Чернівецький муздрамтеатр у квітні покаже 'Сватання на Гончарівці'

Чернівецький муздрамтеатр у квітні покаже "Сватання на Гончарівці"

11.03.2015, 20:36

Українська класика оживе на сцені Чернівецького муздрамтеатру імені Ольги Кобилянської. 25-26 квітня буковинці побачать прем’єру вистави "Сватання на Гончарівці"  за однойменним твором Григорія Квітки-Основ’яненка. 

Цю історію люблять усі українці. Красуню Уляну віддають за дурня Стецька, але її серце належить кріпаку Олексію. Як складається далі її доля? Народні звичаї, велика кількість народних пісень дарують глядачам веселу подорож у справжній український світ. Жанр постановки режисер визначає як "музична кумедія-лубок".  

Спеціально для постановки в театр вкотре запросили режисера, заслуженого діяча мистецтв України Віталія ДЕНИСЕНКА, який уже відомий буковинцям постановками вистав  "Шельменко-денщик","Панночка"  та  "Малюк".
Чернівецький муздрамтеатр у квітні покаже

- Нині не вистачає гумору, саме нашого національного українського гумору, - розповідає molbuk.ua Віталій Денисенко. -  Цей гумор несе глядачеві важливу самобутність. Тривалий час був період, коли це нівелювалося. Чи гумор український чи російський, чи просто французька комедія – певний період нам не було це важливим, аби тільки сміятися над чимось. А ось саме національна риса гумору була десь на четвертому плані. Останні події дали людям добрячу ностальгію за нашим побутовим гумором, у якому збереглася особлива культура українського села.

- Коли я думав над цим матеріалом, спочатку виникла ідея вирватися за межі тієї музейності, якою припало "Сватання на Гончарівці", - зауважує режисер. -  Та скільки я не розмірковував, зрозумів, що людям подобається, коли усе просто, трішки грубувато. У цьому, мабуть, і є родзинка. От що не буде класичним у виставі, так це декорації. У мене є чітке бачення того, як повинна виглядати вистава, її декорації. Хочу, щоб вистава була яскраво-примітивною, як світогляд у дитинстві. Жодних реалістичних українських хаток. 

Про виставу
У виставі грають кращі актори різних поколінь Чернівецького муздрамтеатру імені Ольги Кобилянської. Ми побачимо заслужених артистів України: Ларису Попенко, Діну Анепську, Богдана Братка. З молодих на сцену вийдуть – Віктор Барановський, Григорій Руденко-Краєвський, Анна Моргунова, Марічка Романова, Дмитро Леончик, Назар Кавулич та інші.
У виставі лунатиме музика, написана свого часу відомими композитором Кирилом Стеценком.

Цікавий факт
"Сватання на Гончарівціуже ставилося на сцені чернівецькому муздрамтеатру у 1944, 1959, 1973 роках.

Джерело: molbuk.ua

1