Чернівецькі парки зникають. Їх заполоняють атракціони і крамниці - активісти б'ють на сполох

Чернівецькі парки зникають. Їх заполоняють атракціони і крамниці - активісти б'ють на сполох

26.03.2018, 15:41

Як зберегти міські парки? Два парки у Чернівцях: "Жовтневий" та "Центральний" поступово перетворюються на підприємництво, де усе менше зелені, а більше атракціонів і крамниць. 

Принаймні це стверджують громадські активісти. Аби не допустити цього, вони зустрілися у Ратуші з директорами парків.  

Впродовж останніх років на території парків ЦПКіВ ім. Шевченка та КП «Парк Жовтневий» масово почали з’являтись мафи та заклади харчування, що перетворюють зелені зони відпочинку в комерційні об’єкти. Представники громадської організації “Центр UA” спільно з місцевою владою, експертами, активістами та журналістами зібралися на обговорення перспективи збереження та розвиток міських парків. 

Юристка Тетяна Шепелько стверджує що вирізати зелень і бетонувати усе у парках - це неправильно. 

"Комерційні структури поступово захоплюють територію парку і усі наші зусилля марні. Після перевірки екоінспекцією виявилось, що усі підприємці порушують природоохоронне законодавство, обладнавши у парку свої МАФи" - стверджує юристка. - "Це варварське знищення, за яке має бути кримінальна відповідальність. Але дослідження проблеми затягується на роки".

Юристи і активісти кажуть, що будуть продовжувати судитися з підприємцями, щоб зупинити знищення паркових зон. В той же часвони почали співпрацювати з молодими архітекторами, які розробляють модернову концепцію парків.
Керівник Центрального парку культури і відпочинку ім.Т.Шевченка Юрій Венгринюк каже, що з 2012 року нових комерційних об'єктів на території парку не з'явилось, до того ж депутати затвердили концепцію на 10 років розвитку парку. 

"З 1 квітня буде виставлена охорона на в'їзді до парку із вулиці Федьковича і заїзд автомобілями буде повністю  заборонений. Є проблеми у нас і з насадженнями. На території парку - 4500 дерев, з них близько 400 дерев у незадовільному стані. Щоб вивезти і спилити їх, треба близько 2 мільйонів гривень. Звідкись треба взяти ті гроші. Адже заплановано, що у 2018 році парк має заробити 11 мільйонів гривень! Це на зарплатню, спецодяг і облаштування" - пояснює директор парку.  

Зрозуміло, що без комерції парк не виживе. Тепер учасники дискусії намагатимуться знайти найкращий варіант, щоб і зелені зони зберегти, і не забрати можливість заробляти. 

Джерело: http://acc.cv.ua/chernivtsi/32889-chernivetski-parki-znikayut-jikh-zapolonyayut-atraktsioni-i-kramnitsi-aktivisti-b-yut-na-spolokh

1