Чернівецький стріт-арт потрапив до ТОП-5 муралів 2018 року

Чернівецький стріт-арт потрапив до ТОП-5 муралів 2018 року

02.11.2018, 22:01

Культура стріт-арту продовжує підкорювати серця по всьому світу не лише своєю красою, а й ідеями, які порушують гострі соціальні теми. В українських містах теж щороку з’являються нові вражаючі мурали, і 2018 не став винятком. Тому пропонуємо топ-5 муралів, які створили цього року в різних куточках України. 

Одеса

Від Чернівців до Запоріжжя: топ-5 муралів 2018 року

В Одесі на стіні будівлі санаторію імені Чкалова намальований мурал із зображенням коня, який у січні 2018 року потрапив у рейтинг кращих графіті світу за версією онлайн-видання StreetArt360. Автор цього зображення — американський художник іспанського походження Ернесто Мараньє. За його словами, мурал символізує баланс двох стихій: води і землі. Тому голова коня «розділена» на дві половини, одна з яких прикрашена яскравими квітами і рослинами, а інша — підводними жителями.

 

Чернівці

Від Чернівців до Запоріжжя: топ-5 муралів 2018 року

До Дня вишиванки, 17 травня, художники Юрій та Марта Пітчук створили 20-метровий мурал на вулиці Університетській, 24. На ньому зображена дівчина у народному вбранні, яке носили буковинці. За словами авторів, сорочка дівчини з Заставнівського району, на шиї у неї — салби, а на голові — намітка, яку роблять лише на Буковині.

«Я її називаю Софія. Фарби — фасадні, дощ їх не змиє, мороз не знищить, тому малюнок буде довго милувати око чернівчан і гостей міста», — розказав Юрій Пітчук про роботу над муралом.

 

Київ

Від Чернівців до Запоріжжя: топ-5 муралів 2018 року

На столичній Оболоні під мостом на вулиці Богатирська з’явився мурал, автор якого — український художник Саша Корбан. Цей символічний малюнок називається «When the rich wage war, it’s the poor who die» («Коли багаті воюють, бідні помирають»). Його ідею автор виношував тривалий час. А на створення цього муралу Корбана надихнули роздуми та переживання про численні трагедії, що відбуваються кожного дня по всьому світу. Саму тому зміст муралу стає зрозумілим для кожного — досить помирати безневинним людям за чужі бажання.

 

Запоріжжя

Від Чернівців до Запоріжжя: топ-5 муралів 2018 року

У серпні на будинку по вулиці Глісерній з’явився фантастичний мурал «Замріяний слон». Для створення цього яскравого малюнку художнику Володимиру Пастушаку знадобилось 14 днів. Щоб контури виходили чіткішими, він використав фарбопульт «Bosch», який легко вимальовує дрібні деталі й  плавні переходи, та економить значну кількість фарби. За словами художника, цим малюнком він хотів передати легкість у важкому.

«Замріяний слон уявив себе метеликом і мандрує серед хмаринок та кульбабок. Слон символізує силу, багатство, надійність. Недарма три слони тримають Землю. А метелик — це легкість, краса й антигравітація», — розказує Пастушак про ідею муралу.

 

Кропивницький

Від Чернівців до Запоріжжя: топ-5 муралів 2018 року

Незвичний мурал тепер красується і в Кропивницькому на вулиці Дворцовій. А все тому, що його намалювали люмінесцентною фарбою. «Королева ночі», так називається робота, прокидається лише в темряві. Авторка проекту Карині Хван каже, що таким чином хотіла зробити місто яскравішим, особливо вночі.

«Це така чарівна дівчина, яка спить вдень і її не обходять всі турботи та переживання, але вночі, коли заходить сонце вона розплющує свої очі та зачаровує всіх перехожих своєю красою та спонукає задуматись та насолодитись чарівністю ночі», — розповідає Карина.

Сама дівчина не малює, тому реалізувати задум їй допомогла художниця Анет Войтович та ще близько 30 волонтерів.

1