клубних вечірок.

Звісно, головний козир дійства — відомі персоналії сучасної української літератури — поети, прозаїки, перекладачі. Зокрема, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Петро Рихло, Марк Бєлорусець, а ще величезна кількість іноземних авторів, серед яких уже визнані імена та відомі літературні проекти.

Христина БОНДАРЄВА, Львів — Чернівці
ФОТО НАДАНЕ ПРЕС-СЛУЖБОЮ MERIDIAN CZERNOWITZ