До Чернівців на 85-річний ювілей драмтеатру приїде чимало відомих театралів (ВІДЕО)

До Чернівців на 85-річний ювілей драмтеатру приїде чимало відомих театралів (ВІДЕО)

06.10.2016, 19:55

- Нам випала така унікальна можливість - через призму історії нашого театру відчути і доторкнутися до доль колишніх акторів, колишніх зірок нашого театру, - зазначила Крістіна Зборлюкова, актриса театру.

У ювілейному вечорі переплітатимуться вистави, досвідчені театрали впізнають чимало реплік з улюблених постановок, а самі актори, окрім історії створення колективу, покажуть також самих себе - без гри і пафосу.

- Просто до глядачів вийти зі щирістю, з простими емоціями, щоб глядачі зрозуміли, що актори - такі самі люди, як усі ми, вони працюють у театрі, вони мають іншу професію. Можливо, вони трохи дивні, незвичайні, але вони такі ж люди, - зауважила Наталка Федорович, завліт театру.

Свого часу Олексій Надкерничний, як і засновники Чернівецького театру, приїхав сюди з іншого міста.

- Неочікуваність і взагалі щось таке неймовірне. Ти, здається, живеш в одній державі, а коли приїжджаєш до Чернівців, ти потрапляєш в інше взагалі місто. Європейське місто, цікаве, різнобарвне не тільки своєю архітектурою, а й колоритом, людьми, говіркою. Так само мене, як і оцих харків'ян, які приїхали 70-80 років тому, захопило. Тому я тут і залишився, - розповів Олексій Надкерничний, актор театру.

- Спочатку це був Харківський театр революції, потім це був Чернівецький драматичний театр, потім - Чернівецький музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської, сьогодні це академічний музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської. І, як би не змінювалася його назва, він все-таки народжений людьми, - підкреслила Наталка Федорович, завліт театру.

Літочислення ведуть із 1931 року, бо саме тоді у Харкові був створений цей колектив. Але тільки у Чернівцях театр став справжнім, отримавши повноцінну трупу.

- Це були легендарні актори, і я мала щастя ще працювати з деякими з них на нашій сцені. І це незабутня школа, незабутній досвід, - запевнила Крістіна Зборлюкова, актриса театру.

За часів війни колектив Чернівецького театру гастролював, але потім все ж повернувся додому.

- Війна, вона залишається війною. Переживання, які відбулися раніше і відбуваються зараз, вони однакові. Коли ми виходимо на сцену, у танці нашому війни, актори, я особисто, переживаємо дуже складні емоції, дуже, - наголосив Олексій Надкерничний, актор театру.

- Немає значення, в якому приміщенні, в якому місці, а він був, живе і буде жити, якщо ми і надалі будемо його берегти, будемо не здаватися і святкуватимемо такі події, - зауважила Наталка Федорович, завліт театру.

На одну сцену під час святкування вийдуть і корифеї, і весь акторський склад.

- Актор має вчитися все життя. Знаєте, і це дуже добре, що старше покоління нам допомагає у нашій роботі, - вважає Крістіна Зборлюкова, актриса театру.

Святковий концерт з нагоди 85-річного ювілею колективу театру відбудеться у суботу, 8 жовтня, о 17:00. Вхід - вільний.

- Раджу всім глядачам до початку дійства, до 17 години, завчасно, бо буде багато цікавого, - сказала Наталка Федорович, завліт театру.

- Приходьте, ми будемо раді вас бачити. Адже все, що ми робимо, це тільки для вас. Для нашої поважної, улюбленої публіки, - запевнила Крістіна Зборлюкова, актриса театру.

Серед сюрпризів - костюми з різних вистав та фактично столітня куліса театру.

- Дійсно, ці речі дивують своєю красою, своєю неповторністю і, найголовніше, - енергетикою, - підкреслив Олексій Надкерничний, актор театру.

А напередодні, 7 жовтня, о 15:00 у художньому музеї відкриють унікальну театральну виставку з величезною кількістю раритетних речей та старовинних ескізів. А також презентацію альбому про унікальність і цінність будівлі театру "Мрія з оксамиту і золота".

 

 Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. О. Кобилянської святкує урочистості з нагоди 85-річного ювілею творчого колективу театру відбудуться 7-8 жовтня 2016 р. 


Заходи:
 
7 жовтня о 15:00 год. у Чернівецькому обласному художньому музеї відбудеться відкриття виставки робіт художників-сценографів буковинського театру за 85 років «Маємо честь представити…» Виставка присвячена 85-річному ювілею колективу театру. Також у рамках відкриття виставки буде презентовано книгу-фотоальбом про будівлю театру «Мрія оксамиту і золота».

Головний художник театру Андрій Романченко зібрав оригінали та копії ескізів костюмів та декорацій іменитих художників, які колись працювали у Чернівецькому театрі (А.Петрицький, Д.Власюк, К.Юкельсон, Д.Нарбут, О.Плаксій, В.Лассан, Б.Ердман та інші) Художник розповів, що під час огляду архівів театру, знайшов «колосальне зібрання ескізів, декорацій, костюмів». Перший ескіз, датований 44-им роком, належить Дмитрові Власюку, театральному художникові. Митець був учнем Вадима Меллера, свого часу співпрацював з Лесем Курбасом. 
 
Знайшлися десять його робіт. Андрій Романченко переконаний, ескізи Власюка не представлені в жодному чернівецькому музеї. Усього на виставці представлять близько двохсот робіт, серед них є копії, надані Музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України на замовлення Чернівецького музично-драматичного театру. За словами художника, ті роботи не знайти у Чернівцях: вони представлені лише в авторських фондах Театрального музею у Києві. На виставці будуть макети костюмів, бутафорія, фрагменти реальних костюмів. «Такий собі підсумок за 85 років роботи художників театру».

• Презентація фотохудожнього альбому про унікальність і цінність будівлі театру «Мрія з оксамиту і золота».

Святковий урочистий концерт відбудеться 8-го жовтня 2016 р. о 17:00 год.
1