Чернівецький лікар Аносов розповідав про вимкнення електрики в реанімаціях ще до львівської трагедії, після якої на проблему нарешті звернула увагу влада

Чернівецький лікар Аносов розповідав про вимкнення електрики в реанімаціях ще до львівської трагедії, після якої на проблему нарешті звернула увагу влада

30.11.2020, 08:52

Реанімація обласної лікарні в Чернівцях, де побували кореспонденти «Настоящего времени» – телевізійного каналу Радіо Свобода, створеного з участю «Голосу Америки» – зазвичай може прийняти одночасно 12 пацієнтів, але зараз тут лежать уже 20 важких хворих із коронавірусом.

«Повірте, я в медицині дуже давно, тільки в реанімації вже 25 років, але до такого звикнути неможливо. Це надзвичайно складно», – говорить анестезіолог Андрій Аносов, який чергує в реанімації. Тут перебувають тільки ті, хто не може дихати самостійно. Підключення пацієнтів до штучної вентиляції легень – крайній захід.

«Після того як мова вже йде про справжню штучну вентиляцію легень, за моїми спостереженнями, шансів стає не більше ніж 10 відсотків. Тобто в одного з десяти є шанс вижити», – уточнює Аносов.

Через велику кількість пацієнтів у лікарні відкрили додатковий черговий пост. У ньому задіюють усіх медиків, які працюють у лікарні. Багато лікарів допомагають у сусідніх медустановах, де бракує рук.

Сам Андрій Аносов після чергування їздить у невеличку лікарню в одному з найвіддаленіших гірських районів. Каже, що там коронавірусними пацієнтами заповнені навіть дитячі відділення. Всі на кисневій підтримці, але техніка, за його словами, не справляється.

Хворі в тебе чіпляються, вимагають дати кисень. Можна збожеволіти

Через велике навантаження в лікарні постійно вимикають електрику: «За цей час хворі синіють, починають помирати, тому що вони були на концентраторах. Люди в тебе чіпляються, вимагають дати кисень, дати світло. Це вночі. Можна збожеволіти».

Медики, які працюють у реанімації, кажуть, що звикнути до пандемії неможливо, але особливо важко – втрачати пацієнтів.

«Хочеться після закінчення зміни вийти з відділення і просто на якийсь час забутися, це на тебе тисне, ти приходиш через добу, і ти можеш не побачити того пацієнта, який ось на тебе дивився, він хоче жити, а ти нічим не можеш допомогти», – говорить Андрій Аносов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хворі в тебе чіпляються, вимагають дати кисень. Можна збожеволіти. Буде за законами воєнного часу. Коли хтось просто отримує знеболююче, і буде чекати смерті", - лікар Андрій Аносов розповів, як працює обласна лікарня Чернівців в умовах COVID-пандемії

Раніше повідомлялося, що на Львівщині двоє хворих, які були на апаратах ШВЛ, померли в лікарні через відключення електроенергії.

Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що перевірить лікарні по всій Україні через трагедію у Львівській області.

Тим часом, після трагедії на Львівщині, Чернівецька ОДА повідомила, що у лікарнях Чернівецької області ситуація з електропостачанням є контрольованою.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак.

"Система автономного електропостачання в змозі забезпечити функціонування всіх реанімаційних відділень", – зауважила вона.

Посадовиця додала, що за її дорученням на початку листопада було проведено аудит стану електропостачання та наявність резервного живлення.

"Прошу хворих і родичів зберігати спокій. До всіх, хто зараз влаштовує істерики, що “ в нас ось-ось станеться колапс і всі помруть без електрики”, маю окреме прохання. Пам'ятайте, що ваші слова, пости в соцмережах підвищують емоційність і нагнітають паніку. Це аж ніяк не допоможе і тільки створює напруженість в першу чергу для пацієнтів і лікарів", – сказала Гусак.



Водночас вона анонсувала брифінг на 11.00 30 листопада, під час якого Гусак обіцяє надати повну інформацію щодо ситуації з електропостачанням у лікарнях області.

1