Чернівецькі оповідання про Чернівці

Чернівецькі оповідання про Чернівці

06.09.2014, 18:48

У книзі "Черновицкие расказы" йдеться про Чернівці 60-70-тих років.

6 вересня на вулиці О. Кобилянської поблизу Целанівського центру презентували книгу "Черновицкие рассказы" про те, яким було місто у 60-70-тих роках минулого століття.

В книзі зібрано спогади з юнацьких років відомих нині митців. Зокрема своїми історіями поділилися письменники Святослав Бакис, Борис Брікер, Анатолій Вишевський, Мар’яна Гончарова, Володимир Килинич, Марина Лядовська, Галина Пелепюк, Ігор Померанцев, художник Бронислав Тутельман. Про життя і творчість фотографів Сергія Лопатюка та В’ячеслава Тарновецького, яких, на жаль, вже немає серед живих, написав чернівецький журналіст Сергій Воронцов.

Також до написання книги долучився відомий український письменник Юрій Андрухович, який чернівчанином не є, але в 1983 проходив військову службу в нашому місті, та й частенько сюди навідується.

Мова книги російська. За словами україномовного письменника Юрія Андруховича, причиною такого вибору є те, що більшість, якщо не всі, письменники в цій збірці пишуть російською мовою. Його текст був перекладений.

На презентацію книги прийшло чимало чернівчан, які також поміж собою ділилися спогадами про Чернівці того періоду, спілкувалися із авторами і брали автографи на згадку. 

Під час презентації присутні автори жваво спілкувалися з читачами.

- В Чернівцях підмітали тротуари трояндами, було багато книгарень та кав’ярень. Люди відвідували кав’ярні, читали книги і пили каву. Роза Ауслендер називала той час “утонувший мир”. Коли деякі її сучасники приїжджали у Чернівці у 60-70 роки, то вони писали, що цей світ є для них абсолютно чужим. Що це вже інший світ. Для нас, для наших авторів саме цей світ (60-70-х років) являється рідним і вони його описали. Важливо було зафіксувати цей час. Є таке поняття baby boomers. Це люди, які народилися в період – 10-15 років після Другої Світової війни. Наші автори це baby boomers Чернівців. Вони відтворили у книзі образ міста нашого покоління і наш світ, – розповів співавтор “Черновицких рассказов” Борис Брикер.

- Поступово, чим довше ми жили, тим уважніше оглядалися, тим більше дізнавалися. Тепер я думаю, якщо припасти вухом до чернівецької бруківки можна почути, навіть, більш ніж 200-літньої давності голос муедзина співаючого на отаманській мові, – переконаний письменник Ігор Померанцев.

"У книгі описується про життя 60-70 рр., про місто Чернівці, воєнний час" — зазначили автори.

Згодом підписували усім охочим свою книгу на згадку.

"Я дуже щаслива, що потрапила цього року сюди", - розповідає чернівчанка Наталя Матюшина. "Вже другий день тут. Послухала усіх відомих авторів, цікаві розповіді, прозу. Дуже шкода, що фестиваль триває тільки три дні",- каже дівчина.

Вартує книга 75 гривень, придбати її можна під час різноманітних презентацій у рамках фестивалю "Meridian Czernowitz".

Джерело: vidido.ua, БукІнфо, times.cv.ua та 0372.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

avatar

31 січня 2015 19:18

avatar

31 січня 2015 19:19